sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Mikä on paras hedelmä?


Töihin tulee joka viikko hedelmälähetys. Banaaneista tapellaan miltei verissäpäin ja ne loppuvat ensimmäisen tunnin sisään. Omenat ja appelsiinit jäävät koriin pyörimään ja hedelmäkorin toimittajalla lie kuvitellaan, että toimitettujen hedelmien määrä on sopiva. Ei ole. Hedelmäkorin pitoisuudet ovat täysin väärät ja oikeaoppinen jakauma johtaisi suurempiin tilausmääriin.

Seuraavassa luokittelen yleisimmät hedelmäkorihedelmät parhausjärjestykseen, dimensioina käyttöliittymä ja muut ominaisuudet kuten maku ja nauttimisen riskit.

Lukion filosofian opettaja sanoi että makuasioista voi kiistellä. Miten väärässä hän olikaan. Päätöksestä ei voi valittaa.



Perustelut:

Banaani. Kätevä pakkaus, hyvä maku. Pienenä miinuksena aiempi kokemus, joka johti toukkien nielemiseen. Mutta ihmisen typeryydestä emme voi syytöntä luonnontuotetta soimia.

Viinirypäleet. Toimiva käyttöliittymä. Huomauttaisin, että arvostelussa viitataan siis siemenettömään malliin. Jos tämä on geenimuuntelun tulosta, voiko arvokkaampaa tieteenalaa ollakaan. Miinuspisteitä siitä, että tertussa on aina kavereita, jotka ovat nahistuneet tai niissä on epämääräisiä, selvästi ötökänmentäviä, reikiä.

Mandariini ja/tai klementiini, kuka niitä erottaa. Hyvä kuljetettavuus. Miinusta ikävistä valkoisista rihmoista (lue: kuitu?). Ostos on riskipeliä. Voit saada ihanan mehukkaita hedelmiä tai mandariinipurkkaa joka pitää sylkäistä suusta pois.

Kiivi. Nauttimiseen tarvitaan veitsi ja pikkulusikka. Joskus hedelmää joutuu kypsyttelemään keittiön pöydällä parikin viikkoa.

Omena. Veitsi tarvitaan. Joko kuorimiseen vai vahan vuolemiseen pois hedelmän pinnalta.

Päärynä. Tämäkin edellyttää jonkinlaisen astalon käyttämistä. Hedelmä on limainen, mikä lisää tapaturmariskiä.

Appelsiini. Kuorimisessa tarvitaan työkaluja, kuten kassara ja sirkkeli. Mehua pirskahtaa aina silmään. Sisältää isoja, ikäviä siemeniä. Paksu kalvo, joka jää pyörimään suuhun. Tyhmä hedelmä, kertakaikkiaan.


29 kommenttia:

  1. Vaikuttavaa. Huomauttaisin kuitenkin virheestä päärynän käyttöliittymän suhteen. Se kuuluu appelsiinin kanssa alimpaan luokkaan; syötävä tiskialtaan yllä, sillä nesteet valuvat ja leviävät noin 0-5-1 neliömetrin alalle. Samasta syystä ei sovellu syötäväksi ns toimistovaatteissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon mahdollista. En ole kuorinut päärynää varmaan kymmeneen vuoteen, joten ehkä aika on osittain kullannut muistoja. Hetken mietin että ostaisin päärynöitä kaupasta mutta enpä kuitenkaan.

      Poista
    2. Päärynöitä jos ostaa, kannattaa suosia niitä kovempia, Conference-merkkisiä. Tai jotain tuon suuntasta se nimi on. Selvästi on suunniteltu syötäväksi hienostuneesti toimistovaatteissa palaverissa paakelsien sijaan. Pysyy jämäkästi muodossaan eikä valuttele eritteitään sinne tänne.

      Poista
  2. Vinkki : jis haluat mehukkaan ja makoisan mndariinin/klementtiinin (en itsekään erota niitä toisistaan) niin puristeltaessa kuoren ja hedelmän välissä pitää tuntua tyhjää tilaa ;) jos ei sitä tunnu niin kannattaa jättää kauppaan, koska mitä todennäköisemmin hedelmä on juurikin sitä kirpeätä purkkaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gracias ja silleen! Otetaan vinkki käyttöön.

      Poista
    2. HÄH, musta noi jossa on tyhjää on nimen omaan sellasia laimean makuisia, sitkeitä vesisäkkejä!

      Poista
    3. Samaa mieltä. Sopivan kiinteä kun on, niin sit hyvä. Jos tuntuu jöttöseltä käteen, niin paha.

      Poista
    4. Jöttönen= höttönen

      Poista
    5. Siinä pitää olla sopivasti löysää. Jos kuori on aivan tiukka, hedelmä on luultavasti hankalasti kuorittava ja kirpeä. Jos kuori on selvästi löysä, irti hedelmästä, sisältö voi olla kuivanutta tai jollain muulla lailla pahaa. Mädäntyneisyys ja litistyminen sitten vielä erikseen, mutta ne on helppo huomata. Sopiva pehmeys, ja yleensä lapussa lukee klementiini. Tosin yksi tuttu osaa kuulemma erottaa ne tuoksusta.

      Poista
  3. Omppu, piärynä, panaani ja rypäleet. Sitrushetelmiä ei meille tule, koskaan, eikä me kiwiä oo syöty koskaan, vaikka soraharjun kylessä eletäänki. Panaanii lukuun ottamatta hetelmät syyää kuorinee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helepottaa kyllä jos ei tule kuorittua etelän hetelmiä ja välttelee sitrusmalleja.

      Penskana piti muuten kiiviä vetää vaikka kieli meinasi turvota. Näin sitä päästiin ainoasta allergiasta eroon :D

      Poista
  4. Koitappa luomuomenaa. Omenassa kaikki paras on kuoressa, mutta tavallisessa omenassa siihen on ympätty iso määrä myrkkyjä kylkeen. Luomulle riittää pieni pesasu ja eiku suuhun. Voi samalla hieman kiillottaa sädekehäänsäkin ;)
    Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hedelmäkoreissa ei näy kotimaista omppua sesonkiaikaan. Outoa mutta totta.

      Poista
  5. Miinusta "lie kuvitellaan" -ilmaisusta. Mitä se edes tarkoittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Varmaankin kuvitellaan". Meillä tuollaista ilmaisua käytetään enkä pyydä sitä anteeksi ;)

      Poista
    2. Tarkoittanet kuviteltaneen. ;)

      Poista
    3. Kirjakielellä käy tuokin vaihtoehto.

      Poista
    4. Joku toinen anonyymi ehtikin ehdottaa suomen kielen mukaista muotoa. Suomi on vaikea kieli, se on totta, mutta minua hämmästyttää silti, että tuollaisia ilmaisuja - jotka eivät ole edes puhekieltä, vaan rakenteellisesti mahdottomia - yhä käytetään (jopa valtakunnallisessa mediassa). Tämä blogi on mielestäni kielellisesti tasokas, ja hämmästyin vilpittömästi ilmaisusta, jota tavallisesti näkee lähinnä kouluttamattoman väestön tekstissä.

      Poista
    5. Nyt kun miettimisen alkuun pääsin, aloin miettiä sitäkin, miksi suomen kieleen (ja eräisiin muihin suomalais-ugrilaisiin kieliin) on edes kehittynyt potentiaali. Tiedän, miten se on kehittynyt, mutta merkitystä en ymmärrä. En keksi nopeasti yhtään käyttöyhteyttä, jossa sitä ei voisi korvata muulla ilmauksella, se on hankala käyttää ja ymmärtääkin oikein eikä se merkittävästi lyhennä ilmaisua. Nykykielessä se on harvinaistakin harvinaisempi tapaluokka.

      Poista
  6. Appelsiinille vielä yksi lisämiinus: kun/jos sen saa kuorittua, niin pettymyksen mahdollisuus on suuri, kun se onkin kuiva ja mauton käppänä tai vetinen ja liian makea lörttö. Kaiken sen työn jälkeen. Pettymys tuntuu joka kerta yhtä raastavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin kuvattu. Todennäköisesti juurikin tuon tyyppinen kokemus aiheutti sen, että ryhdyin syrjimään appelsiineja.

      Poista
  7. Appelsiini tulee syödä greippilusikalla. Muuten ihan mahotonta. Eli siis veitsellä kahtia ja syödään sellaisella sahalaitaisella lusikalla, ei räiski silmille ja hedelmälihan saa oikeasti irti. Ei ihan joka kaupassa ole noita ollut, heti kun löysin niin ostin kaksi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti selvittää internetistä miltä greippilusikka näyttää. Niitä ei löytyne Leppävirran Tokmannilta.

      Poista
    2. Vai ei räiski! Kyllä minä olen onnistunut siinäkin touhussa!
      (Noita greippilusikoita, muovisia sellaisia, sai joskus varmaan 15 vuotta sitten meidän paikallisesta k-marketista ihan ilimatteeksi ja kahmin niitä heti monta. Käteviä vempuloita, mutta ikävä kyllä mehut voi silti pruiskahtaa silmään :( )

      Poista
    3. Pitää olla sellainen metallinen luksusversio niin johan pelittää:-) Tai sitten mulla vain on ollut erityisen sopivia greippejä ja appelsiineja.

      Poista
  8. Meillä hedelmäkorissa on myös kolme ananaskirsikkaa "koristeena". Vähän on jäänyt epäselväksi, mitä koristeellisuusarvoa kuivilla lehdyköillä on, mutta kauneus lienee katsojan silmässä. Käyttöliittymä on kuitenkin kätevähkö, muut ominaisuudet olemattomat.

    VastaaPoista
  9. Töissä availin appelsiinia ruokapöydässä ja "onnistuin" suuntaamaan mehusuihkun toisella puolella pöytää istuvan silmään.

    VastaaPoista
  10. Mä olen lähes samaa mieltä tuosta kaaviosta, mutta perskohtaisesti nostaisin päärynän omenan ja kiivin ohi. Mutta se johtuu vain omista mieltymyksistäni. Jos sitten aletaan hifistelemään, niin omena saadaan nousemaan tuonne banaanin rinnalle apuvälineitä käyttämällä https://www.iittala.fi/Ruoanlaitto/Functional-Form-Hedelmasetti/p/M102216 Toi lohkoja nimittäin tekee omenan syömisestä hyvin vaivatonta. Käyttöä helpottaa jos on niin rohkea, että syö omput kuorineen. Eviran mukaan ulkomaistenkaan hedelmien kuorissa ei pitäisi olla myrkkyjä yli sallittujen arvojen.

    VastaaPoista
  11. Unohdit satsumat. Parempia kuin nuo mandaklementiinit. Käyttöliittymän sisällä oleva koodi parempaa - ei kiviä.

    VastaaPoista