lauantai 6. elokuuta 2016

Kuinka näyttää tyylikkäältä raskaana

Sain ensimmäisellä neuvolakäynnillä kaksi ohjevihkosta liittyen raskauteen, parisuhteeseen, synnytykseen ja vauvan hoitoon. Synnytys-kappale on muuten hyvä laittaa paperiliittimillä nippuun ettei tule selailtua.

Toisessa jo hävittämässäni oppaassa kerrottiin, että huiveilla ja koruilla saa pukeutumiseen ilmettä. Ihmettelin alkuvaiheessa mitä tämä horina oikein on. Nyt tiedän. Tällä yritetään diplomaattisesti sanoa, ettet tule löytämään kunnollisia vaatteita mistään, esimerkiksi Kuopion suurimmat tavaratalot eivät pidä äitiysvaatteita lainkaan valikoimissaan. On tyytyminen Halpa&Mauton-liikkeen sekä yhden lastenvaateliikkeen tarjontaan. Onhan siinä tietysti jotain omalla tavalla herkkää, kun tuleva äiti voi ostaa itselleen ja lapselleen lasten tekemiä vaatteita.

Jos vaatetarjonnasta voi jotain päätellä, niin raskaana ollessa ei nainen tarvitse muuta elämäänsä kuin pyörimistä miesten pitkien kalsareiden mukaisissa kuoseissa, erityisesti telttamallin tunikoissa/hursteissa sekä legginseissä. Toinen vaihtoehto ovat kukka-t-paidat. Raskaana olevat eivät esimerkiksi käytä päällystakkeja tai ulkoile. Perkele. 

Minulla oli ajatus, että voisin nyt kesäloman päättyessä palata toimistolle järkevissä asukokonaisuuksissa ja tuntea itseni ihmiseksi ennen peräpukama-, turvotus-, juuttikangassäkki- ja terveyssandaalivaihetta. Esimerkiksi jotenkin näin:





Kylläpä kyllä. Tässä on sitten realiteetti. Jätin lastenvaateliikkeen lakanahurstit kuvaamatta, en ilennyt pienessä putiikissa napsia.


Näyttää laadukkaalta.



Käytännöllinen materiaalivalinta.



Voin jo kuvitella itseni asiakastapaamisessa.


No, pitihän näitä sitten huumorimielessä kiskoa päällensä.




Kaunis leikkaus.





Nämä kun muuttaa lahkeellisiksi, pääsee pellehyppykilpailuun!
Ps. Kuvassa ei ole napa, vaan farkkujen nappi.



Kestosuosikki eli läpinäkyvä kangas.




Syksyn uutuus! Jo valmiiksi kulahtaneet kankaat.



Kuulen jo mustekynien kulkevan kiivaasti kohti sopimuspapereita. Ainoa tehtävä on huolehtia, että  neuvottelukumppani on mies.



Jos ette jo pistäneet merkille, minulla on ryntäät tässä leuan alla. Jos jokainen otetaan ja tuijotetaan niitä muutama minuutti niin saamme asian käsiteltyä.



Tyylikkäänä maanantaina toimistolle. "Nauti raskaudesta!"





perjantai 5. elokuuta 2016

Islannin kierros

No niin tytöt ja pojat, olisi tarjolla Islannin matkaraporttia. Päätin lähteä sinne keskusteltuani ruotsalaisen kollegan kanssa, joka hyvin asiantuntevasti huomautti, että kai sinä tajuat, että tuleva kesäloma on viimeinen oikea kesäloma piiiiitkään aikaan (lue: ei lapsia). Välittömästi silmieni edessä vilisivät muumimaailmat, eläinpuistot, pissit ja kakat, matkapahoinvoinnit ja pikaburger-aterioinnit.



Sai ylipuhuttua ja ladoin taalaa tiskiin, jotta saimme ostettua lennot ja varattua mukavan camper-mallisen auton tätä budjettilomailua varten.

Olen koonnut tähän asiantuntijavinkit, jotta Sinä voit alkaa suunnitella omaa tulevaa Islannin kiertoajelua.

Suosittelen Islantia henkilöille, jotka eivät halua nähdä liiemmin ihmisiä, eivät tykkää kuumasta ja eivät aseta merkittäviä vaatimuksia ulkonäöstään ja henkilökohtaisesta päivittäisestä hygieniastaan huolehtimiselle. Kerrospukeutuminen ja tuuli hoitavat kyllä pahimmat hajut kun viime suihkusta on jo pari päivää.


1 Reittisuunnitelman laatiminen

On hyödyllistä lukea läpi matkablogeja ja -oppaita reissua suunniteltaessa. Ilman näitä lähteitä minäkään en olisi tiennyt näistä:

"Islanti on täysin mahdollista ajaa myös vastapäivään." Ensin mä olin että ei vittu, mutta sitten mä olin että ei saatana. Uskomattoman hyvä vinkki. Miettikää jos oltaisiin ensin ajettu vaikka 50 kilometriä myötäpäivään, ja oltaisiin unohdettu vaikka lompakko huoltoasemalle, olisi pitänyt ajaa saaren ympäri, että oltaisiin päästy rahapussi hakemaan.

"Idässä alkaa autiomaa, mikä kannattaa ottaa suunnittelussa huomioon. Kauppoja ja tankkauspisteitä ei ole." Nälkään ei todellakaan tarvitse kuolla, eikä polttoaineetta jää. Ihan normaalien itäsuomalaisten kauppamatkojen päässä on palveluita. Tietysti jos kriteerit täyttää ainoastaan kauppakeskus, jossa on Halpa&Mauton -myymälä, voi asiointi tuottaa päänvaivaa ja olo käydä tukalaksi.

"Tiet ovat huonokuntoisia ja hiekkateillä henkilöautolla ajaminen tuottaa vaikeuksia." Tuottaa, jos ei ole eläessään hiekkatiellä ajanut. Kyllä pystyy kahdeksaakymppiä tykittämään ilman mitään ongelmia.

"On syytä hankkia kattava tiekartasto." Paskat. Autovuokraamon esitetelineestä napattu A3-kokoinen peruskartta, jossa näkyy kolminumeroisetkin tiet on helkkarin hyvä.

Halutaan antaa kuva maasta, jossa tarvitaan erityisiä selviytymistaitoja pärjäämiseen. Ounastelen ongelmia henkilöille, jotka eivät ole koskaan pyyhkineet itse persettään, käyttäneet karttaa ja/tai  joiden mielestä sortsit ja toppi edustavat nappivalintaa pukeutumistasoksi maahan, jossa heinäkuun keskimääräinen maksimilämpötila on noin 13 astetta.



Joka paikasta näkee, kuinka kesä on runsauden aikaa.



2 Autovalinta ja majoittuminen

Jos haluaa syödä kun nälättää ja varmuudella löytää majapaikan, suosittelen camperia.



Jos  hetken luulit, että EU-tukirahoilla vuokrasimme etualan auton, katsopa tarkemmin kuvaa.




Nissanin keittiöpisteessä on kaksi keittolevyä, jääkaappi, kattilat ja kipot. Gordon Ramseyn innoittamana teimme lähinnä tasokkaita pasta-annoksia ja Lisää vain vesi -seoksella lettuja.



Sisältää myös uikkarinkuivauspisteen.




Patja vetäistään keittiöpisteen ja matkatavaroiden päälle ja henkilökohtainen hotellihuone on valmis.




Yöt ovat autossa yövyttäessä kuivia ja lämpimiä.



3 Nähtävyydet, tekemiset ja ruoka

Lyhyesti: suuntaa pohjoiseen,  jotta saat olla yksin ja nähdä upeita asioita. Etelän puolella vieraile nähtävyyspaikoilla aikaisin tai illalla, jos haluat välttää bussillisia japanilaisia, intialaisia ja amerikkalaisia pyörimässä selfiekeppiensä ja selfie-helikopteriensa kanssa. Emme ihan kaikissa tapauksissa tässä onnistuneet.

Seuraavassa esitelty muutamia valintoja kohteista. En kerro parhaita.


Pohjoinen ja Myvatnin alue
Yhteenveto: Käy Dimmuborgirissa sillä punaisella merkatulla tunnin kierroksella, Hverir-mutalähteillä ja Krafla-tulivuorella. Piipahda vesiputouksilla ja sen semmoisilla. Tutustu paikallisiin hyttysiin ('my').


Kalassa ei tarvinnu olla  yksin.




Dimmuborgir-kierroksen puolivälin krouvi.





Godafoss. Kohina pissittää.




Hverir. Ei saa nykiä mittään.



Nyki kuitennii.




Bjarnarflagin lämpövoimalan viereinen jorpakko.  Omituisen kirkasta. Lähellä etelän Blue Lagooniin verrattuna "huomattavasti rauhallisempi kylpylä" eli Myvatn Nature Baths. Iltakymmeneltä saa vielä jonottaa kylpylään ja amerikkalaisten vieraiden mielestä henkilökunnan tulee keskeyttää työnsä, jos selfien ottaja pudottaa matkapuhelimensa veteen ja luuria ei löydy.


Pohjoisen muut paikat



Käy valasmatkalla. Voit valita neljästä vierekkäisestä firmasta ja samalla palautella mieleen mitä se kartelli oikein tarkoittikaan.




Husavik ja valasmatka.




Gasir-nimisen kylän vuotuinen voimainponnistus ja yhteisöllisyyden osoitus: keskiaikapäivät. Sopii ajanvietteeksi kun aviomies on sairastunut kuumeeseen ja ripuliin, ja nukkuu 15 tuntia. Jos oikein tsemppaat, saat käytettyä 12 minuuttia alueella.



Ruoka

Kulinaristin housut on syytä jättää kotiin ja pukeutua nöyriin luterilaisiin malleihin. Maata järisyttäviä nautintoja ei ole juurikaan tiedossa, hummeria ja äyriäisiä passaa maistella kun hollille joskus sattuu, muutoin perustarjonta on hodari- ja pitsapainotteista. Tämä siis jos kierrät maata, etkä jää palloilemaan Reykjavikiin, kaapunnissa tietysti on enemmän valinnan varaa.

Kovasti mainostettu pylsur on siis ihan normieineshodari, joten älä odota että pikkupöksyt pääsevät kostumaan sen takia.



Thaimaassa tehtyjä "suomalaisia" kuppeja pitänyt Islantiin asti raahata. Kyllä hävetti.



Majoitus

Jos et aio nukkua autossa tai teltassa, pidä huoli, että varaat majapaikkasi kuukausia etukäteen. Sokeritoukkatason pikkumökin saa 120 eurolla ja Airbnb:stä voi löytää romanttisen ullakkohuoneiston 60 eurolla. Tyypillisemmin majoitus maksaa vähiintään 160 euroa. Suosittelen booking.comin kautta varaamista, jossa uutuutena on se, että vaikka varaat double roomin, varaus on vain yhdelle henkilölle ja toisesta yöpyjästä veloitetaan ekstraa 45 euroa.



Ullakkohuoneisto.



Kalastus

Osta se perkeleen kalliilta aluksi vaikuttava ja ainoastaan kotiin postitettava Fishing card. Sen mukana kuulemma tulee ihan ottipaikkatasolla tiedot joista. Toinen vaihtoehto on omatoimimatkailla siten, että kaikki muu on vaimon suunnittelemaa ja etukäteen selvittämää (lue: toimivaa) paitsi matkan kalastusosuus. Aviomiehen suvun satumaisella tuurilla tosin hän löytää maasta satumaisen taimenjoen, josta ei juurikaan hiiskuta minnekään ja jolle sattuu saamaan ainoan luvan juuri sille päivälle kun paikkaan osutaan, kun taas seuraavat viikot ovat läpeensä varattuja. Lisäksi tuurihaukka saa paikan isännältä suomalaisen kalastajan puhelinnumeron. Tämä henkilö on käynyt kohta kymmenenä kesänä peräkkäin tällä "salapaikalla" ja antaa heimoveljelleen hyvät perhovinkit.



Liian kirkas päivä.



Etelä - Strokkur ja Geysir
Yhteenveto: Strokkur jysähtää, Geysir ei.



Geysir + action-kamera




Strokkur tuolla jossain turistien takaa.



Lupasivat pilvettömän taivaan. Eipä ollu.



Etelä - jäätiköt ja muut

Käy ihmettelemässä Jökulsarlonin jäätikkölaguuni, Vikin musta ranta ja yritä päästä jäätikön viereen henkilöautolla.


Jouduttiin kävelemään ainakin 300 metriä.




Laguuni ja joukko siitä hyvin kiinnostuneita miehiä.




Vikin ranta ja itseään rakastavia matkailijoita.



4 Tärkeimmät vinkit

Älä luota kehenkään. En tajua miksei sitä voi muistaa. Tapasimme sattumalta kaksi suomalaista naista eräässä kohteessa. Olimme matkalla kohti itää ja he olivat sieltä tulossa. Kysyimme olisiko jotain vinkkejä, koska esiselvitysprosessi oli jättänyt itäosaston aika tyhjäksi kohteista. He mainitsivat kylän, johon laivat tulevat ameriiiikasta. Siellä pääsisimme näkemään todella kauniita "piparkakkutaloja" ja lisäksi paikkakunnalla on todella vilkas taidekulttuuri.



Tässä tätä taideyhteisön antia. Lisäksi huomasimme, että erään talon kylkeen oli maalattu iso vaaleanpunainen barbapapa. Olin vaikuttunut.



 Joo. Käykee ihmeessä.