sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Jäämeritourneen satoa


Alkoi ärsyttämään jatkuva perspirointi ja päätettiin lähteä kohti Jäämerta. 

En ole mikään eräihminen. Minulle riittää pelkkä uhka siitä, että matkalla saattaa joutua yhden yön nukkumaan teltassa. Siinä on meikäläiselle erähenkisyyttä ihan tarpeeksi kun sähköttömällä ja kentättömällä mökillä joutuu tekemään popcornia kattilassa ja asioimaan ulkohuussissa. Ja kannettavan akkukin loppuu harmittavasti kesken jännittävän dvd-tallenteen katselun.

Tässä lyhyesti ensin esittelen mitä Suomen Lapissa voi tehdä.Lukea Aku Ankkoja ja pelata korttia. Viking Line -perinnekorteilla, ei muilla.
Pysähtyä spontaanisti nähtävyyksien kohdalle (esiintyvät noin 200 km välein). Olen nähnyt tämän tilataideteoksen ennenkin, mutta nyt Walking Deadin katselun jälkeen pelto täynnä riihen seinästä revityn näköisiä hahmoja teki vaikutuksen. Onneksi eivät käyneet päälle.Käydä kaupan parkkipaikalla toteamassa, että se on kiinni ja ihailla näyttäviä somisteita.Rynnätä joen penkalle ottamaan kuva ja rynnätä välittömästi takaisin sisälle ötökkäinvaasion takia.
Lähteä joelle ötököitä karkuun ja saada aloittelijan tuurilla hyväkokoinen harjus.
Kuvata poroja. Noin. Jos kiinnosti, niin eikun vaan reissua suunnittelemaan.


Sitten Norjan puolella voi maksaa dieselistä noin 2 euroa litra, hostellitason huoneesta 120 euroa ja väistellä poroja. Ja polkupyöräilijöitä. Voi tehdä 250 km matkan Pohjois-Euroopan suurimmalle mantereella olevalle lintukalliolle, josta ei kuitenkaan muisteta opaskirjassa mainita, että lintukalliolle päästäkseen on vielä patikoitava 11 kilometriä. Voi ajaa Nordkapiin ja järkyttyä siitä, että pelkkä tasanteelle meneminen ja maisemien katselu maksaisi seurueelta osapuilleen 40 euroa, pahoittaa mielensä ja ihan periaatteesta kääntyä lippupisteella mielenosoituksellisesti takaisin, parkkeerata 10 m päähän lippukopista ja kävellä maksuttomalle kielekkeelle katsomaan maisemia. Niin.

Norja on hyvä maa matkailla autolla tai moottoripyörällä. Kummassakaan vaihtoehdossa ei tarvitse hirveästi jutella.


"King Crap" -aluksia.


Mitä minä sanoin siitä telttailusta!

Kyllä. Se on ruohosipulia.

Loppuun vielä ohjeet, miten Unescon maailmanperintökohteessa tulee käyttäytyä. Merkityt reitit ja kehoitukset pysyä niillä ovat nössöille. On myös hyvä pistää tupakaksi ja heittää tumpit kuivahkoon luontoon.
Moderneja kalliomaalauksia.

Alkuperäistöiden joukkoon sopii tosi hyvin teksti "Roxy was here".
19 kommenttia:

 1. Taas tekis mieli Norjaan. Ennenkin on mieli tehnyt....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava maa, keski-Norjaan on tosin vielä päästävä - astetta jylhemmät maisemat vielä siellä. Viileys oli ihanaa, vaikka oli tietysti valtaosin sielläkin päälle 20 astetta lämmintä.

   Poista
 2. Oo miten on nättiä! Miksen mä nähnyt aikoinani Norjan matkalla tuollaisia. Pitää mennä uusiksi ötököitten syötäväksi joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säät kyllä suosivat. Kaksi kertaa ripsautti ihan pikkuisen vettä. Työmatkoilla Etelä-Norjassa olen tottunut vähän toisenlaiseen säähän - tuntuu että aina sataa :D

   Poista
 3. Upeita kuvia kertakaikkiaan! Sait aikaan matkakuumeen, jolle ei taida harmi kyllä löytyä parannuskeinoa, kun tuonne kauas on niin pitkä matka. Mutta sinnekin asti nuo omaan napaan tuijottavat, säännöistä piittaamattomat törpöt ovat löytäneet.

  VastaaPoista
 4. No kuvat oli ainkin hienoja! Kaytiin Norjassa (Etela-Norjassa) vuonna -94 ja silloinkin oli kaikki jo tosi kallista. Onneksi oli matkalla Ruotsista ostettu teltta mukana ja ruuat ostettiin marketista. Ja Nissan Micra ei syonyt paljon bensaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hintavaa on joo, mutta sehän tiedettiin. Nordkapp oli kyllä siinä pettymys, että minusta noin 40 euroa näkymän katsomisesta on ihan liioittelua. Museoihin jne. olisi pitänyt vielä erikseen maksaa sisälle. "Just for the view?!" -ihmettelyn jälkeen sanoin ukolle, että eiköhän käännytä takas :D Ihan hienot maisemat oli maksullisen alueen ulkopuolellakin. Ilmaiseksi olis tosin päässyt, jos olisi tullut jalan tai polkupyörällä ;)

   Poista
 5. No jaa, on tää vähän eri näköistä kui Kalastajan vaimon esittelemä Norja...... ehkä kuitenkin jotenkin todellisempaa...

  VastaaPoista
 6. In fact, tuo Hiljainen kansa sijaitsee Kainuussa, ei Lapissa... enpä siitä silti mieltäni pahoita.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kuvakavalkaadista! Olen kahteen kertaan lapsuusvuosina n. 85-89 käynyt pohjois-Norjassa, majoitus pääsääntöisesti teltassa. Eipä ole edellenkään tehnyt mieli kolmatta kertaa.

  VastaaPoista
 8. Wau miten upeita kuvia!

  VastaaPoista
 9. Hienoja kuvia. Varsinkin tuo kakkiva hirvi :)

  VastaaPoista
 10. Upeita kuvia! Luulin, että Vuoden siivooja on enemmän tilannereportaasikuvaaja (olipas pitkä sana), mutta nyt löytyi selvä taidekuvaajakyky lisäksi.
  Tuonne(kin) haluaisin matkustaa. Isäni on käynyt useasti ja kuvannut kilometrin korkuisia jäätiköitä. Ne olen halunnut nähdä lapsesta asti.
  T. Helmiina

  VastaaPoista
 11. Täytyy sanoa et kuvien perusteella upea reissu! Näytänkin nämä miehelle ja sanon ettei mun tarvitse osallistua vastaavalle reissulle ens kesänä koska olen jo nähnyt kaiken ja hienoa on. Etenkin telttailusta ajatukset on samat kun sulla. Ja ötököistä.
  -Erämiehen tyttöystävä

  VastaaPoista
 12. Hieno reissu teillä - kun me olimme Norjassa emme kyllä joutuneet mitään Nordcapista maksamaan (vuonna 97-98 , jompi kumpi, en muista). Upeat kuvat !

  VastaaPoista
 13. Nonni, tulihan noiki mestat nähtyä, kiitosta waan!
  Taas yks paikka mihkä ei tartte lähtee, ku "oon siellä jo käynny".

  VastaaPoista
 14. mistä tuo variksenpelätin nähtävyys on oikein löydettävissä? olen joskus killinä vaihtanut sieltä jonkun paidan

  VastaaPoista