keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Näin selviät jouluvalmisteluista

Jouluvalmistelut olivat tänä vuonna erityisen kivuttomat. Kun jättää paljon niitä asioita tekemättä, joita suunnitteli tekevänsä, pääsee vähemmällä. Suosittelen lämpimästi kaikille. Näyttää tuo jouluaatto tulevan silti. Tässä teille muutamia käytännön vinkkejä, ja tuleepahan samalla dokumentoitua oman muistin tueksi ensi joulua ajatellen.

Joulusiivous on laajalle levinnyt stressinnostatuskeino. Siinä saadaan nopeasti kehiteltyä parisuhdekonflikti jos toinenkin, kun kaiken pitää olla just eikä jetsulleen. 

Meillä tyypillisesti tuntien, viimeistään vuorokauden sisällä imuroinnista ja lattioiden pesusta jorkit kävelevät kurakengissään pirttiin. 
Aviomies vaihtoi auton, itse asiassa kaksikin kertaa, koska hänen veljensä osti häneltä Audin ja veljeltä vaihdossa saadulla Saabilla ei yksinkertaisesti pystynyt ajamaan kahta päivää pidempään. Vaihtoprosessin seurauksena eteisen kaikki tasot ja lattia olivat täynnä autosta hilattua kampetta. Yhdestä muovipussista löytyi mm. ruttuisia ja likaisia asiakirjoja (lue: kirjanpito loka-marraskuulta).

Varo mitä toivot, se voi toteutua. Niin tässäkin tapauksessa. Kamppeet siirtyivät olohuoneeseen. Siinä kohtaa luovutin. Ei meille kuitenkaan ketään kylään tule.


Päätös: Lopetetaan siivous kannattamattomana.Ollaan tänä jouluna kolmestaan, joten jouluruoan osalta ei ole suorituspaineita. Pienenkin artikkelimäärän kanssa tolskaaminen voi silti osoittautua haasteelliseksi.

Kinkkua on hyvä varata semmoinen kohtuullinen 3,5 kiloa ruokailijaa kohden. Oman älyllisen ylivertaisuuden voi todeta iloitsemalla että kotona on isoja paistopusseja jo valmiiksi eli tänä vuonnapa ei muuten tarvitse toistaa rumbaa, jossa kinkkupussia etsitään viidestä eri myymälästä ennen kuin tärppää. Kunnes tulee se oivallus, että ei muuten riitä iso pussi. Sen pitikin olla jättipussi. Eikun nöyränä kirkonkylälle asioimaan. Lipeäkala oli myös kiven takana. Sitä etsittiin monesta paikasta. Ukoilla alkoi jo huoli tulla, että jäädäänkö tätä (valmiiksi märätettyä) herkkua ilman. Lopulta tuotteen hankkiminen jäi minulle. Kaameat suorituspaineet. Löysin kuin löysinkin lipeäkalaa ja toin ylpeänä kotiin 900 g pakkauksen. "Yhdenkö sinä vain toit?", kuului suora ja välitön palaute.


Vierailin tänään ystäväni luona lähikaupungissa. Hän oli murheen murtamana ja avopuolisoonsa jokseenkin pettyneenä asunnossaan. Mies oli käynyt käskystä ostamassa kalkkunarullan. Suomalaisen. Siitähän se mekkala nousi kun Suomen lipusta huolimatta kääntöpuolen printissä todettiin että elukka on saksalainen, mutta pakattu tms. Suomessa. Varomaton ostaja saattaa sokeasti luottaa Suomen lippuun ja pitää sitä merkkinä kotimaisesta lihasta. Ystäväni ahdistus oli kasvanut niin mittavaksi, että hän suunnitteli stressiperäistä makuuhuoneen kalusteiden järjestyksen vaihtamista. Ja lisäksi hänen ukkonsa oli jo kolmanteen kertaan joululahjaostoksilla, koska ei osaa oikein organisoida. Hilpeät pyhät luvassa. Mutta takaisin siihen fileerullaan.Luotettava Evirakin ihan neuvoo että:

Suomen lipun käyttäminen pakkauksessa
Suomen lippua saatetaan käyttää tuotteiden yhteydessä symboloimaan tuotteen suomalaisuutta ja kotimaisuutta. Tuotteen tulee olla sekä valmistuksen että raaka-aineiden osalta kokonaan tai pääosin kotimainen, muussa tapauksessa lipun käyttö johtaa kuluttajaa harhaan.

Vuoden Siivooja ehdottaa seuraavaa hyvin selkeää merkitsemismekanismia pakkausmerkintöihin. Tätä voi vapaasti jatkokehitellä, että päästään eroon avainlipuista, joutsenmerkeistä, sirkkalehtimerkeistä, Hyvää Suomesta -merkeistä ynnä muista, joista jotain käytetään kun työntekijällä on päällään suomalainen työvaate, jotain kun yhtiön pääkonttori on Suomessa, yhtä kun veljen kummin kaima asuu Suomessa ja sitä rataa. Vaadin selkeitä pakkausmerkintöjä ja sääntöjä. Kaikki tai ei mitään.


Niin ja tästäkin pahoitin mieleni. Iittala taipuu monen mielessä automaattisesti kotimaiseksi tuotannoksi. Kissan vitut. Suomessa suunnitellaan mutta muualla tehdään. Nyt hävetkää.Nyt alkoi niin ahdistamaan että pitää lopettaa kirjoittaminen tältä päivältä.  Loppuun tunnelmakuva Pohjois-Savosta. Olokeehan kiltteinä vielä viimeiset hetket, kohta voi onneksi jo unohtaa kiitollisuuden kaikesta ja kaikista, ja siirtyä olemaan oma ärsyttävä itsensä.


(Kuva valmistettu Suomessa, raaka-aine ulkomaalainen)
19 kommenttia:

 1. Hirveetä kusetusta tommonen. Tulipahan vielä tälle aatonaattoillallekin syy sanoa vittu. Selviäisköhän huomisesta ilman...

  VastaaPoista
 2. En osaa kommentoida sun blogia ilman että kuulostan stadilaiselta ihkupissikseltä. Mut niin oonkin, joten: oot paras!

  Hyvää joulua vuoden siivoojalle ja tukijoukoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Tuo oli, niinku, ihquinta palautetta evöö! <3

   Toivottavasti sinunkin joulusi on ollut miellyttävä.

   Poista
 3. Hyvää joulua kaikista lieveilmiöistä huolimatta!

  VastaaPoista
 4. Otan käyttöön tuon ehdottamasi pakkausmerkinnän! Itse etsin suomalaisia Suomessa valmistettuja pussilakanoita taannoin. Eipä löytynyt niiltä valmistajilta, jotka ekana tulee aiheesta mieleen.

  Hyvää joulua ja kolleega-lampurille terkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siistiä! Tästä alkaa pakkausmerkintöjen selkiyttämisen prosessi.

   Samoin sinulle hyvää joulua, kerron terveiset kun ens kerran nähdään eli lähipäivinä kuitennii.

   Poista
 5. Osta seuraavalla kerralla mukit Pentikiltä, jonka kaikki keramiikka valmistetaan suomessa ja koristellaan kaikenlisäksi käsin!

  Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain nuo lahjaksi, mutta enpä ois varmaan itse ostaessakaan välttämättä tarraa huomannut. Pentikin tehtaanmyymälä onkin Varkaudessa, joten sinne kuppiostoksille kun ens kerran niitä tarvii.

   Hyvvee joulua vuan :)

   Poista
 6. Hyvää joulua. En viitsi, ei huvita, siivoushommaan ruveta. Ei p....a haise. T. Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan turhaa on. Nyt vielä turhempaa kun on robotti-imuri. Tarkkaillaan miten toimii.

   Poista
 7. Tuo Ritari Ässän kuva on aivan priceless :D Niin söpösti siinä kurkistelee... Aivan ihastuttavaa ja rentouttavaa joula teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Tarja! Hymyilytti tuo kuva, jostain face-fiidistä sen nappasin. Hyvää joulua sullekin!

   Poista
 8. Aikuisille joulu saattaa tehdä tiukkaakin, kun pitää touhuta kasaan kaikenlaista, vaikka ei olisi aikaa, eikä edes ihan oikeasti tahtoisi.


  Joskus vanhoina aikoina lapsille saatettiin varovasti kertoa, että joulun alla pitää olla pitää kiltisti, sillä muuten pukki tuo risuja, eikä lahjoja. Hah!

  Jos suomalainen joulu tuntuu nössöltä voi kokeilla krampus joulua.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Krampus

  Hyväää ja iloista joulunaikaa toivottaa Joonas Liperistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä virtsat vois mennä housuun kun Krampus tulis hämärässä terveisiään tuomaan :O

   Hyvää joulua sinulle Joonas Liperistä! Toivottavasti et sinäkään joutavia hötkyillyt.

   Poista
 9. Hieno joulukortti!
  Kiitos hyvästä blogista ja RAUHALLISTA joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ollukkii!

   Kiitos sinulle että luet näitä juttuja, ja mahtavia pyhiä!

   Poista
 10. Jos varaa itsellensä joulun Berliinissä niin ei tarvi "valmistautua". Tällä tavalla mun ja miehen joulut on hoidettu monena jouluna. Täällä on aika kivaa.

  VastaaPoista