perjantai 16. joulukuuta 2016

Ämmää

Mitä ihmeen ämmää? No äidinmaitoa. Olen tutustunut imetysaiheisiin sivuihin. Olen siellä lukenut monenlaista, mutta eilen kyllä räjähti pankki - bongasin asian nimeltä äidinmaitokoru. Koruvalmistajalle lähetetään pari ruokalusikallista maitoa, joka sotketaan hartsiin ja seos työstetään haluttuun muotoon. Näitä lukemani perusteella isit tilailevat mammoille "muistona täysimetysmatkasta". Tämä on ilmeisesti se uusi kunniamerkki synnytysrepeämämitalin oheen.
En vaan pääse tästä yli. Taidan teettää siemennesteestä ukolle lahjaksi siittämissormuksen. Tarvitsevat vaan tehtaalla uuden muotin.

Täysimetys on semmoinen sana, johon tutustut ensimmäisenä. Se siis tarkoittaa sitä, että ipana saa pelkästään äidinmaitoa ja korviketta ei ole nautittu missään vaiheessa "imetysmatkaa". Se on kunnia-asia täysimettää, vaikka nännissä on sentin haava ja imetys on sattunut helvetisti kuukausitolkulla, aviomies on nukkunut muualla puolitoista vuotta ja minnekään ei ole lapsen syntymän jälkeen päässyt (koska imetys). Kun saadaan neuvolasta tai lääkäristä ohje aloittaa kiinteät eväät, rynnitään oitis foorumille hakemaan perusteluja sille, miksi näin ei pitäisi sitten toimiakaan. Lisäksi on tapauksia, joissa halutaan tietää miten maidontuotantoa saa kiihdytettyä niin, että pystyy lypsämään pakkaseen isoja määriä maitoa siltä varalta että äippä vaikka sairastuu syöpään tms.

Tiesittekö että äidinmaito auttaa myös siihen, että lapsella on nenä tukossa. Nenään voi siis tipauttaa vähän ämmää. Ja sillä korjaantuu myös lapsen silmätulehdus. Ja kuulemma äidinkin. Puuroakin ämmään keitetään, ja pannaria tehdään.

Ei oo kukaan vissiin vielä ääri-islamisteihin koklannut.

Tästä kaikesta tulikin mieleen, että vois ostaa ukolle joululahjaksi taas perinteiset imetyskalsarit.
ps. Syvimmät pahoittelut viime aikojen yksipuolisesta aihevalikoimasta. Kyllä mä vielä joskus teen aikuisten juttujakin, koittakaa pysyä mukana sitä oottaessa.

36 kommenttia:

 1. Ei tarvi vaihtaa aihetta, kaikki tuoreet äidit niin tarvitsee tätä blogia! Ja ei tää paskempaa luettavaa ole meille muillekaan. "Muistona täysimetysmatkasta", voi luoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katotaan minkä matolaatikon vielä avaan kun näistä kirjoitan :D

   Poista
 2. Nää on niin aikuisten juttuja, nauran täällä vaikka on pää kipeä ja potuttaa :-D

  VastaaPoista
 3. Kuopus on jo 22v. ja edelleen nousee karvat pystyyn näistä imetysjutuista. Ihan ylimainostettu (ja -syyllistetty) juttu! Sujuu jos sujuu, äidinmaidonvastikkeet ovat Suomessa huippuluokkaa. Ihan turha syyllistää ketään, mistään! Itsellä maitoa tuli omiin tarpeisiin, mutta lisämaito takasi hyvät yöunet meille kaikille 2kk:n jälkeen. En kadu. Ja kuopus pärjää loistavasti!
  Kiitos mainiosta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tuntuu aika paineistetulta tämä touhu. Onneksi säilyi tuo maalaisjärki kuitennii, joten kyllä meillä pärjätään näiden kaa.

   Kiitos kehuista :)

   Poista
 4. Edes tälläistä täyslapsivastaista henkilöä ei haittaa nää kirjottelut ollenkaan. Ei se aihe, vaan tyyli ja huumori.
  Vai että muistomerkkiä. Mä en ymmärrä, mutta johtuu varmaan mun lapsettomuudesta. :D

  VastaaPoista
 5. Mä ja mun veli on molemmat saatu korviketta lisäksi, kun äidiltä ei vaan tullut tarpeeksi maitoa kaikesta imetyksestä huolimatta. Ja ihan terveitä aikuisia meistä tuli ja lapsenakin oltiin heittämällä terveempiä kuin moni kaveri. Meikäläinen sai ekan flunssankin vasta niin myöhään, että äippä oli jo huolissaan enkö ikinä sairastu. Että se siitä täysimetyksen ainoasta oikeudesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se menee. Kivahan se on jos maito riittää, mutta ei se oo maailmanloppu jos niin ei käykään. Mitä nyt susiruman riipuksen menettää :D

   Poista
 6. Liityin tuohon Imetyksen tuki- ryhmään facebookissa tässä raskausaikana, mutta pakko oli piilottaa ne päivitykset uutisvirrasta. Vähempikin vouhottaminen alkaa ensikertalaista ahdistaa! Miten tuosta asiasta on voitu saada noin hemmetin vaikeaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä yritin piilottaa mutta silti puskoo niitä yhtenään!

   Poista
 7. Aihehan on mitä mainioin, ja kirjoitat osuvasti. Naurattaa varmasti enemmän, kun on itse samassa ojassa (toista kertaa, kun ei kerrasta opittu). :)

  VastaaPoista
 8. "En vaan pääse tästä yli. Taidan teettää siemennesteestä ukolle lahjaksi siittämissormuksen. Tarvitsevat vaan tehtaalla uuden muotin." Juuri näin! :D Olen ajatellut ihan samaa, mutta näin lapsettomana en ole uskaltanut ottaa asiaa esille. "ÄM -sormusta emme suosittele välttämättä jokapäiväiseen käyttöön esim. vihkisormukseksi." Voisin alkaa tehdä kestäviä eritekoruja vihkisormuksiksi jos on kysyntää. Kävisikö sperma ja kuukautisveri? *Tsiisus + silmienpyörityshymiö*

  VastaaPoista
 9. Että mun näin vanhaksi piti elää ja Poikakin melkein kolmekymppiseks kasvattaa (tai no, ihan ite se on kasvanu), ja sitten mä luen tällasta *sanaton - ja mut saa harvoin hiljaseks*
  Mä en vaan tiedä mitä sanoa. *miettii itekseen: pistiköhän sisko tän sun blogin osoitteen talteen*

  VastaaPoista
 10. Ei Ristus!!! :DDDDD

  VastaaPoista
 11. Kai tuo täysimetysmatka tarkoittaa, että lapsi elää pelkällä äidinmaidolla täysi-ikäiseksi asti? Oma äitini lopetti imetyksen aikaisemmin ja rappio oli valmis; vielä näin viisikymppisenäkin suu pyrkii koko ajan nänniin kiinni.

  VastaaPoista
 12. Ei jestas miten on ajat muuttuneet siitä, kun omat mukulat oli vauvoja :D
  Aihevalikoima on muuten mitä parhain.

  VastaaPoista
 13. Olisikohan syytä pureutua ihan oikeaan asiaan ja lopettaa välillisten tietolähteiden käyttö. Miksi kysellä äidiltä tai entisiltä lapsilta, joilla muistot ovat jo asian tiimoilta haalistuneet.

  Ehdotan siis, että kysytään kohteelta itseltään miten he kokevat tämän voimakkaasti paheksutun korvikkeen käytön. VS, voisitko heittää ensimmäisen kiven ja tiedustella nuorimmaiselta hänen kantaansa?

  On tietenkin selvää, että ruoka on meille kaikille tärkeää. Mutta ei kannata väheksyä lapsen omaa subjektiivista kokemusta ajatellen itse tapahtumaa. Eli telakkaa, kuten VS asian loistavasti ilmaisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pittää kysyä ipanalta huomenna, kun oon tullu kampaajareissulta kaapunnista! Siinä männöö kuitennii jo kaks tuntia matkoihin, kaks tuntia ite operaatioon ja tunti kinkun yms. hakkuun. Kerkii isäntä korviketta työntöö ipanan kitusiin siinä ajassa.

   Poista
 14. Juuri syötin vajaa parikuukautiselle mukulalleni korviketta (ja jostain ihmeen syystä tunsin itseni pikkuisen surkeaksi ihmiseksi!), jotta hänellä olisi maha täynnä ja hyvä olla, kun tissimaitoa ei yksinkertaisesti riitä, kauheasta imetysmaratonista ja omasta ravinto-/nestetankkauksesta huolimatta! En siis ole ansainnut täysimetysmitalia ja varmasti olen pilannut nyt lapseni elämän, koska en ole tämän antanut nälkää nähdä vaan perhana mennyt korviketta antamaan.

  Kiitoksia blogista! Erinomaista viihdettä ja tietynlaista vertaistukea samalla, kun imettäessä kasvattaa perseestä juuria tähän sohvaan.

  p.s. olen muuten katsonut huolestuttavan monta sarjaa alusta loppuun netflixistä (mm. Downton Abbeyn ja kaikki Wallanderit).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllänää ihan hyvä immeinen oot! Lapsen hyvinvointi ratkaisee ja sinä varmaan oot paras äippä lapselles :)

   Repesin persejuurille! Mietin että mun perse on varmasti murtunu kaikesta tästä istumisesta. Tää ei oo ees vitsi! Häntäluu tohjona.

   Hei minäkii katoin Downtonin. Nyt on Good wife menossa.

   Poista
 15. Eipä mitään. Hyvänä ehkäisykeinona toimivat nämä jutut. Äidinmaidontäyteistä joulun aikaa! Kai se riisipuurokin nyt tehdään äidinmaitoon?

  VastaaPoista
 16. Repee totaalisesti;D

  Olet kyllä ikävän työpäivän pelastus! Ihan sama mistä kirjotat! Nauraa saa joka kerran;D

  VastaaPoista
 17. Olen todella iloinen, että satun olemaan imetyslomalla samaan aikaan kanssasi! Tämä blogi on parasta vertaistukea. Kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että kelepoo! Tsemppiä sinunnii nänneille sinne ja tasokasta joulua!

   Poista
 18. Onneksi ei ollut somea silloin kun imetin, sai rauhassa syöttää tuttelia tuntematta suurempaa tuskaa huonosta äitiydestä.<ihan ovat normeja näin parikymppisinä. Koiran puruluita imeskelivät lattialla (solmuluu on aivan loistava) ja kissan lootaa tutkivat, eikä tullut alergiota tms. En nyt tietysti neuvolassa ihan kaikkea kertonut, kun olivat sitä mieltä että elukoista olisi pitänyt luopua. Kissahan saattaa mennä jopa vauvan sänkyyn nukkumaan ja koira purra! Hyvin mahduttiin kaikki sohvalle/syliini imetyksen/tuttelin syötön aikana. Eiköhän jokainen äiti parhaiten tiedä mikä on omalle lapselle parhaaksi, ja ihan maalaisjärjellä jota sinulla tuntuu olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pittää imeksiä moninaisia bakteereja, silleen säilyy terveenä.

   Poista
 19. Järkky. Takaan että oisin ottanut avioeron jos mies ois tuonut tuollaisen korun lahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mies olisi saanut hyytävän kylmän vastaanoton sängyssä ainakin vuodeksi. Niin kamalaa se imettäminen oli, että moisesta tahdittomuudesta olis kyllä saanut kärsiä.

   Kaikkea sitä keksitäänkin. Tosiasiassa kun lapsi on muutaman vuoden vanha on ihan samantekevää, miten hänet on vauvana ruokittu, kunhan on jotain soveliasta maitoa saanut - rintamaitoa tai korviketta. Miten imettämisestä tai imettämättömyydestäkin me naiset onnistutaan tekemään taistelu toisin valinneita naisia vastaan. Eikö pääasian pitäis olla ruokittu lapsi? Tämmöisiä täysimetyskoruja ei tarvita enää yhtään soppaa kiehuttamaan.

   Poista
 20. Hahaa, siemennestesormus :D Nää sun mammajutut on ihan yhtä huippuja kuin sun jutut nyt ylipäätään, eli jatka vaan mammajuttujakin :)

  VastaaPoista
 21. Hehehe. Äidinmaito ja sperma ovat niin sama asia, että hyvin voisi vauvalle sitä jälkimmäistä juottaa, eikö?

  Uskomattoman hyvin vedetään näitä yhteen. Siis niin huonolla sarkasmilla, et jää vaan hiljaiseksi ja mieleen ainoastaan toteamus;”Että sellaista tänään”.

  Riippumatta siitä, onko äidinmaidosta kyhätty koru hyvä tai huono asia niin tämä postauksen vertaus on kyllä ”että sellaista tänään”.

  VastaaPoista