sunnuntai 17. elokuuta 2014

Kuinka alkoholisti parannetaan

Nyt on tärkeämpää asiaa kuin ikinä. Sain nimittäin tänään kuulla miten alkoholistin voi parantaa.

Ensinnäkin pitää olla semmoinen auttamisen halu, semmoinen että tykkää ihan tosissaan auttaa ihmisiä. On eduksi, jos on lukenut lähihoitajaksi. Ja mikä parasta, ei ole edes tarvinnut ko. työssä päivääkään olla sitten oikeasti. Pitää olla niinku ihmissuhdetaitoja. Ja välittää toisesta. Sitten pitää olla hyvä kuuntelemaan. Ja sitten ehkä se ihan tärkein - pitää sanoa toiselle että menisit hoitoon.

Kaikki tämä on hyvä ilmoittaa alkoholistin omaiselle omalta kotiterassilta käsin, seitinohuessa sunnuntai-pierussa siiderimuki kourassa.

Jumalauta. Jos joku olisi kertonut minulle nämä suuret viisaudet 15 vuotta sitten, missä olisimmekaan nyt?! Miltä oltaisiin vältytty, jos minä olisin välittänyt, halunnut auttaa, kuunnellut ja kehottanut toista menemään hoitoon.
Nyt on kyllä vähän tyhmä olo.

15 kommenttia:

 1. Mahtavaa, lempiaihe. Onneksi joku tietää miten tuo tehdään ja vielä kertoo muillekin. Harmi tietty mun kohdalla että kuulen vasta nyt, isä on ollut jo jonkin aikaa haudassa.

  VastaaPoista
 2. Voi että, ihanaa, että ongelmaan on löytynyt ratkaisu! Minä siis todella haluan auttaa ihmisiä, ja eiköhän tuolla samalla systeemillä voi parantaa muitakin ongelmia kuin alkoholismia. Kokeilen heti tuttuun psykopaattiin. Ja masennus hoituu varmaan myös. Pomolle sanon ihan vaan yleisesti että kannattaisi hakeutua hoitoon, kyllä sillä varmaan joku on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin minäkin että on aika yleispätevä ohjeistus. Tsemppiä.

   Poista
 3. Jep jep.
  Alkoholisimi on kyllä vittuimoisin sairaus ikinä. Siinä kun kärsii sivussa koko lähipiiri. AL-ANON, ole hyvä.
  - Katinka

  VastaaPoista
 4. Vau, ihan uutta infoa minulle! Kiva kun jaat uutiset meille muillekin.

  VastaaPoista
 5. Äkkiä lähihoitajaksi lukemaan! Kumma jos ei sillä auktoriteetilla saa ihmistä paranemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä edes mihin tämä lähihoitaja-kommentti lopulta liittyi. Minun olisi ehkä pitänyt osata tehdä siitä omat päätelmäni. Tuumasi vaan että "Minähän olen käynyt lähihoitajan koulutuksen. En ole kyllä päivääkään siinä ammatissa ollut." ja sitten siirtyi ihan muihin asioihin.

   Poista
 6. Tuota voi myös soveltaa ylipainoisiin. "Senkun vaan laihdutat."

  VastaaPoista
 7. Minä luin lehdestä, että näin kesälomien jälkeen "vauhdin" saa rauhottumaan, kun lopettaa oluen/siiderin juomisen ja ottaa sen sijaan pari lasillista punaviiniä. Pääsee pikkuhiljaa normipäivään. Haloo? Tarvitaan enemmän kuin lähihoitaja tajuamaan tämä yhtälö. Mitä tulee alkoholistin ymmärtämiseen, sitä ongelmaa ei ymmärtämisellä poisteta, vaikka olisi terveydenhuollon maisteri.

  VastaaPoista
 8. No ilmankos en saanut omaa miestäni menemään hoitoon, vaikka kuinka nätisti pyytelin, kannustin, anelin, kiristin ja uhkailin. Ei mennyt, vaikka kuinka koitin välittää ja rakastaa. Minulta kun, pahus vieköön, puuttui tuo lähihoitajan koulutus! No se mies on jo haudassa, mutta ehkä nyt lähden opiskelemaan lähihoitajaksi, niin uusi koulutukseni _varmasti_ pelastaa seuraavan alkoholistin =D

  VastaaPoista
 9. perhana. kakskytviis vuotta turhaa ressiä, vikana onkin mun väärä ammatinvalinta, ei ukon juomisen himo. tätä ei lukion OPO aikanaan kertonu. mihin saan valittaa ??

  VastaaPoista
 10. Ei taida kuitenkaan tuota viisautta oppikirjoista löytyä, eikä kyllä työkokemuksestakaan. Olen hoitanut työkseni päihderiippuvaisia 15 vuotta, tosin olen sairaanhoitaja. Ei meidän lähihoitajatkaan kyllä tuota tienneet.. Epäilen, että kyseessä on ollut korkeamman asteen keittiöpsykologian kurssi...

  VastaaPoista
 11. Yleensäkin ottaen kannattaa aina noudattaa mottoa "älä tee niinkuin minä teen vaan niinkuin minä sanon". Alkoholistille raittiussaarna kantakuppilan nurkkapöydässä viikon putken jälkeen, ylipainoiselle paheksuvia ohjeita kun itsellä vyötärö rellottaa vyön yli ja liikuntaa vieroksuvalle tsemppipuheet oman sohvan pohjalta suklaapatukka kourassa. Esimerkin voima on reilusti yliarvostettu.

  VastaaPoista
 12. Einsteinkö sen totesi tahi toinen hlö, jotta on kaksi ääretöntä: ihmisten tyhmyys ja avaruus. Avaruudesta ei ollut ihan varma kuitekaan.

  VastaaPoista