sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Skotlannin lomaraportti

Käytiin pyörimässä Skotlannissa viikon päivät. Ennen kuin mennään tiivistelmään kohteen ominaisuuksista, kerron teille matkavalmisteluista.

Tarkoitus oli lähteä matkaan loppuviikosta ja hyvissä ajoin eli heti alkuviikosta katseltiin lentoja, jotka olivat vastoin kaikkia odotuksia tosi huokeat. Juuri ennen varauksen vahvistamista avomies teki havainnon ettei hänen passinsa ole enää voimassa. Normaalit ihmiset voisivat tehdä matkavarauksen siitä huolimatta, olettaen että heti ensimmäisessä mahdollisessa käänteessä passiasia hoidetaan kuntoon. Mutta ei meillä. Avomiehen ajanhallinta- ja priorisointitaidot huomioon ottaen katsoin viisaammaksi varata lennot vasta siinä vaiheessa kun passi on oikeasti tilattu ja tiedetään varmuudella sen saapumisaika.

Siinä kohtaa kun avomies oli käynyt hoitamassa passiasiat kuntoon ja dokumentti oli tilattu suoraan lentokentälle toimitettavaksi, saattoikin tehdä lentovaraukset. Ja vain parisataa kalliimmalla kuin aiemmin. Lisäksi kun jälkikäteen vielä laittoi neljäkymppiä ruumaan menevän matkatavaran mahdollistamiseksi, alettiin olla jo hyvällä mallilla valmisteluissa.

Hyvä mieli karisi nopeasti kun olin tulostelemassa matkalippuja. Varausvahvistuksessa ja e-lipussa luki Edimburgh. Edimburgh. Meinasi olla housut ulostetta täynnä kun pohdin että mihinkähän se ukko on lennot oikein varannut. Piti ihan aateekoosta ja internetistä tarkistaa, että onhan Turnhousen lentokenttä Skotlannin Edinburghissa. Olihan se. Soitin matkaputiikin asiakaspalveluun ja ilmoitin kohteliaasti että heidän pitäisi korjata kaupungin nimi omaan järjestelmäänsä, voi aiheuttaa hienokseltaan ahdistusta.

Sitten päästäänkin siihen lupaamaani tiivistelmään.


Liikenne

Paskahalvauksia ja risteysaluejännitystä luvassa ensimmäiset kaksi päivää, ennen kuin sitä tottuu vasemmanpuoleiseen liikenteeseen.

Kaikenlaisissa tilanteissa käytettiin nyrkkisääntönä "Ota ohtaan oikealta ja väistä vielä vasemmalta.".Vuokra-ajoneuvoa hankittaessa kannattaa valita esim. sporttinen Fiat 500, jolla voi vuoristoteillä pykältää kolmoselle asti, jotta kiulu jaksaa hilata itsensä mäen päälle. Matkatavaratkin mahtuvat melkein takakonttiin.Kyseisen ajoneuvomallin eduksi laskettakoon myös se, että äkkijarrutuksessa kosla laittaa omatoimisesti hätävilkun päälle.


Sääolosuhteet

Skotlannissa pitäisi kuulemma sataa aina. Ei pidä paikkaansa. Varmin tapa välttyä sateelta on pakata mukaan sateenvarjo. Viikon aikana satoi yhtenä yönä ja muuten oli lämmintä päivällä 12 - 23 astetta. Ilmeisesti kelit olivat kuitenkin sillä tavalla poikkeukselliset, että paikalliset riehaantuivat. Joka paikka oli täynnä shortsisillaan ja teepaitasillaan olevia miehiä, ja täytyy sanoa etten ole eläessäni nähnyt yhteensä niin montaa napapaidan ja runsaahkon pakin yhdistelmää kuin nyt viikon aikana.

Bongattiin myös Bridget Jones.Ruoka

Skotlantilaisilla on jotain suolaa, mausteita, kastikkeita ja tuoreita vihanneksia vastaan. Teettää työtä, että löytää oikeasti hyvää ruokaa. Jos tykkää ranskalaisista, burgereista ja intialaisesta, ei ole puutetta vaihtoehdoista.

Skotlantilainen aamiainen, tunnetaan myös varpusparviaamupalana, on aikamoinen kokemus. Tuli ihan Irlannin loma mieleen. Makkaraa, munaa, palttua, pekonia, paahtoleipää. Huh.

Pubien asiantuntevasta taiteesta annan useamman pisteen.

Hanat

Stereohanat ovat melkein sääntö eikä poikkeus. Siinä on valinnanvaraa sen verran, että haluaako jäädyttää vai polttaa kätensä.Suihkut ovat yleensä aikamoinen älykkyystesti. Jopa pahempia kuin vihaamani Scandic-ketjun tapaukset. Yleensä kuin ensimmäiset perkeleet on ammeessa kajautettu, löytyy oikea vipstaakkeli. Kuvassa on munakellomainen säädin, joka oli helpoimmasta päästä ymmärtää ja käyttää.


Sain vain kerran hanan rikottua. Palasia lenteli ammeen pohjalle, mutta sain korjattua.
Viihde

Siitä tunnistaa hyvän maan, kun Kolmas kivi auringosta pyörii joka päivä televisiovastaanottimessa klo 6:30 alkaen. Tämä helpottaa kun aikaeron takia tulee herättyä kohtuuttoman aikaisin ja nälissään joutuu odottamaan, että aamupalatarjoilu alkaa.
Myös muita laadukkaita sarjoja on tarjolla tasaisesti.


Kaikki nähtävyydet aukeavat aikaisintaan 9:30. Tässä ollaan odottamassa, että joku laskisi meidät sisään Sconen palatsiin.Nähtävyydet

Skotlannissa voi katsella linnoja, palatseja ja sitten vielä vähän linnoja. Tältä siellä näyttää. Jos haluat lisätietoja erinäisistä kohteista ja reiteistä, olehan vaan rohkeasti yhteydessä sähköpostitse.Eilean DoneanLoch Ness ja UrquhartHautapaikka pronssikaudeltaSconen palatsin Pinetum oli hieno. Avomies norkoilee puun juurella jos huomaatte.Stirlingin linnasta
Oh dear, how many red deer!


Cairngormsin luonnonpuistostaBen Nevis -tislaamon pihoiltaEdinburghin linnassa

 Oli hyvä reissu. Tappelemaan alettiin vasta paluumatkalla Amsterdamin lentokentällä.


15 kommenttia:

 1. Just muutama kk sitten kävin Skotlannissa taas ja nyt pitäs taas päästä. Että kiitti.

  ps. miul on blogi täys Britannia-aiheisia matkasössötyksiä sarjakuvien muodossa jos kiinnostaa

  VastaaPoista
 2. Ite täällä vaihto-opiskelemassa ollut jo tammikuusta lähtien, oon kyllä tykästynyt tähän maahan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän kohteen olet valinnut. Miellyttävä maa, kerrassaan!

   Poista
 3. Englannissa asusteltu viime vuodesta ja kyllä tää Skotlantikuvaus ihan pitkälti tännekin soveltuu. Hanoja en mä voi käsittää, miksi uusiinkin taloihin pykätään erilliset kuuma- ja kylmähanat??? Kuumasta pesen lapsen pepun, siitä tulee n. 10 sek ajan haaleaa. Jos ei tullut valmista nii jatketaan jääkylmällä. Tai voi käyttää kämmeniä sekoittajana, pikavauhtia vain kourallinen kylmää vettä kuuman alle ja siitä kasvoille. Ei toimi pepun pesussa ellei joku toinen pitele lasta. Sekopäisintä on kyllä julkisten tilojen erilliset hanat. Sekoittaako kukaan edes teoriatasolla yleisen vessan lavuaarissa käsienpesuvettänsä? Ei niissä yleensä kyllä edes ole tulppiakaan... Sitten jos on sekoitin, kylmä tulee koko putkea pitkin ja kuuma keskellä olevasta pikkuputkesta. Vinkeä tulikuuman ja jääkylmän pikavaihtelutunne.
  Meidän suihku on muuten hyvä, mutta ksen kaksi säädintä säätävät molemmat lämpötilaa, vähemmän volyymin voi valita vain jos haluaa kylmän suihkun.

  Sään lämpenemiseen reagoidaan täällä tosiaan vahvasti. Pikkukoululaisetkin kulkevat sortseissa heti kun päästään vähän plussan puolelle.
  Ei silti, tykkään tästä maasta silti��

  VastaaPoista
 4. Siis kaikki sympatiat täältä, hanat voi viedä hermot. Kauniit maisemat jotain sentään hyvittää ja se, että vasta paluumatkalla riitelitte. Ni.

  VastaaPoista
 5. Kolmisen kuukautta walesissa noista hanan ihanuuksista ja toisesta ulottuvuudesta olevista suihkukopeista sain nauttia, suihkut toki yliopiston asuntolassa yhteiset, väittäisin että ne kopit lainehti jotain ektoplasmaa aina, släpärit jalassa kaiken maailman silsojen pelossa siellä sai liukastella. Onneks kaikki harmit sai hukuttaa halpaan kaljaan.

  VastaaPoista
 6. Olen asunut tuolla vuosia ja paikat on tuttuja tuota hautakumpua myöten.(Laskitkos kivet? Minä yritin). Edinburghin linnan tunnen huoltotunneleita myöten - sanovat, että se ulkoa mahtavampi kuin sisältä, totta.

  Minusta Skotlannissa saa myös hyvää ruokaa. Itse käyn aina maalaismarkkinoilla ruokaostoksilla Olen saanut myös puuroaamiaisia (hyviä sellaisia) ylämailla. Pubiruoka on pääsääntöisesti hyvää, ja ainakin Edinburghissa ja Glasgowssa on paljon italialaisia paikkoja myös, niitä ei vain välttämättä löydä pääkaduilta, mutta pari askelta sivuun. Niiden intialaisten lisäksi, siis.

  Glasgow ei ole mikään pikkusiievä turistikaupunki, mutta ihmiset ihania, shoppailumahdollisuudet toiseksi parhaat briteissä ja nykykulttuurissa riittää.

  Ah nuo hanat. Useimmissä pitää vielä napsauttaa virtanappula kylppärin ulkopuolelta päälle. Hmm minulla on ollut vielä erinäisiä ongelmia avainten kanssa.

  OP

  VastaaPoista
 7. Olen asunut Englannissa kohta 15v (lukion jälkeen tulin opiskelemaan) eikä kukaan täkäläinen ymmärtänyt sitä ilon määrää kun viime vuonna vihdoin miehen kanssa ostettiin ensimmäinen ihan oma talo ja asennettiin Suomesta roudattu Oraksen hana ja bidet-suihku kylppäriin. :D

  VastaaPoista
 8. Hienoja kuvia ja jutusta päätellen mahtava reissu!
  Hanoja on tullut itsekin ihmeteltyä, ei putkimiehen tytär pysty ymmärtämään moista takapajuisuutta.

  VastaaPoista
 9. Skotlanti on kyllä ihan para paikka lomailla. Ja vielä paremman siitä tekee se kun voi palata sinne uudestaan ja uudestaan vieraillen tutuissa paikoissa uusien lisäksi.
  Itse voisin sinne muuttaa asumaankin, mutta mukanani veisin suomalaisen hanan & suihkusekoittajan sekä intiimipesusuihkun.

  nimim. kesälomaa taas kerran odotellessa

  VastaaPoista
 10. Upeat on kyllä maisemat ja linnat, mieluusti menisin katsomaan paikanpäälle! Epäilen vain, että "yksijalkaisena" maasto voisi osoittautua hankalaksi. Siksi valitsin lomakohteeksi tasamaisen Nizzan, mutta kyllä sielläkin oli mennä hermo suihkun kanssa, vaikka vesi lopulta tulikin yhdestä reiästä. Kunhan sen hanan osasi siis lopulta avata.

  Himputti, luulin jo näkeväni miltä avomies näyttää ja suurensin kuvaa, mutta näkyikin vain selkäpuoli :)

  VastaaPoista
 11. Tuo kattomaalaus on huima :D

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oops. Se päivähiprakka taisi tulla flashbackina takaisin - poistin vahingossa kommenttini.

   Poista
 13. Edinburgh on tosiaan ihana paikka. Ei tosin kannata hankkiutua vahingossa päivähiprakkaan viskibaarin maistajaisissa - matkakumppanini kompastui portaissa ylöspäin ulko-ovelle. Teimme varmasti hyvän vaikutuksen.

  VastaaPoista