torstai 17. maaliskuuta 2016

Tukiaiset pois!

Traktorimarssi kosketti minua syvästi. Ihan piti muutamaan otteeseen kyynelehtiä kun videotallenteita katselin. En päässyt itse mukaan, koska maatalousyrittäjän on elääkseen käytävä muissakin töissä.

Minua itkettää harvoin.

Liikutukseen minut ajoivat 1) kohta jossa traktorit, jänisräikät ja äänihuulet laitettiin yhtäaikaa tulille ja 2) maanviljelijämiehen ääni särkyi hänen pohtiessaan onko tilasta mitään jäljellä jälkikasvulle.

Minua vituttaa usein.

Olen pyrkinyt olemaan lukematta iltapäivälehtien ja Facebookin mielipidekirjoituksia ja kommentteja, mutta ei ole oikein siinä onnistunut. Seuraavassa joitain poimintoja suosikkiprovokaatioista.


"Miljoonatraktoreilla ajellaan, ei oo rahasta puutetta! Nii!"

Sama kuin minä aateekoo-ihmisenä käyttäisin faksia, postia, taskulaskinta, ruutupaperia ja mustekyniä. Tai Taksi-Joke kuljettaisi mopoautolla. Lapsuuden kesien mummolan traktorit jos on mielessä, varmasti näyttää ökyltä jo 90-lukulainenkin työkone.

Rahan roisketta voi ihmetellä Luonnonvarakeskuksen ennusteesta, joka osoittaa maatilojen yrittäjätulon pienenevän 40 prosentilla edellisvuodesta. Keskimäärin 9700 euroon tilaa kohti. Vuodessa.


"Tukirahoilla ostetuilla mersuilla ja mönkkäreillä vuan ajellaan."

Kyllä. Nämä tuethan ovat ennen kaikkea bonusta ja törsättäväksi tarkoitettu. Vai olisiko sittenkin, että järjestelmä vain sattuu olemaan (haluttiin tai ei) sellainen, että tukia on maksettava, jotta tuotantokustannukset saa katettua ja hyvänä vuonna voi yltää plussan puolelle. Ja yksi puoli asiaan voisi olla myös se, ettei Irmelin ja Pentin mielet syvästi ruokaostoksilla pahoitu hintoja silmäillessä.


"Tuet pois, ei maataloutta tarvita, saahan sitä ruokaa muualtakin."

Joo ja varmasti ulkomaan sherlockeilta jää haistamatta, että nyt voidaan nostaakin hinnat pilviin, koska suomalaisilla ei ole enää vaihtoehtoja. Ruoka on vanha keksintö, sitä on kaikilla?


"Maajussit saavat ruokansakin ilmaiseksi!"

Ruokaympyrä esimerkiksi meillä täyttyykin mukavasti ohralla ja kauralla. Ja ei nykyään tarvii kuin vain vähän vuodessa maksaa siitä ilosta, että ruokaa tuottaa.Valoa kohti!

21 kommenttia:

 1. Anteeksi jo etukäteen, mutta miksi tälläinen täysin kilpailua vääristävä tukijärjestelmä on Sinusta oikein? (olen maallikko)
  (Tietysti että kotimainen tuottaja pärjäisi, niin maataloustukien maksaminen pitäisi lopettaa kaikissa EU maissa.)

  Eikö maatila pitäisi nähdä yrityksenä?

  Normaalimaailmassa jos yrityksen tuotteet eivät mene kaupaksi,
  tai toimintan ei muuten ole kannattavaa - niin sellaisen on yrityksen on parempi lopettaa.

  Ymmärrän täysin että on hienoa jos kotimaista maataloustuotantoa olisi, mutta eikö senkin pitäisi toimia markkinoiden ehdoilla?

  Kai suomalainen mylly tai meijeri ostaa kotimaista raaka-ainetta todellisia kustannuksia vastaavalla hinnalla, jos sellaiselle on kysyntää?

  Tosin onhan Meillä esim. Hesburger, joka mainostaa kotimaisuutta mielikuvilla ja syöttää ulkolaista ruokaa meille...ja Vaasan leipomon leivät tehtiin... Marimekon tuotanto...Finnairin lentoruuat... Lista on pitkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En missään nimessä puolusta tukijärjestelmää. Mutta faktaa on se, että ko. järjestelmän varassa ollaan (se on maanviljelijälle korvaus tulonmenetyksestä) ja sitä kautta raaka-aine maksaa vähemmän teollisuudelle ja sitä kautta vähemmän sinulle.

   Olisi upeaa jos joku reitti tästä ulos (ja ylös) löytyisi, mutta siihen ei minulla älli riitä.

   Poista
  2. Perimmäinen ongelma tässä lienee se, että puuseppä P.Pekkala tekee leikkuulaudan ja laittaa sille hinnaksi 25€, koska materiaaleihin menee 15€ ja verottaja vie osan ja katettakin täytyy tulla. Maanviljelijä M.Viljelys kyntää pellon, karhittee, kylvää ohran, pui ja kuivattaa viljan, hän myy sen 118€/tn+ALV, koska enempää siitä ei makseta. Toinen vaihtoehto M.Viljelyksillä on jättää sato siiloon ja odotella hinnan nousua, jota ei ollut markkinoilla havaittavissa edes tällaisen katovuoden jälkeen...rajat on auki.

   Poista
 2. Olisin valmis maksamaan ruuastani enemmän, kunhan se menisi suoraan tuottajalle. Suoramyyntiä paikkakunnallani ei oikeastaan ole. Britteissä brittiläiset tuotteet on merkitty niin, että ostaesaan niitä tietää ostavansa kotimaista, Union Jackin näkee jo otsallaan. Suomessa saa arpoa, että onkohan tämä nyt kotimaista vai ei.

  Ymmärtääkseni tämä tukiaissamba on semmoista, että on vaikea edes suunnitella tuotantoaan pitkällä tähtäimellä. Toinen ongelma on tämä kansallinen byrokratia. Se ei tule EU:sta vaan on ihan suomalaista perua. Meillä on joskus jääneet jopa jotkut rahat käyttämättä, koska oman paikallisen byrokratian massiivisuuden vuoksi emme ehtineet rahoja saada jaetuksi määräajassa. Ihan made in Finland on se. Myös ehkä MAVI:ssa?

  Tuottajahinnat ylemmäs, ja sen jälkeen, siis sen jälkeen, tukiviidakon karsimista.Kuulin, ettei Ruotsi maksa kansallista tukea ollenkaan EU-tuen lisäksi. Tilakoko on tietysti suurempi ja aivan eteläisessä Ruotsissa ilmasto erilainen kuin täällä. Toisaalta Venäjän kauppa on ollut Suomelle onnenpotku. Markkkinoita pitää etsiä muualta (ja toisaalta suomalaisille töitä houkuttelemalla aasialaisia yhtiöitä tänne, kun ei itse osata innovoida.)

  Olen huomannut, että viljelijät ovat keskenään hirveän erilaisissa taloudellisissa tilanteissa. On niitä, joilla on vaikka mitä, kun on sattunut kartanoon syntymään ja niitä, jotka elävät kädestä suuhun.

  Mutta tätä vastakkainasettelua en ymmärrä. Omalla alallani saan, jos onnekas olen, pysyvän työn joskus 50-vuotiaana. Olen tehnyt pätkää ja osa-aikaista 7 vuotta, osaksi siksi, että se on ainoa mahdollisuus, jos elämässä sattuu jotain muutakin olemaan, joka vie. Kokoaikainen työ on työtä 60h/viikko, palkka 40 tunnista viikko. Olenkin muuttamassa maasta leivän perässä. Että luulen osaavani samaistua myös maanviljelijän asemaan.

  Lisäksi YT:t on normikauraa palkansaajille nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkan vielä. Noin äkkiseltään näyttää siltä, että Ruotsi osaa myös elintarvikkeiden tuotteistamisen ja myynnin paremmin kuin Suomi. Maailmalla kun kulkee vastaan tulee tuon tuosta ruotsalaista ruokaa. Miksei suomalaista?

   Poista
  2. Hyvä anonyymi, aivan loistavaa kirjoittamista, avauksia ja rakentavaa kritiikkiä.

   Tässä muutamia havaintoja ja toimenpide-ehdotuksia, joita voi viedä eteenpäin.

   Teesit:

   1. Moni kuluttaja on valmis maksamaan enemmän, jos saa ostaa suoraan tuottajalta tai tietää että lisäraha menee suoraan tuottajalle.

   Toimenpide-ehdotus: Suoramyynnin esteitä ja byrokratiaa purettava.


   2. Pakkausmerkinnät usein harhaanjohtavia tai epäselviä

   Toimenpide-ehdotus: Pakkausmerkinnän yksinkertaistus ja logojen sijaan selkeää tekstiä kotimaisuusasteesta (raaka-aineen ja työn näkökulmasta).


   3. Suomalaisen tuotannon brändäys

   Toimenpide-ehdotus: Laaditaan pienelle maalle niche-strategia, erikoistuminen tuotantoalueisiin ja sen ympärille laajemmankin elinkeinon rakentaminen, sen sijaan että yritetään kilpailla keskieurooppalaisten kanssa samalla viivalla, samoilla tuotteilla.

   Poista
  3. Olen tuo sama anonyymi. Tätä brändaystä mietin sillä perusteella, että olen asunut Briteissä ja Ruotsissa. Briteissä asuessani olisin halunnut kunnon leivontakarkeita jauhoja, joista olisin voinut leipoakin jotain. Lähikaupoissa ei ollut. Olisi pitänyt jostain leipomosta kysyä. Suomalainen jauhovalikoima on runsas, vaikka ruisleipämme onkin liian voimakasta Briteille: saksalaista ruisleipää ostin leipomosta. Tehty saksassa siis. Menekki oli terveystuotteelle niin kova, että sitä harvoin sai. Nythän on joku kakkubuumi menossa, miksei seuraava buumi voisi olla leivontabuumi ja maailmalla suomalaistyyppiset jauhot, jotka ovat muutakin kuin höttöä?

   Poista
 3. Nii ja ohrapirtelönkin yks ainesosa on teillä jo 'ilmatteeks' saatuna! Ja kaurapuuroa ihan ilmatteeks.
  ;DDDDDDDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee hyvä puuro kun viljalaarista ottaa ja pistää keittäen ;)

   Poista
  2. Se on sitä minuutin pikapuuroa :D eiku...

   Poista
  3. Niin, briteissä maatilamarkkinoilta (kaupungissani säännöllisesti joka kuukauden toinen maanantai, kotiin oli tullut mainos niistä) ostin mm kunnon kaurapuuroryynejä. Oli se ryyneistä tehty haudutettu outmeal tosi hyvää. Kaipaan sitä lusikoidessani hiutalepuuroja. Ostin sieltä kyllä muutakin. Se oli todella helppoa, kun tiesi, koska ja missä ne markkinat ovat, sinne saattoi keskittää ruokahankintojaan.
   Minulla on joku farmer's marketin reseptikirjakin, eli ilmeisesti näillä maaseutumarkkinoilla on ihan matalan tason organisaatiokin takanaan. (ei siis mitään ylijohtaja, tiedotuspäällikkö, pr päällikö, hankekoordinaattori, pari osastosihteeriä, henkilöstöpäällikkö ja yksi joka tekee duunit, joka on meikäläinen organisaatio).

   Poista
 4. Ja sellainen pikkujuttu kuin huoltovarmuus... Jos ei ole omaa elintarviketuotantoa, niin mistä kuvittelemme poikkeusoloissa ruokamme ostavan! Eräs maanviljelijä kertoi Pohjois-Suomen uutisissa vaimonsa kanssa tekevän vuodessa 3900 työtuntia. Emme me säännöllisestä kuukausipalkasta ja työajoista nauttivat tajua kuinka raskasta työtä maatiloilla tehdään.

  Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä itku tulee puseroon kaikilla, jos oma tuotanto kokonaan loppuu.

   Meillä kaikilla on nyt kovat ajat ja turha on tavallaan lähteä vertailemaan että joutuuko joku juomaan myrkkyä ja joku toinen vieläpä kylmää myrkkyä. Vastakkainasettelun sijaan pitäisi löytää yhteinen tavoite ja toimenpiteet, eikä siten että jokainen vaan sitä omaa lompsaansa mustavalkoisesti tuijottaa.

   Poista
 5. Meillä on pk-seudulla monia lähiruokarenkaita, joissa tuottajat myyvät suoraan kuluttajille. Täällä se on ainakin saanut hyvän vastaanoton ja lähiruuasta ollaan todella kiinnostuneita. Facebookista löytyvät esim tuusulan lähiruokarengas reko ja varmaan vastaavat muillakin paikkakunnilla. suosittelen ehdottomasti tutustumaan ottavat uusia tuottajia mielellään mukaan. :)

  VastaaPoista
 6. Moi! Kiitos kirjoituksesta ja liikutuksesta. Mä olin lavalla huudattamassa niitä räikkiä ja torvia (ja tuhmuuksia!) ja roskaa meni toden totta silmään kun Timoa kuunteli. Senaatintorilla oli aivan käsittämätön henki.

  Luulenpa, että tukia ei haluaisi kukaan maanviljelijä, vaan mieluiten tili otettaisiin tuotteesta. Tukisysteemin purkaminen edellyttäisi vähintään koko EU:n tasoista suurmyllerrystä, jota ei lähiaikoina tai kenties koskaan ole tulossa. Tuottajatukia saa kritisoida ja systeemiä pitää kyseenalaistaa, mutta mielellään sitten, kun on asiaan perehtynyt, pystyy tarjoamaan vastauksia tai korjausehdotuksia, eikä ole ruokaa omassa suussa. Seuraamukset siitä, että maassa ei olisi omaa alkutuotantoa tai jalostavaa elintarviketeollisuutta olisivat koko valtiolle ja kansalle katastrofaaliset. t, Heidi

  VastaaPoista
 7. Minullakin meni aika tunteisiin tuo traktorimarssi.

  Henkilökohtaisesti en ymmärrä suoraan tiloilta ostamisen pointtia. Onhan se kiva tuottaja saa rahat suoraan itselleen, mutta kun ihmiset asuu aika eripaikoissa, kun ne maatilat on. Esim. pk-seudulta löytyy enää yksi ainoa maitotila. Eikä sieltäkään voi ostaa enää suoraan maitoa.
  Se on aika ympäristöä saastuttavaa, että ajallaan autolla jonnekin kauas hakemaan ruokia, kun siinä 200metrin päässä on kumminkin joku k-marketti. Eikä se ole ilmaista niille tiloillekaan hypätä vähän väliä myymässä tavaroita ei-tilallisille. Normaalitilanteessahan maitoautokin käy kahden päivän välein hakemassa tankin tyhjäksi ja maitokuskikin on niin omatoiminen, että se osaa ihan omatoimisesti ottaa maidon tankista.

  Sitten siellä kaupassa valitetaan, kuinka kaikki rahat menee ruokaa. Ei mene suurimalla osalla meistä. On varaa talvella Thaimaaseen, ostaa omakotitalo ja vaatteitakin on kaapit täynnä.


  VastaaPoista
 8. Tuo linkki jos toimii, niin voi katsoa kuinka suomessa maksetaan tukea kaupalle ja teulllisuudelle ym.

  Joonas.
  http://tilastokeskus.fi/til/yrtt/2013/yrtt_2013_2015-01-08_kat_001_fi.html

  VastaaPoista
 9. Kyllä toimii linkki.

  VastaaPoista
 10. Otsikon perusteella luulin ensin, että on siellä paikallisessa yökerhossa ollut tarjolla taas korkeakulttuuria...

  http://not-the-life-i-ordered.blogspot.fi/2013/02/korkeakulttuuriraportti.html

  VastaaPoista
 11. Maatalous on suuri työllistäjä: jo pelkästään kymmenettuhannet byrokraatit saavat leipänsä maajusseja kyttäämällä ja näitä nöyriä maalaisia rahastamalla ja sakottamalla.

  VastaaPoista
 12. Asiaa.

  Mä asun itse nykyään Ranskassa, ja ei se täälläkään ole maanviljelijän osa kovin helppo, vaikka varmaan astetta helpompi kuin Suomessa.

  Yksi asia pistää kuitenkin silmään suomen-lomien ruokaostoksilla. Ja enenevässä määrin täÄlläkin. Ruoka ei saisi maksaa mitään. Jos on makkaraa tarjouksessa 3€/kg, ihmiset ostaa sitä ihan hulluna, ja juustosta maksetaan se 7€/kg vaikkei se sitten maistuisikaan miltään. Mun mielestä johonkin jos kannattaa käyttää rahaa, se on ruokaan. Kunnolliseen, laadukkaaseen, lähellä tuotettuun, hyvään. Sitä sentään mättää oman vartalonsa sisään kolmasti päivässä, lapsista puhumattakaan. Tällä ajatuksella, ja paikallisia tuottajia tukeakseni, olen ostanut kaiken lihani jo 6 vuotta suoraan tuottajalta. Kyllä kai sekin jotain EU-tukea saa, mutta veikkaan silti että tekee kiitettävästi enemmän työtunteja kuin tällainen viestintäalan toimistotyöntekijä.

  Terveisin, kaupunkilainen

  VastaaPoista