perjantai 6. joulukuuta 2013

Ite tehhään -haaste

Ystävän joulun voi kätevästi pilata omatekoisilla lahjoilla. Näillä alkusanoilla käynnistän Ite tehhään -haasteen, jossa kyhätään kaverille paketti "niillä mitä on annettu".

Jotkut lukijat suhtautuivat aiemmin epäilevästi virkkaustaitoihini. Jennijee puolestaan vinoili, että talon lämmityksen ja lampaiden syöttämisen ohella voisin värkätä hänelle patalapun.

Siitä se ajatus sitten lähti.


Haastan askartelupaskarteluun mukaan Jennijeen, Mummon, Täti-ihmisen, Partapapan ja Suvi Trokee-Daktyylin sekä teidät rakkaat lukijat. Yhdistetään voimamme ja tehdään läheistemme joulusta normaaliakin ankeampi!

Odotan lukuisia kommentteja, joissa on linkityksiä kuviin ja tarinoihin omatekoisista joulumuistamisista.

ps. Jennijee, kun tulen ensi vuonna kylään, patalapun paree olla keittiössä kunniapaikalla. Voit varautua myös pistokokeisiin.33 kommenttia:

 1. Ei tuolla kyllä joulua pilata! Oot selvästi salaa virkkaillut enemmänkin ;)

  VastaaPoista
 2. Hieno patapitsilappu! Vaan miltä tuo valkoinen unelma näyttänee pistokokeen koittaessa, varsinkin jos Jennijeellä on nokiset padat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tuota oo käytettäväksi tehty vaan koristeeksi. Se on kato vielä pahempaa :D

   Poista
 3. Kaukaaviisas on kieltänyt yllätyslahjojen tuomisen. Jos jotain on pakko tuoda, niin sitten sellasta oikeasti tarpeellista, josta on sovittu etukäteen. Kun 20 vuotta on saanut aina samalta ihmiseltä pöytäliinan (minulla ei ole pöytiä), patalapun (en tarvitse 20 patalappua) ja meikkifirman ilmaisnäytteen (heitin oman tällaisen juuri käyttämättömänä roskiin, koska olen allerginen), alkaa yllätyksellisyys olla kaukana. Kun juuri olet hävittänyt kämpästäsi kaiken turhan krääsän, on todella palkitsevaa saada lahjaksi 45 erilaista "tosi söpöä" koriste-esinettä, joilla ei siis tee yhtään mitään. Etenkään kun ei edelleenkään ole niitä pöytiä, eikä oikein hyllytilaakaan. Villasukat ovat joka joulun kestosuosikkeja myös. Hemmetin hyvä lahja ihmiselle, joka ei käytä villasukkia koskaan. Kohta olen ehkä kohteliaisuudesta säilytellyt tarpeeksi kauan noita viimeisiä turhia joululahjoja, jotta voin hyvällä omallatunnolla lahjoittaa ne täysin käyttämättöminä pois.

  Tehkää lahjanne itse tai ostakaa ne kaupasta, mutta katsokaa että kyseisellä tuotteella on myös käyttöä siinä kohdeasunnossa. Tai olkaa ainakin suuttumatta siinä vaiheessa, kun ne käyttämättöminä päätyvät kierrätykseen tavalla tai toisella.

  "Lahjakortit on niin kamalan tylsiä ja persoonattomia", ehkä joo mutta minulle sangen tarpeellisia. Olivat etenkin silloin, kun olin rahaton. Leipä on huomattavasti kätevämpi, kun Iittalan sikakallis, maailmalla arvostettu ja tosihieno koristemuki, josta ei voi edes juoda. Ei, minä en todallakaan tarvitse yhtään astiaa enää lisää, enkä pyyhettä, enkä yöpaitaa, enkä liinavaatteita... Lahjatoiveita joka vuosi kyllä kohteliaasti kysytään, mutta koska ne ovat aina muiden mielestä tylsiä, epähienoja, tyylittömiä, väärän värisiä, vaarallisia, turhia, tarpeettomia tai mitä tahansa, niin näitähän ei koskaan kukaan tuo. Sen sijaan valistunut lähipiiri korvaa nämä väärät toiveeni omatoimisesti tuomalla minulle jotain täysin turhaa, tarpeetonta ja taatusti asuntooni ja omaan tyyliini täysin sopimatonta.

  Tuli nyt vaan tuosta patalapusta mieleen... Olihan vuodatus, mutta kylläpä helpotti :D Tästä asiasta on jo useampi vuosi kättä väännetty. Kehitystä tapahtuu hiljalleen. Ehkä jo 20 vuoden kuluttua saamme tämän homman toimimaan. Nyt ainakin tunnen itseni hyvin ilkeäksi ja epäkiitolliseksi ihmiseksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyydä kukkia, tarvittaessa niistä pääsee nopeasti eroon ja ihan luonnollisen poistumankin kautta . Eikä kukaan kysele sitä tulilatvaa jonka antoi 2001 Jouluna .Kaikilla on hyvä mieli!

   -pelinainen-

   Poista
  2. Ma yritan keksia mita vieda Hollantiin ja Suomeen lahjoiksi ja tadaa! Kaikki saa sardiini purkki kokoelman semmosessa hienossa paketissa. Problem solved. Jokunen parempi kaveri ehka port viinipullon ja juustoa. Toisaalta, perhe suomessa pyysi tiettyja juttuja Hollannista... matkustan kahden matkalaukun kanssa ja toisessa on 10 litraa viinia luultavasti, se kun maksaa taalla 7 e 5 litraa eika ole mitaan kuraa.

   Poista
  3. Tuon vuodatuksen perusteella ostaisin sinulle pörrösukat ;) Ei vaan, ymmärrän kyllä miten ärsyttää. Entäs jos olisit joululakossa? Minä olin pari vuotta sitten ja hengissä selvisin.

   Poista
  4. Tuli vaan mieleen, että jos et saakaan mitään (kukaan ei uskalla enää ostaa), niin sekin ärsyttää?

   Poista
 4. Kiitän haasteesta ja reklamoin välittömästi: mulle tuollaiset joululahjapaskarteluhaasteet pitäisi esittää juhannuksena eikä pari viikkoa ennen joulua! Mutta katsotaan... Lupaan raportoida vaikka tekeleen valmistuminen venyisi sinne juhannukseen :D

  Mutta onpa vaan hieno patalappu! Oot virkannu oikein pylväitä, pitsireunuksen ja vielä kauniit koristeetkin! Mitähän sitä itse keksisi... Kranssi kauniista joulukuisista puunoksista (so. myrskyn puista riuhtomista risuista), vai valaisinko ehkäpä kynttilän (jauhelihaa paistaessa lähtee niin saatanasti nestettä että kai siitä jotain saisi muotissa valettua)? Mietitäänpä ;)

  Niin ja onko ohjeita, miten haaste laitetaan eteenpäin? Haastellaan ympäri vuoden askartelemaan joululahjoja kaappiin valmiiksi odottamaan parempaa huomista ja parrasvaloja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. J-lihakynttilä kuulostaa mainiolta :D Hyvin tässä kerkee vielä turata kaikenlaista ennen pyhiä. Tsemppiä vaan! Ihan voit vapaasti omassa plokissasi esittää vastaavan haasteen. Ei tää oo niin viimeisen päälle.

   Poista
  2. Paista j-liha huoneenlämpöisenä ;)

   Poista
 5. Taytyy tarkentaa etta mun perhe ja kaverit on ruokalahjojen peraan ja sardiinit on taalla Lissabonissa ihan torkean hyvia.

  VastaaPoista
 6. Tunnustan kuuluneeni virkkaustaitoepäilijöiden alhaiseen joukkoon, pahoittelen ja vedän kaiken takaisin, näytöt on annettu.
  Tuota näytettä kun vertaa ainoaan itsevirkattuun patalappuun (ala-asteen pakolliset tyttöjen käsityöt, syksy 1992), niin täytyy sanoa, ettei olisi varaa arvosteluun. Lopputulos oli semmoinen harva keltainen puolisuunnikas.
  Mutta sanoista pitäisi siirtyä tekoihin, edes miettimään, millä haasteeseen vastaisi.
  -Pientilallinen-

  VastaaPoista
 7. Heitän peliin kilpailevan ankeuden: entäs kun joulun jälkeen huomaa, ettei voi päästä kunniallisesti eroon joululahjakirjasta kierrättämällä kavereille, koska TADAA joku vitun välkky on mennyt ostamaan koko ringille samat kirjat! Koska on niin helppoo, kun ei tarvi ajatella lahjan saajaa, kunhan vaan muistaa ostaa tarpeeksi monta SAMAA kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ankeaa kyllä minustakin tuollainen, varsinkin kun "näppärä" kaikille sama kirja -teema paljastuu, jos lahjat menevät porukalle, jossa toisensa tunnetaan :D

   Menee kategoriaan muoto on sisältöä tärkeämpää - lahjoissakin - tai vasitenkin juuri niissä.

   Poista
 8. Kavereiden kanssa tekemästämme joulukalenterista on tullut tähän mennessä mm. C-vitamiinipurkki, maalarinteippirulla ja tulitikut.

  Välillä on vaikea tietää onko paketit tarkoitettu ihan hyvällä vai lievällä v*ttuilumielellä otettaviksi.

  VastaaPoista
 9. Ei saakeli, kauheet paineet! Erittäin hieno! Täytyy pysyä kilttinä.

  VastaaPoista
 10. *Kiittää ja kumartaa* No tällässee haasteesee sitä jo mielellää osallistuu...

  VastaaPoista
 11. No voi p*rse, kerkesin paketoida sen hirvityksen jo. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaadin pakettimurtoa, jotta päästään nauttimaan :)

   Poista
 12. No jopas sattui. Kun toden totta, sukulaisten pakettiin kääräistään tänä vuonna itsetehtyä ekaa kertaa sitten kouluvuosien. Mutta yllätyksiä ei kyllä pilata ennen joulua - haluan nähdä sen teeskentelemättömän ilmeen lahjaa avatessa. Eli joulun jälkeen palataan!

  VastaaPoista
 13. Yksi klassinen lahja on kuva itsestäsi. Pari vuotta sitten saimme joululahjaksi anopin&hänen nykyisen ukkonsa hääkuvan (kokoluokka: isohko), saatteena oli vaatimus pitää sitä esillä kirjahyllyssä. Emme oikein tienneet pitäisikö hävittää kuva, kirjahylly, vai molemmat, joten päädyimme siihen ratkaisuun ettei anoppia ihan vähään aikaan kutsuta kylään.

  VastaaPoista
 14. Kiitos haasteesta, laitan idean muhimaan ;)

  VastaaPoista
 15. Olen käärimässä ystäville lahjan, joka mielestäni vastaa haasteen ohjetta
  http://mummolasta.blogspot.fi/2013/12/joulun-ajan-haaste.html
  Olikohan tämä nyt oikea paikka laitta tieto, että tehtävä suoritettu?

  VastaaPoista
 16. Toi patalappuhan on ihan törkeen hiano! Eikä sitä tosiaan raaskis käyttää. Vähän aikaa sitten ajattelin juuri vastaavaa itsetehdyn lahjan antamista, kun osallistuin akryylimaalauskurssille äitini kanssa. En todellakaan osaa edes piirtää. Nauroimme äidin kanssa, että annamme töherryksemme joululahjaksi siskolleni, jonka on sitten pakko laittaa ne seinälle.

  VastaaPoista
 17. Jos tuolla muka pilataan joulu, niin parasta etten edes yritä. Menee koko ens vuos pilalle...

  VastaaPoista
 18. Mulla ainakin on joka vuosi "joululakko" Oon sanonu kaikille, että jos on pakko, niin rahana, jotta ostan itse mitä tarvitsen tai sitten esim. villasukat suklaata ym. yleishyödyllistä. Mutta ei mitään krääsää/koriste-esineitä/rumia kippoja/turhia kirjoja yms. En inhoa mitään muuta enempää.

  VastaaPoista
 19. Teen aina jouluksi sinappia. Sitä on kätevä jaella kaikille sukulaisille joilla on jo kaikkea tai ei vaan tiedä että mitä niille antaisi. Syövät kuitenkin kinkun kanssa tai viimeistään juhannuksena makkaran kanssa. Sukulaissuhteen laadusta riippuen sinapin väkevyyttä voi myös kätevästi säädellä...
  Tänä vuonna meillä ei muuten juhlita joulua! Suklaata tulee silti jo tässä vaiheessa ovista ja ikkunoista. Good bye linjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisinko sinappireseptisi? Anopin tekemä oli niin hyvää, että vois yrittää vieläkin parempaa.

   Poista
  2. Sinappia aina kovasti kehutaan ja kerrotaan kuinka siitä taas edellisenäkin jouluna ruokapöydässä kiisteltiin, että kaikki varmasti saavat, vai liekö mielistelyä... Mutta hyvää tämän täytyy olla jos 4.v poikani nuoli sinappikauhan putipuhtaaksi!

   3 kananmunaa
   2dl sinappijauhoa (mitä enemmän, sen väkevämpää...)
   2dl sokeria
   2dl kuohukermaa
   0.5dl etikkaa (punaviinietikalla parempaa)
   1tl perunajauhoja (sekoitan hyvin kermaan)

   Sinappia voi maustaa konjakilla, hunajalla, chilillä tai valkosipulilla.

   Kaikki raaka-aineet sekoitetaan kylmänä kattilaan ja nopea kiehatus, palaa muuten helposti pohjaan. Purkitus vähän jäähtyneenä kuumennettuihin purkkeihin. Ja Avot!

   Poista
 20. Aikansa se otti mutta nyt on vastattu!
  http://hattaraajasitatoista.blogspot.fi/2014/05/jotain-uutta-jotain-vanhaa-jotain.html

  VastaaPoista