sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Priorisoinnin jalo taito

Avomiehen suvussa ei ole varmaan ikinä ollut reissua, jota ei ole edeltänyt ihan älytön panikointi ja asioiden viime tingassa tekeminen. Kerrassaan upeaa priorisointia saa ihailla joka kerta ja näistä matkajärjestelyistä olen joskus  avautunutkin. Tyypillisesti kikkaillaan talvirenkaiden, katsastusten, matkatavaroiden ynnä muiden kanssa. Tällä kertaa ehkä vedetään pohjat. Siirrytäänpä tarinaan.

Ukkoporukka on jälleen lähdössä Saarenmaalle metsästysreissulle. Puhutaan ehkä kymmenen henkilön seurueesta, jotka erinäisistä syistä matkustavat neljänä eri ajankohtana samaan paikkaan. Kätevää. Avomiehen Audi on lojunut ranchin pihamaalla iskarit paskana arviolta kahden kuukauden ajan. Reissu on ollut tiedossa vähintään yhtä pitkään. Paras ratkaisu tässä tilanteessa on valita reissuajoneuvoksi Audi, vaikka muilla metsämiehillä olisi ihan ajokunnossa ja leimassa olevia pirssejä. Ja vielä parempi idea on jättää auton korjaus suoritettavaksi pari päivää ennen starttia. Vieläkään ei ole kiulu kasassa ja on jo sunnuntai-ilta.Toinen hyvä kohta osoittaa priorisointia on linkousjärjestelyt. Tämänkin homman voi kätevästi delegoida, mutta kannattaa hoitaa homma niin, että linkous suoritetaan omalla kalustolla ja huolehtia, että kalusto ei ole käyttökunnossa. Minun oli määrä eilen hakea talvilaatuista polttoöljyä kirkonkylältä, mutta sittenpä minun ei tarvinnutkaan, koska appiukko oli menossa joka tapauksessa asioimaan. Lopputulos oli se, että eilen traktori oli sitten kuitenkin hyytynyt kesken lumihommien. Kysyin, että miten ihmeessä. No siksi, että sisuksissa oli kesälaatua. Minä olin että eikö nimen omaan ollut määrä hakea talvilaatua eilen. Oli joo, mutta jätettiin ostamatta.

Kyllähän tällä systeemillä urakka käy paljon näppärämmin. Nyt pitää imaista kesälaadut pois välineistöllä, jotka ehkä ovat tallessa. Ehkä. Eihän tässä mikään kiire ollut lähtöjäänkään, joten on ihan hyvä järjestää ylimääräisiä ohjelmanumeroita.

Lampaat liittyvät myös tähän tarinaan. Näillä näkymin vaikuttaa siltä, että minun pitää joka ilta ajella semmoinen 90 km lenkki, jotta saan elukat syötettyä. Joku puhe oli, että lampaat ois pistetty nippuun jo aika päiviä sitten. Mutta ei. Näin on helpompi. Avomiehen ja appiukon mielestä ois tosi hyvä idea ensi kesänä kasvattaa lihakarjaa minun ranchini niemessä. Sillä tavalla. Elukoita on hirveän hyvä hoitaa sillä mallilla, että vaan ottaa niitä  ja antaa muiden huolehtia niistä. Jos jossain tarvitaan oppituntia delegoinnin taidosta, voin heti osoittaa muutaman ylipätevän kouluttajan.

Samoin isän talon lämmitys taitaa langeta minulle. Onhan ollut jo useita kuukausia tiedossa, että öljykattilan automaattilämmitys ei toimi. Nyt kun reissuun on aikaa 1,5 vuorokautta ja asiasta olen sanonut osapuilleen 82 kertaa, ei vieläkään olla käyty kattilaa ihmettelemässä. Jos työntää lunta, on soiteltava kylän linkomiehiä apuun että pääsen edes perille. Tulevalla viikolla voi osoittautua nelivetolava-auto aika oivaksi hankinnaksi.

Eihän siinä mitään, kyllähän minulla aikaa on. Työpäivän jälkeen on mukava lämmittää taloa kaksi tuntia, syöttää lampaat, putsata aluset ja istua autossa tunnin verran. Voin ajomatkoilla muistella viime kertaa ja vertailla kumpiko on vittumaisempi setti.

Kärppä on muuten vieläkin pakkasessa.36 kommenttia:

 1. miten sä kestät? myötätunnosta leviää pää.

  VastaaPoista
 2. Kai kuitenkin ehdit virkata mulle patalapun joululahjaksi? Maailmanluokan säätämistä äijillä, ei voi kuin ihailla.

  VastaaPoista
 3. Perussettiä. Naiset hoitaa hommat. Vähän kuin miesten lastenhoito. Siihen kuuluu lasten hoitoa. Ei mitään muuta. Se on kiva sitten kotiin palatessa siivota kivettyneet kaurapuurot pöydästä ja tarkistaa vessat lattialle unohtuneiden kakkavaippojen varalta ennen kuin alkaa astian-ja vaatteidenpesumaratonin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja myös vähän niinkuin miesten ruuanlaitto. Lopputulos on juu hyvä, mutta keittiö on kuin ydinlatauksen jäljiltä. Likaisia astioita on röykiöittäin, kaikki kääreet, tyhjät pakkaukset ja purkit lojuu levällään, ja tottakai kaiki kylmäsäilytystä vaativat ainekset lämpenevät pöydällä myös. Ja sitten pitää vielä muistaa kehua ja ylistää loputtomiin.

   Poista
  2. Toinen anonyymi, puhut niin totta!

   Poista
 4. Kyllä taas tuntuu kerrostaloasuminen yksin kahden kissan kanssa oikein mukvakaksi vaihtoehdoksi, kun tämän lukaisi... Ei muuta kun voimia ja hermoja sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkytyksestä meni kirjoitustaitokin.. Mukavaksi siis :)

   Poista
 5. Voe jeebus! Tuohon paalle varmaan sitten tiety hoidat kotona joulusiivoukset, leivonnat, koristelut...? ;) Onneksi ei ole tuohon viela niita lapsia paalle hoidettavaksi!! :D Voimia!

  VastaaPoista
 6. Heh, laittaisit äijäs sukulaisineen kiertoon.... Tuollaisten vatipäiden kanssa ei voi kun hihansa polttaa kerta toisensa jälkeen :/

  VastaaPoista
 7. Joo'o, tollasset viimetingas tekijät kirraa kyl mieltä. Kaikkien.
  Koeta ny vaa kestää. :D

  VastaaPoista
 8. Hauskahan näitä juttuja on lukea, mutta itse en katselisi tuollaista toimintaa päivääkään. :oD Onneksi mies hallitsee myös kotityöt eikä harrasta metsästysreissuja, vaikka maatilan isäntä onkin.

  VastaaPoista
 9. Ohoh... täällähän alkaa tuleen suoraviivaista parisuhdeneuvontaa. Muistetaan nyt kuitenkin, että parisuhde on enimmäkseen muuta kuin polttoöljyä ja pirtinlämmitystä.
  t. Tässä suhteessa vastakohtansa kanssa elävä laetanaan-linjalainen pientilallinen

  VastaaPoista
 10. Perussettiä !
  Tärkeintä kuitenkin on saada ukko matkaan ja sitten hoidella itse hommat kuntoon. Hoituu nimittäin paljon jouhevammin, kun ei ole munallisia paikalla sohlaamassa. Ah, tuo on niiin tuttua.

  VastaaPoista
 11. Ainakaan ei käy aika pitkäksi eikä tartte illalla miettiä mitä tekis. Jätä nyt kumminkin sen verran aikaa että olet siellä fysioterapeutilla "iskussa" etkä juurikaan haise lampaalle/polttoöljylle. Toki tuoksujahan nekin ovat, persoonallisia ja elämästä kertovia. Tässä tilanteessa ottaisin töistä vahän piikkitunteja ja hoitaisin hommat päivällä, nauttisin elämästä illat... Ja sitten kertoisin että vaikka kuinka oli raskasta , hommat hoidettu. -pisteet kotiin periaatteella. Erityisesti näin Joulun alla olen havainnut tyylin erittäin tuottoisaksi... :) (hommat on ollut toki ihan erilaisia)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllä kirjoittaa pelinainen selkeesti :D

   Poista
  2. KIITOS!!!! en oo koskaan ajatellut itteeni pelinaiseksi. Miehet on vaan hyväuskoisia kun esittää asiat "oikein" ja jos siinä ei ketään loukkaa - niin silloinhan on win-win -tilanne :) Miehen omatunto on puhdistettu ja itsekin olen saanut jotain kivaa.
   ps.edelleen anonyymi

   Poista
  3. Pelinaiseudessa ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Tunnustaudun kommentin kirjoittajaksi ja näin ollen uuden nimimerkin isäksi. En vaan kehdannu laittaa omaani, jokuhan vois luulla, ettei mulla ois muuta tekemistä, kuin viisastella täällä :)
   -Pientilallinen-

   Poista
 12. Kyllä noi ANONYYMIT on kaikis plokeis neuvvojaa tuputtamas, mut omalla nimellä niist ei kommentoijjiks oo. Niinpä mokomien kommentit voi jättää omaa arvoosa. Munattomia sekä hiekkapilluja moiset.

  VastaaPoista
 13. Sä olisit voinut hyvinkin kirjoittaa yhden luvun lisää mainioon kirjaan: Eniten vituttaa parisuhde :D

  VastaaPoista
 14. Mä tarvin nyt suklaata. Ihan vain sun tukemiseksi!

  VastaaPoista
 15. It is great to jog if you'd like to speed up the
  weight loss process by burning a lot more calories (thus
  lose more leg fat faster). Walking is a form of
  aerobic exercise that will suffice nicely if you're a serious walker.
  Only about 5 percent of that blood goes to the top extremities.


  Also visit my web site tips for losing weight for women

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Että mitäkä? Mitenhän tää ploki on valittu kohderyhmäksi tuommosille mainoksille? :D

   Poista
  2. Ne varmaan sai tietää, että söin eilen 200 g piparitaikinaa.

   Poista
  3. Mä söin just puolet Lidlistä hankitusta laatubelgialaisesta rasiasta. Joululahjaksi ajattelin mutta pitää laatu testata ekaks. Tarttis varmaan kävellä, vaikka se veri vain 5-prosenttisesti tekee jotakin.

   Poista
 16. Hello, Ӏ enjoy rеadi&X6E;g throug&X68; yo&X75;r post.
  I like to ωri&X74;e a littlе comme&X6E;t to support you.


  Taκe a look at mmy web page :: Car Insurance Quotes Nj

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän noi vilkkaan miehen perheessä ja lähipiirissä vakuutuksia tarvitsisitte mutta ehkä joku tylsä if tai Pohjola kuitenkin vois olla paree kuin tän leidin (?) pulju:-D

   Poista
 17. Ja sieltähän se läsähti, sivun näyttöjä yli 1,5 miljoonaa, se on uskomaton määrä! Paljon onnea mahtiblogistillemme.
  Omaltakin osalta pidän huolen, että avauksia tulee useampia päivässä. Riippuvainenko? Ei kai? :D
  -pientilallinen-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta voin sanoa olevani suositumpi kuin jeesus ja lopettaa huipulla.

   Poista
  2. Lopettaa et voi ainakaan vielä, sillä seurakuntasi jäisi ilman paimenta. Hunningolle jouduttaisiin ja jopa vääräuskoisten leiriin.

   -pelinainen- (tästäpä sainkin nimimerkin)

   Poista
 18. Miehet ovat ihania lutusia ja tuovat isosti iloa elämään. Jotakuinkin samaa mieltä taidetaan olla, mikäli tulkitsin tarinasi kaikkinensa oikein. Hermojahan ne joskus kysyvät, mutta mikäpä siinä. Tylsää olis jos tylsää olis.

  VastaaPoista
 19. Ootko koskaan ajtellut kokeilla tuota miesten toimintatapaa "ehtii sen sitten myöhemminkin"? Ei nyt ehkä elukoitten ruokinnassa kannata, mutta jos sen talon lämmityksen jättäisi sinne viimeseen iltaan. Mitä sitä tyhjää torppaa lämpimänä pitämään. Huomaisko nuo edes? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa jäätyneet putket antais pienen vihjeen tapahtumien kulusta ;)

   Poista
 20. Tässä vaiheessa tuo kysymys on enää retorinen: http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1365212418100
  , kun se paras on pudotettu listoilta.
  No, tuo aviisihan on vastoin yleistä harhaluuloa Helsinkiläisten paikallismakasiini. Ei kauheasti yllätä, ettei Hesalaiset tajua, mikä on meininki vaikka Leppävirralla.
  Pitäkööt sisäpiirikisansa. Kuka nyt haluaiskaan lipua valtavirrassa.
  -Pientilallinen-

  VastaaPoista