sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

En ou tännäänkää tehny yhtään mittään

Otsikon klassikkolausahdus on peräisin järventausnaapurilta, isäntä joka on silleen vähän laiskanpuoleinen ja tykkää käydä kahtomassa kun muut tekevät hommia (mm. heinätyöt oiva esimerkki), ja tuumata että "en ou tännäänkää tehny yhtään mittään".

Minä päätin ottaa kokeneemmilta mallia ja vedin lomani laiskottelulinjalla. No okei, ensin olin muutaman päivän vähän huonolla hapella, oli huonovointisuutta ja heikkoutta, ei käynyt jalkeilla oleminen ilman huimausta, joten arvelin että ollaanpa sitten pääasiassa pitkällään.

Ystäväni kysyi eilen: "Ootko ihan tosissaan ollu koko loman tekemättä mitään?!". Kyllä! Ja selvisin hengissä.

Lammasfarmaria olen nähnyt ihan perverssissä määrin, onko ollu pari päivää koko lomalla ettei oo nähty lainkaan. No, voiko sieltä pois ollakaan kun navetassa on tämän näköistä:


Iso-IitaPullokaritsa Valpuri (tuttujen kesken pikku-Valpuli), on jo tuplannut painonsa!Asenteessa löytyy.


Loman ainoa työaiheinen puhelu keskeytyi karitsoimisen alkamiseen. Upea syy, siinä ei vastapuoli voi paljoo esittää vastaväitteitä. Mietin että pitääkö huutaa että "Tuokaa lämmintä vettä ja pyyhkeitä!", kuten elokuvissa. Kunnioitukseni lammasfarmaria kohtaan vain syveni, hän tiesi miten pitkään voi odottaa, ennen kuin on alettava auttaa uuhta. Ja ammattimaisesti auttoikin. Minun hommani rajoittuivat kumihanskojen, entsyymien, paperin ja pyyhkeiden (!) ja kuivikkeiden kiikuttamiseen. Ja viimevuotisten karitsoiden syöttämiseen.


Elviira 15 min ikäisenä.


Kerkesimme viikon mittaan myös varustella navettaa erittäin korkeatasoisella jyväkaukalolla, joka sijoitettiin tulevan karitsakammarin seinustalle. Kyseessä on hotelli Leppäkertun sisäänkäynnin kuppeella ollut kukkalaatikko. Isä ja äiti sen aikanaan ostivat kun jotain suurempaa remonttia ja uudistusta siellä tehtiin (lue: varmaan 20 vuotta sitten). Ensin siinä oli ihan oikeita kukkia ja sittemmin tekokukkia. Jos jotain saisi pyytää niin tekokukkien hävittäminen tästä maailmasta.

No, kuitennii. Putsattiin sitten se oikein uunaalleen ja poistettiin kaukalosta jalat.


Vastoin kaikkia odotuksia muistimme myös mitata kaukalon ja totesimme sen optimaalisen sopivuuden kohdetilaan ennen kuin aloimme raahata sitä navettaan.Ei ou muilla tämmöstä!

Navettahommien ohella tuli tehtyä tienhoitotöitä eli rumpuputkien sulattamista. Hienokseltaan olivat tukkeessa.

Kehiteltimme (no okei, isä kehitteli) Acme-sulatusaseman lavalle. Kompleksiin kuului vesitynnyri, aggregaatti, painepesuri, letkua, putkea, virspa, ratteja, jesaria, lapio ja tuura. 


Haalealla vedellä lutraaminen oli toivottoman hidasta, mutta lopulta saavutettiin virspalla ilmalukko ja alkoi tiet ja ojat tyhjentyä vedestä. Tuloksista innostuneina ja viisastuneina päätimme vaihtaa yksinkertaisempiin metodeihin eli muutamaan kanisterilliseen kuumaa vettä ja riittävän topakkaan putkeen.
Rupes tämäkii vetämään, just ku vesi loppu!


Harvemmin kuraveden pulppuaminen tekee iloiseksi. Nyt saa posteljooni ja muutamat naapuritkin samalla meitä kiittää tästä uroteosta. Muutaman tunnin telekkuamisen jälkeen saattoikin taas vetäytyä sohvan syleilyyn tuijottamaan House of cardsia. Sain kolme tuotantokautta katsottua puolentoista viikon aikana. Aika kova!

Lauantai-illan huumaan kuului mökillä saunominen ja Rehtorin karkuuttaminen. Saatiin sitten sen seurauksena Piiparinen emäntänsä kera tarinoimaan meidän kanssamme. Olivat siis pahaa aavistamattomina viettämässä iltaa viereisellä mökillä kun soitettiin ja pyydettiin, että varmuuden vuoksi voisivat pystykorvansa käydä viemässä sisätiloihin rajariitojen vaaran takia. Kysyivät sitten kahvinkeittoon ja makkaranpaistoon metsästysseurojen väliseen pilkkikilpailuun tälle päivälle. Eipä siinä oikein kehannu kieltäytyä kun olin heidän illanvieton keskeyttänyt.

Sain lammasfarmarin kaveriksi, emmekä tuottaneet pettymystä kyläläisille eikä naapurikyläläisillekään. Makkaranpaistosta sain useita kehuja - et taida olla ensimmäistä kertaa makkaroita tällaisessa tilaisuudessa paistamassa. Jäin miettimään että miten makkaran voi oikeastaan paistaa väärin.Pannukahvia. Ens kerran kyllä tuon n kpl termareita ja normikahvia kotoa mukanani.
Lännen joukkue voitti kilpailun. Ei riitä että niillä perkeleillä aina säilyy sähköt, pittää pilikkikisatkii käyvä voittamassa. Pthyi. Idän puoli elikkäs me tulimme kakkoseksi.Njoo. Ei oikein kiinnosta lähteä takaisin päivätöihin. Siellä oottaa n kpl tarjouksia ja kuulemma useita "Task for <nimeni tähän>" -tyyppisiä tehtäviä, eli kaikki hankalimmat kysymykset ja kannanottoasiat, joihin ei muilta löydy boolssia sanoa yhtään mitään. No, eihän siinä muuta ku laitetaan arvontalaulu soimaan ja kuullostamaan vakuuttavalta.21 kommenttia:

 1. Makkaran voi paistaa tälläinen tumpelo väärin:mun variaatiot ovat kylmä tai palanut! Että niin.
  Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Okei, no nyt selevis tämäkii! Voikohan tehdä kombon eli pinnalta palanut ja sisältä kylmä.

   Poista
  2. Van voipi :) Nuotion liekeissä kun yrität kurmee makkaraa valmistaa, niin ei tuu kiitosta. Omasta mielestä on siis pyhäinhäväistys paistaa makkaraa ("eräolosuhteissa") muuten, kuin hiilloksella :)

   Poista
 2. Pakko näin kaupunkilaisena ottaa kohopallo kiinni ja kysyä mikä on virspa? Ei oo tullu ristikossa vastaa. Vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elä hättäile, kohta tiedät tämänkin! Se on metalliputki, jonka sisälle vesiletku työnnetään. Metallisella putkella on sitten helpompi saada reikää sulatettua rumpuputkeen.

   Poista
  2. No enpä olis tiennyt minäkään, vaan nytpä tiedän.

   Makkarakeskustelua on käyty aika pitkälti, joten en puutu siihen muuten, kuin että hyvin paistetussa makkarassa on sopivasti karsinogeenejä. Kerran täällä vain eletään.

   Poista
 3. Eihän makkaraa voi paistaa kuin yhdellä tavalla: jättämällä sisältä kylmäksi ja polttamalla päältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon saattaa liittyä myös alkoholi ja juhannus jollain tapaa?

   Poista
  2. Ei valitettavasti. Ihan vesiselvänä ja tuskin oli juhannuskaan. Enempi ehkä tuo ikä (lähinnä sen puute) ja malttamattomuus. Tottahan makkara paistuu nopeammin syömäkuntoon, kun sen tökkäsee suoraan liekkeihin?
   t. vielä minimpi minä kauan sitten :D

   Poista
 4. Just noin sitä pitääki lomailla ja makkaran voi paistaa väärin: Päältä palannu ja jäässä/kylmä sisältä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä makkara-asia tuntuu olevan nyt kovin kiinnostava asia, nyt on jo useammasta suusta kuulunu (tai sormella kirjoitettu), että päältä palanu ja sisältä kylymä. En oo ehket tuommoista makkaraa ikinä paistanu tahi syöny, joten en osannut tällaiseen ajatukseen varautua.

   Poista
  2. Ohje: Ota makkara pakkasesta, pane se heti mahdollisimman kuumaan grilliin. Anna hiiltyä pinnalta. Taitavimmat onnistuvat pitämään sisuksen umpijäässä. Syödään runsaan sinapin ja ketsupin kanssa.

   Poista
 5. Voe mahoton, nuo karitsat on vaan niiiiiiin söpöjä <3. Näinköhän lammasfarmari käyttää Lambia vessassaan?

  VastaaPoista
 6. Katkera Itä-Länsi häviö. Osanottoni. Häviö vaatii jonkin sortin jäynän rakentelua ilman muuta. Kävikö mielessä?

  Lampaat on karistoina suloisia, mutta kyllä ne isoina mekastaa ihan korvia raastavalla tavalla. Hermot menee sitä kuunnellessa.

  P.S vain täydellinen tunari hätähousu voi pilata makkaranpaiston. Niitä on varmasti tosi harvassa ja kaikki miehiä/lapsia. En ole rasisti!

  VastaaPoista
 7. Arvostan otsikon kaltaista asennetta! Omilla kylillä todistin viime kesänä kahden isäntämiehen sananvaihtoa kaupan edessä:
  - Moro...
  - No moro.
  - Mitäpä oot tehnä viime aikoina?
  - No empä juur mittää. Kaliaa oo juanu ja saunaa lämmitelly.

  Sanoinko jo, arvostan! :D

  VastaaPoista
 8. Työpaikalla aina kovasti kysyvät että mitäs aiot lomalla tehdä. Tapaan vastata (totuudenmukaisesti) että mahdollisimman vähän.
  Karitsointiin voisin kyllä mielelläni mennä avuksi :)

  VastaaPoista
 9. Asijasta toiseen .
  Kävin 12.04.2016 Leppävirralla. Siellä moottoripyörävaatteita valmistavassa firmassa. Ostin ajohousut , semmoset nahkafarkut.
  On hyvät , pittää kehhuu.

  Pois ajoin Kuopion kautta. Eli ajoin päivää ennen kuin siinä Paukarlahdessa sattu se kolari.
  Tuli vuan mielleen että , koskaa ei tiijä ootko viärrään aikkaa viärrä paikassa.
  Vilikasta on liikenne 5-tiellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanx on hyvä, upeaa että kävit ihan piäkallopaekalla asioimassa!

   Karmea onnettomuus, vetää mielen synkäksi. Pienestä on kiinni.

   Poista
 10. Leppävirran kolarista luin. Laita sana. Olet rakas. T. äänetön lukija

  VastaaPoista
 11. Hienot makkararat tuli. Lomasi tuntuu mennen tyypillisissä töissä :) Minä harjoittelen mökkiläiseksi muuttumista (lue eläköitymistä) ja haravoin eilen kaisloja,kaisloja,kaisloja.

  VastaaPoista