tiistai 5. huhtikuuta 2016

Lopettavan maatalousyrittäjän perintö kaikille (vielä) jatkaville

Hyvät maatalousyrittäjät, tällä pääsette Mavin verkkotentistä läpi 18/25-tuloksella. Ottakee äkkiä ylös ennenku joku polttaa! Ja muistakee lähettee vastaukset 2.5. mennessä!
Kysymys 1: Puhdas arvaus, ei perusteluja eikä tietoa. Olisi ollut mukava löytää kohdentamisalueen määritelmä, mutta se on luiskahtanut johonkin mustaan aukkoon Mavilla.


Kysymys 2: Pitäis olla oikein


Kysymys 3: Pitäisi olla oikein, kunnasta viime vuonna saadun (ostetun) neuvonnan perusteella.Kysymys 4: Oikein. Lähde: Mavin Ympäristökorvauksen pakollisen koulutuksen materiaali, sivu 11Kysymys 5: Oikein. Lähde: Mavin Ympäristökorvauksen pakollisen koulutuksen materiaali, sivu 14Kysymys 6: Oikein, maksun määrä riippuu prosenttiosuudesta (esim. 60 % = 11 e/ha)Kysymys 7: Oikein (lue: kuvittelen muistavani että mitä kuuluu ehtoihin)Kysymys 8: Oikein, lähde: Ympäristökorvauksen sitoumusehdot 2015Kysymys 9: Oikein, googletettu ja löytyi täältä: http://www.mavi.fi/fi/tuet-ja-palvelut/viljelija/Sivut/ymparistokorvaus.aspx

Kysymys 10: Oikein. Lähde: Mavin Ympäristökorvauksen pakollisen koulutuksen materiaali, sivu 35Kysymys 11: Arvaus vaihtoehtojen 1 ja 3 välillä, koulutusmateriaalin mukaan ympäristönhoitonurmia voidaan perustaa ainoastaan kahden ensimmäisen sitoumusvuoden aikana. Toisaalta, ympäristökorvauksen sitoumusehdoissa 2015 sanotaan, että monivuotisia ympäristönurmia voidaan perustaa vain 3 ensimmäisen sitoumusvuoden aikana – oletetaan että tämä on eri asia kuin ympäristönhoitonurmi...Kysymys 12: Pitäisi olla oikein, ei mainintaa ympäristökorvauksen sitoumusehdoissa 2015Kysymys 13: ArvausKysymys 14: ArvausKysymys 15: Pitäisi olla oikein. On kyseessä lohkokohtainen toimenpide (A), kohta C koskee vain yksivuotisia puutarhakasveja ja lohkojen ala saa vaihdella vuosittain (D).Kysymys 16: Arvaus, koska lietelannan sijoittamisessa peltoon on suojavyöhyke.

Peltojen talviaikainen kasvipeitteisyys

Toimenpiteestä peltojen talviaikainen kasvipeitteisyys ei makseta ympäristökorvausta lohkoille:
1. joille on ilmoitettu ympäristösitoumukseen sisältyvä suojavyöhyke, monivuotinen ympäristönurmi, luonnonhoitopeltonurmi, viherlannoitusnurmi, monimuotoisuuspelto tai toimenpide ”orgaanisen katteen käyttö puutarhakasveilla ja siemenperunalla”;
2. joita koskee edellisen ohjelmakauden erityistukisopimus ravinnekuormituksen tehostetusta vähentämisestä,                              suojavyöhykkeen perustamisesta ja hoidosta tai turvepeltojen pitkäaikaisesta nurmiviljelystä;
3. joille on ilmoitettu kesanto; tai
4. jotka on ilmoitettu viherryttämistuen ekologiseksi alaksi.

Kysymys 17: Oikein, lähde: ELY-keskuksen materiaali Kurki-, hanhi- ja joutsenpeltoympäristösopimus ohjelmakaudelle 2014 – 2020, jossa todetaan että ” Minimisopimusala 5 ha, lohkokoko väh. 0,05 ha"Kysymys 18: Oikein, lähde: ELY-keskuksen materiaali Kurki-, hanhi- ja joutsenpeltoympäristösopimus ohjelmakaudelle 2014 – 2020, jossa todetaan että ”Sopimuksen tekeminen ei edellytä maatalouden ympäristökorvausta koskevan sitoumuksen voimassaoloa”Kysymys 19: Pitäisi olla oikein, ELY-keskuksen lomakkeessa nro 262 (kosteikon hoitosopimus) pyydetään toimittamaan liitteenä hoitopäiväkirja (jos vanha sopimus on päättynyt), suunnitelmakartta jonka tulkitsen kirjalliseksi suunnitelmaksi johon vastausvaihtoehdossa B viitataan ja lisäksi lomakkeelle täytetään peruslohkon nimi.Kysymys 20: Arvaus. Lähde: Finlex.fi, valtioneuvoston asetus ympäristökorvauksesta. Eläinten terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä viittauksia ei löydy tästä asetuksesta.Kysymys 21: Pitäisi olla oikein, vain poikkeuksellisten sääolosuhteiden vuoksi voi viivästyä 30.6. -aikarajasta. Lähde: Valtioneuvoston asetus hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimuksista (4/2015) - Muutos 117/2016 voimaan 9.2.2016. Poikkeamismahdollisuus viimeiseen kylvöpäivään - Jos poikkeukselliset sääolosuhteet estävät kylvämisen viimeistään 30.6., kylvö on tehtävä heti olosuhteiden salliessa. Poikkeuksellisena sääolosuhteena pidetään tilannetta, jossa pitkään jatkuneiden runsaiden sateiden ja vähäisen haihdunnan vuoksi pellon märkyys on estänyt kylvämisen.Kysymys 22: Pitäisi olla oikein. Lähde ELY-keskuksen Perustuki ja muut tuet –materiaali. ”Kasvuston sängen poltto on sallittu ainoastaan, jos se on välttämätöntä kylvön toteutuksen, rikkakasvien, kasvitautien tai tuholaisten torjunnan kannalta. Vaatimus koskee myös nurmipeltoja.”Kysymys 23: Arvaus. ELY-keskuksen Ympäristökorvauksen lannoitussäännöt –materiaalissa on todettu vain, että: Fosforilannoitus perustuu viljavuusnäytteen fosforiarvoon/arvoihin. Jos lohkosta on useita viljavuusnäytteitä, voidaan käyttää näiden keskiarvoja tai sitten viljellä lohkoa eri lannoituslohkoissa vilj. näytteiden mukaisesti. Jos joku vilj. näytteistä fosforin osalta on arveluttavan korkea, niin tällöin ei voi käyttää keskiarvoa.

Että ei siis niin mikään näistä vaihtoehdoista. Yllätys. Kysymys 24: Pitäisi olla oikein, lähde: maalaisjärki.Kysymys 25: Pitäisi olla oikein. Ehkä jopa muistan tämän.Lain toiselta puolen,

Vuoden Siivoojaps. Ja muistakee palauttaa 2.5. mennessä myös viiden vuoden viljelykiertosuunnitelma maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Dokumentti, joka ei sido mihinkään ja jota ei käytetä mihinkään.

Ja muistakee jo ajatella peltomaan itsearviointitestiä, jokaiselle kasvulohkolle oma!


26 kommenttia:

 1. Voe helevetti :( Siis oikeestiko viljelijöiden pitää täyttää tuollaisia kyselyjä ja vielä nyt keväällä, kun kiire on kova ihan oikeissa hommissa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä koe on vissiin ollu pidemmänkin aikaa Mavin sivuilla, pari vko sitten kävin kirjautumassa, bongasin testin ja nyt sitten ottauduin täyttämispuuhaan.

   Poista
  2. Olen vissiin sitten yksinkertainen kaupunkilainen (kotoisin kuitenkin maalta). Mää ole niin kauhia hämmästyny eten mää itekkä ollenkas tiärä. (Hietanen, Tuntematon sotilas)

   Mihin tämä tentti pätevöittää? Kun noita kysymyksiä lukee vähäiselläkin ajatuksella läpi, niin tuossa pääasiassa kyselläään byrokraattien luomien käsitteiden hallintaa. Millähän tavalla se mahtaa edistää ruoan tuotantoedellytyksiä tässä maassa?

   Kyllä maanviljely ennen oli paljon yksinkertaisempaa. Silloin pärjättiin vielä ilman kurkipeltoja. Ja silti kurjet osasivat lentää aina keväisin ja syksyisin.

   Poista
  3. Tätä tenttiähän ei ole pakko tehdä, tämä on vahtoehto 7 tunnin koulutuspäivälle.

   Ps.suoritettava 30.04.2017 mennessä..
   Itseäni ainakin naurattaa, kun vuodesta toiseen yleisin sanktioinnen aihe on maanäytteiden puuttuminen, 2015 10 % tarkastetuista tiloista ei löytynyt yhtäkään voimassa olevaa maanäytettä.

   Poista
 2. En yhtään ihmettele että minkä vuoksi tilojen toimintoja lopetetaan hiljalleen Suomesta. Ensin viljelijöille tulevaa tuottoa vähennetään ja vastapainona lisätään paperihommaa ja muuta liirumlaarumia. Koko ajan menee vain hullumpaan suuntaan. Byrokratia on niin kiva juttu.

  VastaaPoista
 3. Kiirehdin heti tekemään kokeen :) Muuten hyvä, mutta mulla oli yli puolet eri kysymyksiä ja loputkin ihan eri järjestyksessä kuin tässä. Ovat pannahiset osanneet ottaa huomioon Vuoden Siivoojan lain rikkomisyritykset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä tietennii, minä kerkesin jo innostua ku ensin ilman lukemista täytin ja sain vain 6/25 oikein, ja toisella yrittämällä kysymykset oli tismalleen samat. No, sait toivottavasti ees muutaman oikean vastauksen poimittua :D

   Tännehän vois luoda tietämyskantaa. Jos sulla on varma kysymys-vastaus -pari, postaa tänne!

   Poista
  2. Enpä tuota tajunnut! Nyt en enää muista niitä tietenkään. Ja kun avaan uudestaan tuon verkkotentin, niin näyttää olevan taas eri kysymykset. Ahdisti, laitoin äkkiä kiinni!

   Poista
  3. Kysymys #2 suojakaistavaatimus on varpilla valumavesien hallintaa. Mie tiiän!

   Poista
 4. Tuo Lampurin kertoma on kyllä satumaisen väärin ja törkeätä! Mitä mistään muka tulee, jos ei käytetä tarkkaan laaditun standardin mukaisia kyselylomakkeita vaan sekoitellaan kysymystenkin järjestystä ihan miten mieleen juolahtaa?

  - Pellonvuokranantaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On touhua :D Luotetaan siihen etteivät oo viittäkymmentä kysymystä enempää kehanneet laatia, jollain prosentilla löytyy kuitenkin vastauksia.

   Kyllä on olennaista tietää hanhipeltosopimusvaatimuksista jne. Mitenkähän oon mittää osannu tehä ennen tätä tietoa.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Tähän on tultu, että Suomen maaseutu lyö kinttaat tiskiin, kiitos EU ja kiitos MaVin pilkunnussijat.

   Kotimaista ruokaa saa ne, jotka itse kotitarpeiksi viljelee. Tervetuloa taas pientilat ja oravannahkakauppa!

   Poista
 6. Ah ja voi mikä vääryys kuulla että kysykset vaihtelee. Viime vuoden puolella yritin vastata, mutta hutiin meni yli puolet. Helvetes jävla skit! Yritän näillä avuin uudelleen heti huomenna, kiitos ja kumarrus, siunattu olkoon vuoden siivooja!

  VastaaPoista
 7. Tervetuloa kotitarveviljely ja harmaa talous!

  - Tyhmä kaapuntilaane

  VastaaPoista
 8. Onko tuo testi olevinaan vitsi?

  Ei naurata. Sitä paitsi: jos virkatöinä tehdään tuommoisia niin, virkamiehiä on MAVI:ssa liikaa/väärissä tehtävissä. Niin kuin tämä MAVI:n ylijohtaja, joka sai siirron toisiin tehtäviin, samalla nimikkeellä kai ja tilalle pestattiin joku projektijohtaja, jos oikein muistan.

  Byrokratiasta saamme ensisijaisesti kiittää itseämme, ei EU:ta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinpä ensimmäistä kertaa MAVI:n sivulla - hieno oli organisaatiokaavio...Siinä vaiheessa meinasi mennä kahvit väärään kurkkuun, kun luin jotain, että Mavin: tehtävä on tulea...ja maksaa. Jep. jep. Kumpikin tehty ei niin hyvällä menestyksellä.

   Poista
 9. Arvaamiseksi olisi minunkin testin tekeminen mennyt. Panin tänäkin keväänä kädet kyynärpäitä myöten ristiin, ettei minun tarvitse enää täyttää papereita vaan se on vuokraajan asia.
  Nämä pellot täällä eivät ole mitään siistejä suorakaiteita, vaan epämääräisiä, vinkkeleitä joka suuntaan olevia alueita joissa on vielä epämääräisiä kivikasoja keskellä. Mavin papereissa pinta-ala muuttui joka vuosi. Kysyin mitä pitäisi tehdä, että pinta-ala olisi oikein, ehdotettiin jotain GPS mittausta. Menin kauppaan kysymään laitetta, mutta siellä sanottiin ettei kannata ostaa. Heillä on käytännön kokemusta ettei täällä Venäjän rajan lähellä saada oikeaa tulosta koska Venäjä häiritsee mittausta. Kenellehän seuraavaksi valittaisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla muuttuvat peltojen pinta-alat joka kerta kun digitoivat tai mittaavat. En enää jaksanu tapella, annoin mennä vaan niillä mitä itse ilmoittavat. Joka kevät ala kyllä punaisella kynällä korjailtuja karttoja kuntaan kiikuttamaan.

   Peltoala pieneni kaikenkaikkiaan 0,5 ha siitä kun aloitin - kumma on luonto ;)

   Poista
 10. Ei oo testi vitsi. Se kuuluu yhtenä osana siihen mihin tuenhakija on sitoutunut viideksi vuodeksi, josta maksetaan liian pientä korvausta. Kaikkeen liikaan byroon saa syyttää ministeriötä ja niitä virkamiehiä ketkä aikoinaan suunnittelivat/valitsivat tällaisen tukijärjestelmän Suomeen. Onkohan meillä väärät henkilöt neuvottelemassa komission kanssa? -ainakin tuntuu siltä. Ministeriön pitäisi ottaa vastuuta sanomisistaan ja tekemisistään kuten siitä että keväällä -15 luvattiin että rahaa riittää sitoumuksiin, mutta nyt rajoitetaan ympäristökorvaukseen liittyviä asioita erittäin ankaralla käjellä. Kyllä ihan vituttaa.

  -nappula

  VastaaPoista
 11. Vuoden siivojalle esitän tästä hyvästä Suomen valkoisen ruusun kunniamerkkiä! Tästä kansalaistottelemattomuudesta motivoituneena menin kiireen vilkkaa tekemään testiä ja pam: 18/25 oikein ja testi läpi! Monta kysymystä oli samaa. Lisäksi mua kiusattiin mm. saneerauskasveilla ja kesannoilla. Nyt voin paukutella henkseleitä paikalliskuppilassa, että "Joko pojat on käyneet tekemässä verkkotentin? Ei se vaikea ollu..". Aivan järkyttävää sontaa se kyllä oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koin velvollisuudekseni linkittää tämän myös VV:n lukijoille. Heistä nimittäin varmasti 90% ei ole tähän järjettömyyteen vielä vilkaissutkaan.

   Poista
 12. Aus... Kyllä rupes piähän koskemmaan , kun tuota testii luvin.
  Edellisessä elämässä olin karjatilallinen, mutta onneksi tajusin pistää navetan tyhjäksi.
  (Nyt olen sanonut navettaa suunnitteleville että, paras navetta on tyhjä navetta.Suuttuu kehnolaiset.)

  VastaaPoista
 13. Huom aikaa tenttiin on VUOSI eli keväälle 2017.

  VastaaPoista
 14. Uppista. Nyt pitäis pikkuhiljaa olla tentit paketissa.

  VastaaPoista