sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Mökkiyrittäjyys - kusta vai paskaa?


Laittelin eilen vielä viimeisen kesämökin vuokrakuntoon. Kun urakkaan lähdetään talven jäljiltä, ei koskaan tiedä mitä voi tulla vastaan. Toisaalta, eipä sitä tiedä ikinä muutenkaan. Muutamaan otteeseen on kyynel vierähtänyt poskelle kun olen saanut sivistyneen suomalaisen kesälomanvieton jälkiä putsailla. Ennätys oli kun mökillä oli rikottu ikkuna, katkottu puita, poltettu kattila nuotiossa ilmeisesti koska turvahellaa ei osattu käyttää eikä kysyvä tieltä eksy, viety petarit nurmikolle, nostettu likaiset astiat kaappiin, täytetty astianpesukone sätkänpuruisilla ja multaisilla astioilla ja sitä rataa. Suosittelen tätä helvetin kannattavaa ja elämyksellistä mökkiyrittäjyyttä ihan kaikille! Rahaa tulee ovista ja ikkunoista eikä juuri mittään tarvii tehä. 

Jahas. Takaisin alkuperäiseen tarinaan. Pahaa-aavistamaton ystäväni halusi väen väkisin lähteä kaveriksi siivouskeikalle. No eihän siitä, apu aina kelpaa. Oli vähän toiveena, että saisimme mökkiin vesipumpun toimimaan että olisi juoksevaa vettä siivoustyön apuna. Mitä teki avomies? Lähti ampumaradalle kavereidensa kanssa. Paljonhan ne vesiä järvestäkin kantaa.

Hiiret olivat pitäneet talven aikana sisällä kunnon jamboreet. Kusta ja paskaa riitti. Tätä varmaan edesauttoi se, että mökillä oli viimeksi ollut bileporukka tyhjistä tölkeistä päätellen ja siellä oli syntynyt kuningasidea jättää ruokia jääkaappiin. Tarkemman CSI-tyyppisen rikospaikkatutkimuksen jälkeen oli ilmeistä, että tämä kyseinen bileporukka oli koostunut rakkaasta avomiehestäni ja hänen viehättävistä ystävistään. Sininen raidallinen Osuuspankin pyyhe naulakossa ratkaisi mysteerin.

Mitä siis tapahtuu talven aikana kun on pidetty metsästyskauden päättäjäiset mökillä ukkovoimin? Jääkaappi oli kauttaaltaan homeessa. Kilon perunasalaattilootan sisältö oli mustaa ja tuoksua luonnehtisin imakaksi. Maitokaan ei oikein hölskynyt enää tölkissään. Ei muuta kuin yökkäilevän kaverin tönäisy kauemmaksi, muovipussi käteen, pitkä sisäänhengitys ja mättämään elintarvikkeita pois kaapista. Tuli muuten juostua pitkästä aikaa.

Juhlien tuoksinassa saattaa unohtua sulkea ikkunoita. Tämä on oiva mahdollisuus mökin ekosysteemin kehittämiseen. Ampiaiset olivat päässeet tekemään pesiä kattoon ja peittoihin. Ei muuta kuin kaikki peitot anopintekeleelle pestäväksi, oli hirveen iloinen.

Yhdessä kohtaa pohdittiin että oisko ruokatauon paikka. Samalla huomasin, että kaverin suursnautseri oli popsimassa pihalla sitä mustaa perunasalaattia. Taas juostiin. Lähdettiin hakemaan lisätarpeita päämajalta ja ehdotin kaverille, josko jätettäis koira matkalla kotipihaan kun herkkusalaatti varmaan voi alkaa pakissa kuplia voimakkaasti. Ei jätetty. Paluumatkalla mökeille päin ilman mitään varoitusta puoli litraa keltaista limaa räjähti takapenkiltä keskikonsolille, takille ja käsilaukuille. Jes. Pienen pitstopin ja yökkäilevän kaverin sivuun tönimisen jälkeen päästiin jatkamaan matkaa.

Mökkiyrittäjän yksi keskeinen vaatimus on vahva vatsa ja hyvä toleranssi erilaisille hajuille.

 

25 kommenttia:

 1. Tämä blogi on kyllä niin ykkönen. Käsittämätön, hillitön, super. Olet paras! ;)

  VastaaPoista
 2. Juna/laivasiivoojan ammatti voisi olla toinen yhtä mielenkiintoinen, jos mielesi tekee koskaan kokeilla. En ole koskaan ollut mökki-ihmisiä ja tämä vain vahvistaa sitä tunnetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laivahomma ois paha. Oksennusta en ole joutunut siivoamaan. Vielä.

   Poista
 3. Yksi yksinkertainen kysymys: Miksi helv...ssä sinä siivoat miehesi jälkiä?

  Miehelle ja ystäville siivouskamat käteen ja hommiin! Oppivat elämästä ehkä jotaakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tämmönen sopimus, että se hoitaa minun ranchilla konehommat ja minä hoidan sen ranchilla nämä mökkihommat. Vaihellaan!

   Poista
 4. Huhhuh!
  Ei siis hajut vaan ruuat...

  Mulle tyypit sanoo, et hyvä sun on olla. Teet mitä huvittaa ja tili senku paisuu eläkerrahoista. Just joo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä kunnon möllejä. Sinullahan onkin kaikki niin helppoa ja vaivatonta.

   Poista
 5. Miehen jäljiltä täytyy aina käydä sammuttelemassa valot, sulkemassa saunan pelti, tarkistaa, että ovi on lukossa, kerätä lattialle tippuneet roskat ja sängynviereen kertyneet vissy- ja limupullot. Vain muutaman asian mainitakseni.
  Nähtävästi miehen jäljiltä kannattaa myös käydä mahdollisimman pian tarkistamassa siivo mökillä. Meillä ei onneksi oo mökkiä, tässä yhdessä talossa on riittävästi vahdittavaa miehen jäljiltä. ;D

  VastaaPoista
 6. Aika hauskaa tarinaa taalta kaukaa lukien! Ei tunnu hajut pahasti.
  Paikallinen kaverini aikoo rakentaa takapihallensa nelja mokkia. Saas nahda minkalaista jalkea saavat israelilaiset lomailijat tehtya. Voi siinakin olla joskus itku lahella. Suunnitelmissa olisi myos vuokrata low season kautena mokkeja day use kayttoon eli kaikenlaisten salarakastavaisten naiskinteluihin. Odotan jannityksella tilannetiedotuksia!

  VastaaPoista
 7. Tervetulloo vuan tänne taksiin, tiällä on kaekki eritteet tarjolla, molemmista päestä ulos työnnettynä. Usseesti justiisa sillon, ku suurin ilo on illasta häepynä ja asiakas huomoo, että on juonu koko illan ilimeisesti oksennusta mahhaan.
  Jos takaiskuventtiili pettää, kun on pitkäsylky menossa..
  Niin kyllä on kuskin ilta huipussaan.
  T. Savonmuan hilima suuren kaapungin taksista..
  Ps. Kiitos,ussein on ollu pakko hymmyillä, ihan iäneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei käy katteeks, se on aina paha jos yhtäkkiä huomaa että on maha täynnä oksennusta. Voima (ja tekstiilinpesuaine) olkoot kanssasi!

   Poista
 8. Sulla on kyllä lahjoja kirjoittaa. Saat kaiken kuulostamaan niin huvittavan sarkastiselta ja onnistuit piristämään flunssapotilaan päivää :)

  VastaaPoista
 9. Toi EI VOI olla konehommien arvoista. Se EI VAAN MILLÄÄN VOI! etenkin kun sun mieskään ei varmaan ilolla tekis konehommia jotka olis 10 kertaa työläämpiä siks et sua ei vaan oo huvittanut tehdä jotain yksinkertasta hommaa ajallaan.

  VastaaPoista
 10. Aivan mahtinaurut jälleen kerran... kiitos! :)

  VastaaPoista
 11. Mahdat rakastaa sitä puolisoasi kovasti... Mulla olis palanu käpy ihan täysin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ydinreaktori on matkan varrella sulanut kerran jos toisenkin. Rakkaus, hulluus - potato, potatoe.

   Poista
 12. Hyvä Jumala, vaikka hällä ei liene arpaa tuohon sotkujen syntyyn..oletan.

  Tulipa heti mieleen kun kerran elämäsni aikana jouduin siivousryhmän mukaan (sanotaan jotta sain kunnian nähdä senkin.) siivoamaan ryssien matkustajakonetta joka oli laskeutunut keskellä talvea tuoden oman maansa kansalaisia talvilomalle jumalattomien pakkasten aikaan.
  Olihan siivo, ei hyvät pojat!
  Kone oli kyllä melkoinen peltipurnukka johon minua EI saisi matkustajaksi ilmoihin.
  Näky oli jotakin.."NO-VOI-SUN-SAATANA". (Itse saatana ei siellä kyydissä kai ollut. Enää. oli tainnut olla lennolla mukana kuitenkin.)

  Latiiat oli kokolattiamatolla verhotut. Mikäs mukavuus se sattui minun kohdalleni istuinpenkkejä siivotessa sitten...kristus. (<-ei hänkään)
  Joku oli voinut pahoin ja oksentanut sille matolle. Ei siinä mitään, meillähän oli kaikenmaailman höyrytysvekottimia mukana, mutta kun sen koneen takaisin lähtöön oli aikaa VAIN 2h kun meidät siihen jumbo cessnaan ohjattiin. Miettikää muutkin millä ilveellä sen jäätyneen oksennuksen rapsuttelet siitä irti!!!!!?
  -Siihen se jäi.
  Joka paikka oli kuin hirmumyrskyn jäljiltä.
  Ainoa minua riemastuttanut asia oli havaita että heidän koneissansa oli varmistettu ilmeisesti se, että koneen pudotessa holtittomasti kukaan ei jäisi kitumaan siten, että penkkien selkänojat menivät tyyliin aivan vaaka-asentoon. ETEENPÄIN kallistuen!!
  Sissus, sillonhan siinä istuva lyö päänsä takuu varmuudella polviin, mikäli vain selkä antaa myöden taittua niin paljon, ja antaahan se jos turbulenssia on tarpeeksi.
  *peukku sille*

  Joten kuten se kone saatiin siivottua noin suunnilleen lähtökuntoon.
  Ai niin ja ei pidä unohtaa sitä miten YLPEITÄ olikaan venäläiset lentoemot + muu koneen henkilökunta jotka siellä alkoi hyöriä. Niskojana nakkelivat ja kaiken huippu oli kun HE tupakoivat siellä koneessa SISÄLLÄ. Myös lentäjät ohjaamossa. HUH HUH...
  Nooh, eipä ne Iivanan säännöt päde meillä eikä ilmeisesti meidän sääntömme siellä heillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siivoojille vasta pitäiskin maksaa kunnon palkkaa eikä esim. tämmöisille vellihousuille kuin minä joka toimistotuolia kuluttaa ja mielestään tekee ikäviä hommia.

   Oksennushomma on paha.

   Poista
  2. Eihän siinä sitten kun se oli hätäisesti saatu siivotuksi. Minä nautin vain siitä ajatuksesta että "Jospa he lähtevätkin yhtä iloisina kuin tulivatkin-sillä oksennuksella yms. sonnalla koristellulla peltitölkillänsä kieppumaan uudestaan taivaalle siihen mielettömään pakkaseen joka edelleenkin vallitsi ilmanalaa sillä hetkellä.

   SIIS SE KONE OLI OLLU 2 VIIKKOA KYLMILLÄÄN KENTÄN LAIDALLA JA MENNESSÄMME SISÄLLE SIELLÄ TULI HÖYRY SUUSTA (ellei se ollu sitten lentäjän polttaman tupakan(?olikohan edes oikeaa tupakkaa?) ansiota sekin hönkä.

   En minä ryssävihainen ole mutta mielessä kävi että "PALELTUKAA PASKAT TÄNNE!!!MINÄ LÄHDEN NYT OMAAN (siistiin) KOTIINI ADIOS!"

   Baarien siivoaminen se vasta jännittävää olikin...
   Koskaan ei tiennyt "mitä saat..."(siivota) mennessäsi niihin vessoihin.
   Ne vessat olivat kuin suklaarasia-koskaan et tiedä mitä saat.
   Erään kerran sain `avata`wc-pönttöä kun joku oli sinne laittanut KALJAPULLON! En jaksa uskoa että olis laittanut sen sinne kylmänä pysymis tarkoituksessa kuitenkaan,-hyi helevetti- kun kaikki kuseksii siihen päälle.
   Rahaa löysi yllättävänkin paljon, tosin lattioilta ja pieninä kolikoina, mutta pienistä puroista ne meretkin tulevat.

   Sanottakoon että se oli tuolloin minulle vain väliaikainen tyl josta työnantaja ei maksanut mitään oksennuslisiä tms extraa. Ne nilkit osaa kiertää ne asiat kyllä!
   Se on jo taakse jäänyttä elämää omalta osin enkä kaipaa/saatikka haikaile niiden aikojen perään. Kokemuksena varsin rikastuttava kylläkin!

   Poista
 13. ei voi muuta sanoa, kuin ristus mikä reissu :)

  VastaaPoista
 14. kuulostaa niin vitun hyvältä, että tekisi mieli ehdottaa meikän palkkaamista kesärengiksi moisiin hommiin :D

  VastaaPoista