torstai 15. tammikuuta 2015

Tuol on menot, meiningit, tuol on valot kaupungin

Tulin aamukahdelta kotiin reissusta. Pihalla näytti tältä:Ja sisällä myös, koska sähköt olivat taas vaihteeksi poissa. Neljän tunnin unosten jälkeen oli aika herätä uuteen työpäivään. Isä oli jo kerennyt puuhellan kuppeelle lämmittämään vettä isossa kattilassa. Minulle ei kyllä valjennut mitä varten se vettä lämmitteli. Varmaan siksi että pystyi.
Aamun dialogi oli harvinaisen sisältörikas, koska sanottiin muutakin kuin huomenta ja heippa. Isä nillitti, että oltiin viety aggregaatti avomiehen ranchille eikä oltu palautettu sitä. Sanoin että en tiedä asiasta mitään. Herätin avomiehen. Hän oli palauttanut aggregaatin. Hämmästyin. Raportoin asian eteenpäin.

Seuraava puheenaihe oli naapurikylän, ns. lännen puolen, sähkötilanne. Isän mukaan sieltä ei mene koskaan sähköt - "aina pallaa kaekki tuikut ja tiällä ee kestä sähköt millään että mikähän perkele siinäkii on". Juuttaat. Veikkaan että ovat myyneet vaan kaikki puunsa niin ei oo mitä kaatua linjojen päälle.

Lähdettiin yhdessätuumin virittelemään aggregaattia kun se kerta pihassa oli. Roikkien piti riittää pannuhuoneeseen ja myös navetalle asti. Navetalla on pumppukoppi ja pannuhuoneessa kiertovesipumppu.

Jos on meillä jotain kampetta, niin jatkojohtoja. Jos lännen puolen hannuhanhilta joskus menee sähköt, voidaan tuosta järven yli vetää niille virrat. Ja olla niin ylimielisiä että kostetaan 15 vuoden sähkökatkot kerralla.

Askareiden jälkeen oli määrä lähteä töihin. Pukeuduin pimeässä ja keräsin mukaani naamanpiirtovälineet sekä tukkataiat. Toimiston vessassa on laittauduttu joskus ennenkin.
Tuol on menot, meiningit, tuol on valot kaupungin eli Kuopio.


 Sähköt olivat poissa vain 21 tuntia. Aika perus.


Ja just kun kirjotin tämän tarinan loppuun niin meni sähköt taas.

Näyttää lännen puolella olevan valot.30 kommenttia:

 1. ...eeeh!!! Pimeä teksti (taas), etten sanoisi ;D

  VastaaPoista
 2. Aggregaatin palautuksesta risti seinään!

  Mikä on muuten laattasaagan tilanne, onko sähkökatkot maustaneet remppaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on raporttia plokissa. Meinasi vielä yksi kommellus sattua saumausaineiden ja silikonin kanssa. Värisävyt oli rautakaupassa merkattu väärinpäin ja asiantunteva remonttimies-mään sanoi että hänen mielestään sävy nro 42 olisi parempi lattiaan kuin sävy nro 41. Ammattitaito <3

   Poista
 3. Luulin, että mun tietokone ei lataa ensimmäistä kuvaa. :D Sitä nimittäin tapahtuu aina välillä, vaikka sähköt toimivatkin.

  VastaaPoista
 4. Olen nähnyt monen vanhan immeisen laittavan isoimman mahdollisen kattilan puuhellalle täyteen vettä. En ole kehdannut syytä kysyä, mutta uskoisin sen jotenkin liittyvän siihen, että on sitten sitä lämmintä vettä valmiina, ihan kaiken varalta. Esim. synnyttämisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle taas yksi kolmikymppinen valisti että ei kaikkia puuhelloja saa lämmittää ns. tyhjänä. Kysyin että miksi, mutta totesi vanhan kansan näin opettaneen eikä muuta tiennyt. En tiedä mistä oppi on tullut ja mihin se perustuu. En minä ymmärrä, ja puuhelloja on ollut kaikissa viimeisissä asunnoissa. En kyllä turhaa vettä keitä, tiskiin sitten jos on sähkökatko.

   Poista
  2. Vesi on aika edullinen tapa varastoida lämpöenergiaa. Varsinkin jos sitä vettä lämmittää oman metsän puilla sen sijaan että käyttää siihen sähköä.

   Tuo tyhjänä lämmittäminen saattaa perustua siihen ajatukseen, että hellan kansi menee halki jos sitä pitää tyhjänä. Vesikattila tasaa lämmön vaikutusta melko tavalla.

   Poista
 5. Ryntään aina lukemaan postauksesi syystä, että A) jostain syystä tarinat tuntuvat hyvin tutuilta ja herättävät muistikuvia oman elämän tapahtumista ja ihmisistä ja B) sinua on kyllä sanan säilällä siunattu. Kiitti loistavista lukuhetkistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ..ttu tätä blogia. Pitäis kieltää. Aiheuttaa riippuvuutta.

   Ja ihmetystä että mitäs on tapahtunut jos ei tule päivityksiä viikkoon.

   Poista
  2. Kiitos Tarja ihastuttavasta palautteesta! Hauska kuulla että samaistut. Vai pitäisikö pahoitella ;)

   Poista
 6. Nyt ymmärrämme, miksi muuttoliikkeet täällä suuntautuvat länteen.

  Hyvä juttu oli. Kyllä toisten vastoinkäymiset aina jaksaa huvittaa! Kuvassa n:o 5 on hieno kassi, tahdon sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kassin olen saanut Elämä on -blogin mummolta lahjaksi. Häneltä voisi tiedustella ostopaikkaa.

   http://mummolasta.blogspot.fi/

   Poista
 7. Kahvi, ruoka ja pesuvesiä lämmitteli, isäs, eikä sitäpaitti puuhellaa saa tyhjänä lämmittää, muuten se hellan kansi halkee.

  Lueskeleehan näitä, juttujas, mut en kehu ettei laatu parane!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyi viisaus tähänkin "moternin immeisen" ihmetykseen. Kiitos Timo!

   Poista
 8. Hullu juttu, huomaan olevani vanha ihminen, tai siis olen vissiin aina ollut. Kun hellan lämmitän, aina laitan siihen automaattisesti iison kattilan täynnä vettä. Enkä tiedä syytä, nyt vasta ekan kerran sun ansiostasi sitä edes ajattelin. Olen varmaan mummultani vaan vahingossa oppinut, hän olisi just täyttänyt sata vuotta jos olisi elänyt. Hei, nymmä kekkasin, se on niitä nykyisin täällä ruuhkasuomessa niin trendikkäitä ja uudelleen muodissa olevia selviytymistaitoja... nimim. en muista milloin olisin ollut vailla omaa tahtoa sähköttä...

  VastaaPoista
 9. Mää en varmaan selviäis. Nyt jo ahdistaa jos tossa kadun pielessä yks katulamppu sammuu. Musta on tullu liian kaupunkilainen -.-

  VastaaPoista
 10. vaan kun katkos on tuon pituinen niin siitä saapi selvää rahaa korvauksena. Eniten keljuttaa ne 11 h 59 min sähkökatkot http://www.savonvoima.fi/Asiakaspalvelu/Laskutuspalvelut/VakiokorvausSahkohairioista/Sivut/vakiokorvaus.aspx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootko pitänt ruutuvihkossa ylläällä sähkökatkojen alku- ja loppukellonaikoja? Voip sitten reklamoida ja viisastella sähköyhtiön suuntaan :D

   Poista
 11. Jos ois ollu vapaapäivä, olisitte voineet leikkiä pimeäpiiloa. Me joudutaan sammuttamaan kaikki valot että pimeäpiilosilla olo onnistuisi, ja sittenkin helottaa aina jossain joku virtanappula.
  :)
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
 12. Miks niitä sähkökatkoja on aina talvella kun on pimeetä? Ja kesällä harvemmin. Mä epäilen salaliittoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkanen kutistaa niitä johtoja ja sähkö ei jaksa hypätä katkoksesta yli. Kesä taas turvottaa raot umpeen ja sähkö alkaa kulkea.

   Poista
 13. Voisiko tuohon vesikattilaan olla syynä semmonen, että jos hellalla ei ole mitään, sitä saattaa tyhmempi olettaa kylmäksi ja saattaapi sattua vahinko? Kattila tai pari taas antaa ymmärtää tyhmällekin, että saattaapi olla kuuma se hella, älä istu äläkä koske.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan oikeaksi vastaukseksi Timo Lammen ylempänä kertomaa. Kuulostaa pätevältä.

   Poista
 14. Voisin lisätä tuohon hella juttuun.

  Meillä on ilmeisesti päässyt hellan kansi halkeamaan, kun ei ole ollut noin isoja kattilallisia ottamassa lämpöä vastaan.

  VastaaPoista