keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Nyt jäin kiinni!


Tuli narahdettua ELY-keskuksen lannoitusvalvonnassa. Menimme perkeleet levittämään pelloille viime keväänä kilon verran liikaa lannoitetta hehtaaria kohden. Tämä onkin ihan kunnon synti, jos otetaan huomioon että lannoitusmäärät saattavat olla noin 350 kiloa hehtaaria kohden. Puhutaan kuitenkin järisyttävästä 0,3 prosentin ylityksestä. Aatelkaa nyt - otetaan puolikas Sunnuntain vehnäjauhopussi ja ripotellaan se tasaisesti 100 x 100 metrin kokoiselle alueelle. Aika leväperäistä touhua oli, kyllä hävettää. Varmasti meidän takia jossain Saimaassa kuoli norppa.
 
 

En tiedä mitä tämän havainnon tekeminen yhteiskunnalle maksoi, mutta meille se maksoi järisyttävät 87 euroa 44 senttiä. Puolen vuoden mittaiseen prosessiin kuului yksi tilakäynti ja kaksi erillistä selvityspyyntöä. Nämä ei ehkä vajaalla yhdeksälläkympillä irtoa.

Meinasin aiemmassa tarkastuksessa saada rapsut kun olin unohtanut täyttää luonnon monimuotoisuusselvityksen vuonna 2009. Kyseessä on kuponki, johon pitää kirjoittaa ylös montako monilajista pellonreunaa, monilajista tienpiennarta, puroa tai puukujannetta esimerkiksi maatilalta löytyy. Vitustako minä tiiän. En oo laskenu. Tiedoksi teille, että:
"Puukujanteet reunustavat tietä. Tavallisesti kaikki kujanteen puut ovat samaa puulajia. Avoimessa peltomaisemassa puukujanteet tuovat vaihtelua maisemaan ja voivat toimia tuulensuojana."


Tätä lappua ei siis pitänyt vuonna 2009 edes lähettää yhtään minnekään. Se piti vaan muistaa täyttää ja laittaa jemmaan sitä päivää varten, kun ELY-keskuksen natsit muutamaa vuotta myöhemmin tulevat sitä selvitystä sinulta penäämään.

16 kommenttia:

 1. Olen ymmärtänyt että EU:n myötä on tullut vaikka mitä paperihommia maatiloille,mutta nuo kuulostaa jo tosi... Olen sanaton. Huh!

  VastaaPoista
 2. Toi on niin perseestä toi valvonta. Missää muualla täs maailmas ei olla niin pilkuntarkkoja ku armaassa Suomenmaassamme. Uskomatonta v*ttuiluu.

  VastaaPoista
 3. Uskaltaisin väittää että vähän etelämmässä näitä asioita hoitavat virastot ynnä muut ovat erikoistuneita vetämään mahdollisimman paljon kotiin päin. Suomessa on vähän eri tahti, kuuliaita kun ollaan niin pitää jokainen "rapsu" ja "sakko" päästä antamaan.

  Paljon on hyvääkin tietysti näissä valvonnoissa, mutta ehkä voisi keskittyä olennaiseen.

  VastaaPoista
 4. Ajattele positiivisesti: Teidän ansioistanne on niillä töitä. Joutuisivat raukat muuten vielä kilometritehtaalle. Oon muuten ihan saletti,että tuolle alppien tuolla puolen kaukana on maa, missä tarkastajalle tarjotaan lasi tai kaksi viiniä ja annetaan pari pulloa mukaan niin kaikki on hyvin. Vaikka olisi jäänyt kirjoittamatta se luonnonmonimuotoisuus paperi vaimikäsenytoli.

  VastaaPoista
 5. Jostain kummasta eksyin tänne blogiin ja tähän postaukseen. Että heippa vaan täältä niuhojen maailmasta jossa joudutaan näitä asioita tingata. Lupaan kuitenkin teille kaikille, että valitettavasti siinä ei missään maassa viinilasit auta kun näitä seurataan ja valvotaan. Suomi vaan on päässyt hieman pienemmillä sanktioilla EU:n suuntaan kun on valvontansa suorittanut, toisin kun eräät muut maat.... Että se hän nyt ova vain valinta kysymys, haluaako noudattaa sääntöjä heti vaiko sitten tavalla tai toisella kun maa joutuu sanktionsa hoitaa. Ihan vaan näin toiselta kannalta katsottuna. Ja joo, myönnään että paperibyrokratiaa on liikaa, mutta yritämme parhaamme että sitä saataisiin vähennettyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos harvinaisen järkevästä kommentista. Mainion blogin kirjoittajalta ei oikein voi odottaakaan ymmärrystä virkamieskoneistoa kohtaan. Eikä liiemmin kommentoinneistakaan. Eivät tunnu ymmärtävän millaista se "oikea" byrokratia tuolla ulkomailla oikein on.

   Poista
  2. Heippa vaan sinne niuhojen maailmaan. Itse satun tietämään surullisen paljon erään saappaan muotoisen maan vastaavista käytännöistä ja voin kyllä luvata, että siellä ei ole mitään hinkua olla EU:n mallioppilas kuten Suomessa. Ensi alkuun voi tuntua siltä, että paperisota on monimutkaista ja sitä on paljon, mutta lopulta niihin papereihin voi tehdä melko ylimalkaisen selvityksen kaikesta, eikä kukaan tarkista pitääkö asia paikkansa. Ja kyllä, kun lykkäät tarkastajalle laatikollisen kesäkurpitsoita omasta kasvimaastasi, asiat ovat äkkiä kunnossa. Toki erot ovat suuria maakunnittain, mutta mezzogiornossa riittää pienikin voitelu ja se, että ollaan yleisesti ottaen hyvää pataa. Kyselepä EU-direktiivien perään, niin saat vastaukseksi hersyvän naurun ja kysymyksen, että kuka niitä muka jaksaa lukea.

   Poista
  3. Totta!! Itsekin maataloudensaralla kyseisellä saappaalla astelleena ja maatiloilla käyneenä. EU-kysymyksiin ja niuhotukseen maanviljelijä kuittasi pitkällä jahersyvällä naurulla!! Että silleen.

   Poista
 6. Täytyy muistaa, että nykyään tärkein tuotantosuunta on maatalousbyrokratia. Ainakin meidän tilalla tuotetaan sitä tosi paljon. Vähän siinä sivussa sitten viljaakin, mutta sehän ei mitään tuota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä maatalousbyrokratiasta voisi valmistaa? Kokit asialle. Paperimössöä varmaan tjms.? Kyselee Muori

   Poista
 7. Täällä taas 1 fani lisää, jatka samaa linjaa :)
  Kyllä on hienoo olla maanviljelijä Suomessa :)

  VastaaPoista
 8. Meillä ei menny tarpeeks lannoitetta peltoon, tuli sanktiot...

  VastaaPoista
 9. miksi minusta tuntuu siltä, eivät olisi ely-hyypiöt tulleet tätäkään kuponkia sulta ruinaamaan, ellet ihan itse olisi mennyt kinuamaan ympäristötukea. ja eikö ihmisen perusluonteisiin kuulu ahneus ja uteliaisuus? ne kumpikin yleisesti ottaen motivoivat katselemaan niitä omia nurkkia, että minkäslainen palsta tää mun kotitilani oikein on.kas, omistan puukujanteen, voi että mikä yllätys, tainnut kasvaa siinä jotain 50 vuotta, hyvä että nyt huomasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymppiä ei muuten haeta ely:stä, joten siinä mennään vähän metsään tässä kommentissa.

   Poista
 10. Hmpf. Pitäiskö pyrokraattiloita vähän kylvää vakoon jotta ryhti suoristuis ja loppuis tyhjän nyhjääminen. Koululoissa opettaavat jotta ei saa kiusata. Alapa viljelemään, niin taas saa.

  Veli lähti kaupuntiin. Huikkaas pitkän aikavälin suunnitelmakseen: kersat, kesanto, kanarialle. Ja arkussa takas.

  Sainpa hehtaarit.

  VastaaPoista
 11. Ajatelkaa näitä hienoja ilmakuvauksia. Heti tullaan uhittelemaan sanktioilla, kun pellolla on VARJO, siinäkohtaa ei voi olla peltoa koska se on varjo ja se osa peltoa on salaa hävitetty pois. Siksi pelto katsotaan kutisteuksi ja siitä seuraa tilakäynnillä loputonta hämmästelyä paikanpäällä virkamieheltä, miten kuvassa ei näy peltoa mutta livenä näkyy. Ja JOKA VUOSI tapellaan samasta asiasta. :O Ja JOKA VUOSI kuvaavat samat pellot uudelleen ja uudelleen. Ihanan kallista!

  VastaaPoista