maanantai 18. helmikuuta 2013

Kirjasto - Great Place to Work


Lämpimimmät työmuistot minulla on kirjastolta. Menin sinne alkuun työmarkkinatuella töihin välivuotta viettäessäni. Minulla ja kaverillani kävi opiskeluaikaan joka kesä ”aivan mieletön arpatuuri” ja päästiin aina sinne uudelleen hommiin.

Erityisellä ilolla muistelen kirjaston omaa Tikusta asiaa –nimistä lehteä. Kyseessä oli värilliselle monistuspaperille laadittu kuukausittain ilmestyvä julkaisu, johon isojen kuvien ja suuren fonttikoon avulla saatiin yhden tai jopa kahden A4:n verran sisältöä. Huom, puhuttiin kuitenkin kaksipuoleisesta tulostamisesta.

Mutta voinpa kertoa, että kerran kirjastolla tapahtuikin jotain. Puhuttiin ihan merkittävästä selkkauksesta. Oli hellepäivä. Joku asiakas oli käynyt yläkerran lainauspisteellä pahoittamassa mielensä erään kesätyöntekijän kaula-aukon takia. Oli ihan kotiin päästyään asioikseen soittanut asiasta kirjastolle. Tieto levisi välittömästi alakertaankin ja pitihän sitä hissillä hurauttaa aikuistenosastolle katsomaan mistä helvetistä asiassa oli oikein kyse. No ei mistään. Työntekijällä oli normaali paita, mutta vaan keskivertoa runsaammat hinkit ja niistä johtuva, varsin maltillinen tissivako. Kohu laantui seuraavan viikon aikana. Jos oikein muistan, niin pukeutumisohjeita kuitenkin jaettiin tapauksen jäljiltä.

Olin töissä musiikkiosastolla. Ajan mittaan etenin tehtävissäni eteenpäin. Esimerkiksi kielten opiskeluun tarkoitettujen materiaalien hyllyttäminen oli erityistä huolellisuutta vaativaa puuhaa. Sitä ei kuka tahansa turaperse saanut tehdä. Pieni skandaali syntyi siitä, että kesätyöntekijän ominaisuudessa pääsin luetteloimaan jotain helppoja aineistoja. Paheksuntaa herätti myös se, että saatoin lainauspisteeltä käsin neuvoa asiakkaita aineistohauissa. Tämä olisi ollut siis tietopalvelutiskin hommaa. Tässä oli joku hämärä kirjastovirkailijoiden ja kirjastonhoitajien välinen rotuerottelu kyseessä, johon en viitsinyt tarkemmin perehtyä. Itse pidin tärkeämpänä sitä, että asiakas saa palvelua.

Iltavuorot olivat kesäisin kyllä aikamoista kidutusta. Aineistoa saattoi tunnin sisällä palautua melkein puolenkymmenen CD:n ja parin kirjan verran. Parin tunnin välein sai käydä viemässä kourallisen levyjä hyllyyn takaisin. Internetissähän siinä piti roikkua, ettei nukahtanut. Yksi tarkkasilmäinen kollega kerran huomasi, että saatoin välillä vähän piipahtaa netissä. Yhtenä aamuna Internet Explorer –avauspainike oli hävitetty lainauspisteen koneilta. Punatukkaisen kollegan vieno hymy oli voitonriemuinen. En hätääntynyt. Etsin ohjelman findillä ja surffailu jatkui.

Muitakin viihtymiskonsteja oli. Aikuistenosastolla työskennelleen kaverin kanssa tuli viestiteltyä lainausohjelmistoa käyttäen. Jokaisen asiakkaan tiedoissa oli viestikenttä, johon sai kirjoittaa vapaamuotoista tekstiä. Virallisesti sitä käytettiin esimerkiksi lainauskielloista ja muista erityistilanteista viestimiseen. Me sovittiin baarireissuja sen avulla.

Asiakkaista jäi mieleen vaalea ja hiljainen mies, jolla oli aina vihreä pusakka päällä. Se kävi monta kertaa päivässä meidän osastolla tarkistamassa, oliko yhtään David Bowien levyä palautunut lainasta. Vieläköhän se asioi kirjastolla? Pientä hymyilyä aiheuttivat myös hälytysportit. Niiden piti hälyttää, kun joku yritti viedä lainaamatonta aineistoa. Tosiasiassa ne hälyttivät aina turhaan. Kerran eräs vanha mies hätääntyi ja kysyi hälytyksen pamahdettua soimaan, että onko hänellä maksamattomia sakkoja. Joo, meillä on näissä laitteissa tämmönen kätevä verkkokalvontunnistus ja jos sulla ois ollut 5 euroa enemmän sakkoja, keihäät olisivat lävistäneet ruumiisi.

 

Sydämeni usein halajaa takaisin kirjastoon. Oli varmasti elämäni parasta aikaa. Erityisesti tietopalveluhenkilö Ulpero sai minut uskomaan, että minusta on johonkin. Ja tämä ei ole sarkasmia.

 

10 kommenttia:

 1. Kiva, että jollain on kivoja muistoja kirjastossa työskentelystä. Itselläni ei. Olin siellä yhden kesän töissä ja voi boooring. Muistan vieläkin mun tehtävät. Aamulla piti hakea posti ja tyhjentää palautuslaatikko. Postissa tulleet aikakausilehdet piti päällystää kontaktimuovilla. (Voi jessus sitä puuhaa!) Sähköinen kontaktimuovi ja ohut aikakausilehden takasivu imaisivat toisensa ja usein se takasivu olikin rutussa. Kaverit kävivät säännöllisesti nauramassa mun päällystyksille.

  Palautuslaatikkokirjat piti merkitä järjestelmään palautuneiksi.

  sitten loppupäivän aakkostin. Kiitos kirjastokesän, osaan aakkoset selkäytimiestä, muistan mikä kirjain tulee O:n jälkeen ilman että käyn koko rimpsua A:sta alkaen läpi.

  Seuraavana talvena kirjasto suljettiin ja siirrettiin evakkoon vakavan homeongelman vuoksi. Ihme kun en saanut astmaa sen kesän seurauksena.

  VastaaPoista
 2. Hah, tulee mieleen tuosta auktoriteettijutusta, kun olin työharjoittelussa päiväkodissa. Annoin vilkkaalle lapselle kynän ja paperia, jotta sain hänet hetkeksi istumaan aloillaan. Lastenhoitaja sai kauhean kohtauksen "SINÄ et ole ASKARTELUVUOROSSA vaan se on _toisenhenkilön_ vastuulla". Minun tehtäväni oli leikata nenäliinoja kahtia, jotta niitä ei kuluisi niin paljon. :D

  VastaaPoista
 3. "Joo, meillä on näissä laitteissa tämmönen kätevä verkkokalvontunnistus ja jos sulla ois ollut 5 euroa enemmän sakkoja, keihäät olisivat lävistäneet ruumiisi." *huutonaurua silmät kyynelissä*

  Joku pannahinen linkitti kevätmuotipostauksesi naamakirjaan ja näköjään täällä ihan koukuttuneena luen läpi koko blogia. Hulvatonta tekstiä, kiitos sairaslomalaisen pelastamisesta tylsistymiskuolemalta. :D Tallensin kirjanmerkkeihin, tänne tulen palaamaan ja usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, linkki menee kirjanmerkkeihin. Kiitos kiitos kiitos blogista, jonka kirjoittaja jaksaa pukea sanoiksi omia ajatuksiani ;-)

   Poista
 4. Kauan eläköön fb! Ilman siellä sijainnutta linkkiä en ois ehkä koskaan löytäny tätä. (Enkä jääny koukkuun saman tien.) On sulla mainio sanainen arkku, ihan teki mieli lähtee kirjastoon tiekokousta pitämään uusissa kevätvermeissä :D

  VastaaPoista
 5. FB:ssä levinnyt kevätmuotikatsaus minutkin tänne toi enkä millään malttaisi lopettaa lukemista. Puet ajatukseni sanoiksi.

  VastaaPoista
 6. Katos vaan, minäkin löysin tänne kun joku ihana oli linkittänyt kevätmuotipostauksen facebookkiin. Ihan mahtava blogi :D

  VastaaPoista
 7. Ihan mieletön blogi, sanoo kirjastotäti ja nauraa vedet silmissä!

  VastaaPoista
 8. Olin yläasteella viikon tetissä pikkupaikkakunnan kirjastossa. Suurimman osan päivästä vietin kiskoen hyllyn perälle asti puskettuja kirjoja takaisin hyllyn etureunaan. Kun olin hoitanut hommani hyvin ja ansainnut hieman luottamusta minut ylennettiin kirjojen kontaktoimiseen. Kirjastotätit neuvoivat niin hyvin hyllyjen ruotuun palauttamisen, että käytän tekniikkaa yhä aika ajoin omiin kirjahyllyihin.

  VastaaPoista