maanantai 6. tammikuuta 2014

Tilulii vittu

Otsikosta varmaan arvasittekin jo, että EU-tarkastukseen taas päästiin. Oli deadlinen uhatessa käytävä läpi ajatuksella ELY-keskukselta joulukuussa saadun kirjelähetyksen sisältö. Viime kerrasta olikin jo pitkä aika vierähtänyt ja Oravikosken oraakkelin ennustus piti siis kutinsa.

Tällä kertaa päästiin lannoitevalvontaan.

Ja kyllä taas yhteiskunnan rahoja käytetään mainitsemisen arvoisesti. Tarkastetaan lohkomuistiinpanot, viljelysuunnitelma ja viljavuustutkimukset, jotka kaikki käytiin läpi jo syksyn valvonnassa. Lähetin sähköpostia ja kysyin, että ihanko oikeasti nämä pitää lähettää uudelleen. Samalla utelin mikä on tätä seuraava tarkastus ja milloin se on. Kun siihen osutaan, meinasin kysyä mikä temppurata pitää suorittaa, että voi lopettaa viljelyn.


Silimä nykkii tässäkin torpassa.


23 kommenttia:

 1. Sympatiat täältä - eikö Suomessa ole ketään muuta tilallista, jota ne voisi välillä piinata?

  VastaaPoista
 2. Eihän tälle sais nauraa mutta pakko oli revetä. Ettäkö ihan oikeasti tuolla tavalla hyppyytetään? Tsemppiä koetukseen!

  VastaaPoista
 3. No nyt pitää jo toivottaa menestystä, voimia ja jaksamista. Jotenki näyttää, että Elymiesten lottokone on jumahtanut teitin tilatunnukseen.
  Omat maatalousharrasteet kun oikeasti meni tuohon nimimerkin mukaiseen mittakaavaan, laitoin viimeisimmän tukihakemuspumaskan leivinuuniin. Pieni hinta mielenterveydestä.
  Toki inspehtoorit kävi silti, eläintenpitoilmoitus kavalsi. Se toki onkin ihan asiallinen homma, että elikoiden pitopaikat katsotaan.
  -Pientilallinen-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tarkastaa pitää, mutta ollaan muistaakseni satuttu kuusi kertaa peräkkäin. Ärsyttää kun samoja jo tarkastettuja pitää uudelleen lonia.

   Poista
 4. Ei kait tässä ole käynyt niin että turhan tunnollisesti täytät ja lähetät ajallaan, ajattelevat että tässä se on "helppo nakki", kysytään tältä taas ensi kerralla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iineksen kommentissa saattaa piillä totuuden siemen: kun kerran tarkastaa pitää, niin valitaan helpoin kohde eli se tila, josta kokemuksen perusteella tulee kerrasta kaikki paperit, ei tarvitse hinkata ja vängätä niitä miljoonaan kertaan. Kohteen plussapuoliin kuuluu verran nuori emäntä ettei ole dementoitunut tai muuten vain seniili ja suihkussakin käy vähän tiheämmin kuin jouluna ja juhannuksena. Eikä vissiin ole vielä tarvinnut tarkastajien pelätä, että tullaan portinpielessä vastaan haulikon kanssa vaikka nyt vähän jääkuningatarta ollaankin.
   Niin että ehkä oletkin se viimeinen lenkki, joka tekee tarkastajaraukkojen (työ)elämästä edes jotenkin siedettävää. Eikö ole hienoa?

   Poista
  2. Rakkaudesta se tarkastaja potkii. Saattaahan tuossa olla perääkin;)

   Poista
  3. Pitääpä ajatella noin. Ovat niin viehättyneet minusta, etteivät saa kyllikseen.

   Poista
 5. Lukee tätä blogia kuitenkin se tarkastaja ja kostaa jääkuningattaren sanomattomatkin sanat tälleesti. Tai tykkää julkisuudesta, vaikkei nyt kovin julkiseks ilman kuvia nimettömänä pidetty tarkastaja pääsekään :-)

  VastaaPoista
 6. Täällä blogia lukee yks ex-eu tarkastaja ;) voitte uskoa, että se ei ole semmoinen MÄNIINHALUUNTARKASTAJAKSI ammatti, mutta kyllä mie hommasta tykkäsin, tavallaan. Ja uskokaa pois, myös se satunnaisotanta on olemassa ;)

  VastaaPoista
 7. Tehän olette nyt vain sivullisia uhreja suomalaisten liiallisesta rehellisyydestä. Koska täällä on liian vähän tukihuijareita, niin pitää etsiä tarkemmin. Tai näin asiaa ainakin selitettiin ennen. Eiköhän sitä tarkastajaa myös ketuta (kuten yllä) noudattaa niitä saamiaan pilkunrakastamisohjeita, mutta työtään se vaan tekee. Joten tsemppiä, pitkiä pinnoja ja toivotaan, että vanhat dokumentit löytyy nopeasti kopioitavaksi.

  VastaaPoista
 8. Aivan mahtava otsikko, tiivistää koko aiheen upeasti :D

  VastaaPoista
 9. Viljely on kallis harrastus. Ja hankala. Mitähän maksaisi Suomessa reilun kaupan leipä ja peruna, joista olisi siis viljelijä saanut sellaisen hinnan että sillä elää (ilman tukia)?

  VastaaPoista
 10. Se satunnaisotanta on aivan hanurista. Nimimerkillä helevetin monta otantaa kohdalle sattunut. x(

  VastaaPoista
 11. Osaa ne muutakin. Ystäväni ihan osaamisella menestyvä yrittäjä jätehuoltoalalla. Rauhallisin tuntemani mies, paitsi jos puhe tulee ELY-keskuksesta.

  VastaaPoista
 12. Yhteiskunnan rahoja käytetään muutenkin kaikkeen mielenkiintoiseen. Nyt (onneksi jonkun muun yhteiskunnan varojenkäyttäjä) oli tehnyt tutkimuksen siitä, että koirat kakkaavat aina länsi-etelä-suuntaisesti eikä itä-pohjois-suunnalla (jos nyt oikein muistan). Eli otappa iisisti ja tarkkaile kakkaako Rehtori yleisen trendin mukaisesti vai onko hän kapinoiva nuori.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EU-tarkastajille kannattaa mainita kieroon kakkaavasta koirasta, sillä voi saada uuden bonus-tarkastuskierroksen!

   Poista
 13. ^Siinä on koiraparka kierossa, jos noissa mainitsemissasi suunnissa tarpeitaan tekee... :'D

  VastaaPoista
 14. Mutta jos aina "voitat" satunnaisotannassa kannattaa varmaan lotota ja osallistua kaikkiin kilpailuihin mitä s-posti suoltaa. Miljonäärinä voit palkata tarkastajan tekemään jutut ihan itse.

  -pelinainen-

  VastaaPoista
 15. Ne eu-tarkastajat katsovat sitä, että valtion rahat menee sinne mihin ne on tarkoitettu. Pääosinhan meillä jaetaan ihan oman valtion rahaa näillä leveysasteilla. Ilmaista rahaa ei ole ja tuo voi olla hinta siitä rahasta. Loppujen lopuksi mikään mahdoton homma niitä sääntöjä ei ole noudattaa. Ja itsehän sitä on vapaaehtoisesti papereihin nimensä laittanut. Vaihtoehto on myös jättää tuet hakematta :)
  Oikeasti ongelma on siinä, että nykyisenlainen valvontajärjestelmä on liiaksi riippuvainen henkilöstä. Ja sitä kautta tulkinnat vaihtelee. Siinä voi tapahtua oikeusmurhia tai sitten liiaksikin sormien välitse katsomista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanottua, en pidä yhtään huonona, että tarkastetaan. Näin kuuluukin tehdä. MUTTA joku järki siihenkin, että kysytään samat asiat uudelleen. Ei siinäkään yhteiskunnan rahoja välttämättä ihan tolkullisesti käytetä.

   Poista
 16. Tarkastaa toki pitää, kun julkisia varoja jaetaan yksityiseen liiketoimintaan, se on selvä. Se, että samat tilat ja niiltä vielä samat asiat tarkastetaan puolivuosittain, ei mahdu järkeen.
  Tiedän naapurustosta täkäläisessä mittakaavassa suuren tilan, jolla on viljan- a nurmenviljelyä sadoilla hehtaareilla ja eläimiä satapäin, tarkastuksia sattuu kohdalle aniharvoin. Ei sillä, asiat ovat siellä varmasti kunnossa.
  Sitten joitakin hyvinkin pienimuotoista viljelytointa harrastavia (joilla asiat niinikään kunnossa) käristetään samoista jutuista jatkuvasti.
  Julkisia varoja siihen tarkastustoimintaankin käytetään jolloin kustannustehokkuutta ja järkiperäisyyttä voidaan vaatia siitäkin.
  -Pientilallinen-

  VastaaPoista