torstai 6. helmikuuta 2014

Ohjeita työn ja vapaa-ajan erottamiseen

Työterveyslaitoksen Kaisa Into haastoi kirjoittamaan työn ja vapaa-ajan erottamisesta. 

Tietotyöläisen osalta ainakin jako on selvä. Niin sanotuissa töissä maksellaan laskut, kauhistellaan Ilta-Sanomien sivuilla videota tupakoivasta suomalaisesta pikkulapsesta ja lähetellään Candy Crush Saga -elämiä. Niin sanotulla vapaa-ajalla sitten vastaillaan iltapuhteena sähköposteihin niille, jotka ovat iltapuhteena niitä lähettäneet. Hyvän työntekijän kun tunnistaa siitä, että tämä lähettää sähköposteja epätavallisiin aikoihin. Vain luuseri lukee ja lähettää niitä  pelkästään varsinaisella työajalla. Todellinen laiskuri ei vastaa sähköposteihin iltaisin ja viikonloppuisin.
Nyt kun on jo vastattu tyhjentävästi haastajan esittämään kysymykseen, voin jatkaa tietotyöstä sanasen jos toisenkin lisää. Ei ole yhtä joutavaa porukkaa kuin me tietotyöläiset. Ollaan mielestään hirveen tärkeitä, mutta ollaanko ikinä osattu muka tehdä mitään muuta kuin ärsyttää kaikkia muita kansalaisia omilla tekeleillä? Meistä johtuvat ongelmat pitkittävät ja vaikeuttavat toisten työpäiviä. Ja päätöksentekijät sitten maksavat meille siitä, että voidaan tehtailla koko ajan uusia virheitä. Jos Ikealla toimittaisiin kuin ohjelmistoalalla, sohvan tilannut asiakas saattaisi saada sohvan kuvalla varustetussa paketissa kirjahyllyn tai nojatuolin. Ja todennäköisesti kirjahyllyssä ei olisi hyllylevyjä tai nojatuolissa selkänojaa. Ja se ois niinku ookoo ja muutoshallinnan kautta lähdettäisiin hakemaan ratkaisua, jolla saataisiin asiakkaalle vihdoin se sohva, minkä tämä lähtöjään tilasi. Että eikö jo palattaisi helmitauluihin ja pahvista tehtyihin kasvukäyriin?

Jos tehdään syväanalyysia vielä laajemmalla otannalla, niin mainitsenpa vähän myös nykyajan ihmisen käyttäytymismallista. Jos joku kysäisee, että mitä kuuluu, pitää olla täysi hullu jos menee sanomaan että ei tässä ihmeitä, venyttelen pippeliäni kotisohvalla eikä ole oikeastaan sen kummempaa tekemistä. Jos ihmisellä ei ole kiire, on kyseessä täysi luuseri. Menestyjä on nimittäin aina jostain juuri tulossa tai jonnekin kohta lähdössä. Hän lähettää Facebookiin ilmoituksen jokaisesta kuntosalikäynnistään ja vasta illalla nautitusta lounaastaan.
Vielä loppuun avautuminen ASAP-lyhenteen käytöstä. Tämä on tärkein kohta koko kirjoituksessani. Moni onnekas on saanut sähköpostiinsa viestin, jossa sanotaan: ”Tarvitsen vastauksen tähän ASAP!”. Tai oikeammin, ”tarvitsen vastauksen tähän asap”, koska kirjoittajalla ei ole riittävästi aikaa käyttää capslockia tai shiftiä isoihin kirjaimiin. Tai käyttää välimerkkejä. Tai aloittaa lausetta isolla kirjaimella. Jos pysähdytään hetkeksi ihan näin porukalla miettimään, niin ASAP tarkoittaa as soon as possible. Ja mitä se on suomeksi? Niin pian kuin mahdollista. Mutta ei. Meillä se tarkoittaa, että tällä saatanan sekunnilla. 

Minä voisin puolestani haastaa jokaisen lukijan miettimään tarkkaan kun seuraavan kerran aikoo käyttää ASAPia yhtään missään viestinnässä. Päätyykö jonkun muroihin ihan oikeasti sitä kusta, jos kysymykseesi ei vastata välittömästi?

Ai vitsi, pitää lopettaa. Mulla on vähän kiire.


34 kommenttia:

 1. Mun karvat saa pystyyn FYI.
  Pitää säästää mustetta, ei voi laittaa ihan suomeksi että "Tiedoksi".

  Joka kerta luen ton itsekseni et Hyi V^^^^....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ekan kerran kohtasin sähköpostiviestissä fyi:n, luulin että sillä tarkoitettiin sylkemisen ääntä. Mietin pitkään mikä siinä alkuperäisessä viestissä niin syletti.

   Poista
  2. Samoilla linjoilla kuin Vuoden siivooja! Mä nimittäin olin tähän hetkeen asti otaksunut, että fyillä tarkoitetaan ruotsin kielen fy fania tai jotain vastaavaa, siis juurikin sylettävää asiaa! Varsinkin kun se yleensä kirjoitetaan pienillä kirjaimilla, eikä mulle siis koskaan juolahtanut mieleen että se onkin lyhenne.

   Kaikkea sitä oppii blogeja ja niiden kommentteja lukemalla.

   Poista
  3. Eikös FYI olekaan Fuck You Idiot? Niin mulle on kerrottu.

   Poista
 2. Mun parhaat Candy Crash sessiot on tyopaikan vessassa! Tanaan kahdesti, ja kummallakin kerralla paasin eteenpain.

  VastaaPoista
 3. Mä luulin ekalla kerralla, että se on joku nettilyhenne tyyliin fuck you idiots. Vähän ihmettelin, kun tuli esimieheltä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti tuo itse asiassa käviskin aika hyvin :D

   Poista
  2. Fuck you idiots on just hyvä! Mä alan käyttää sitä. :D Ei yhtä hauskaa, mutta yks jenkkimutsi yritti olla cool ja käyttää LOL-lyhennettä. Se vaan luuli että se tarkottaa lots of love. Meni sitte teini-ikäsille muksuille viestejä tyyliin "Ruoka tänään seiskalta. LOL!", "Aja varovasti. LOL!" ja "Tulit eilen aika myöhään kotiin. Ooppa ens kerralla tarkempi. LOL!".

   Poista
 4. Mulla oli esimies tai siis nainen, jonka lähes jokaisessa viestissä luki "tää täytys hoitaa asap" tai "tänne täytys vastata asap" tai "hoidatteko asap". Tyypillä oli lisäksi tapana lähettää joku asia sähköpostilla vaikkapa kuudelle ihmisille, osoittamatta työtehtävää erityisesti kenellekään, sitten siinä luki että "tää tarvis hoitaa asap". Sitten parin päivän päästä tää esinainen ihmetteli samaan viestiketjuun, eikö kukaan ole hoitanu, vaikka piti hoitaa asap. No ei kai, kun niitä ilmaan heittelee puolelle työpaikalle... Mutta, tämä esinainen läks menemään tuossa puolisen vuotta sitten ja kukaan meidän työpaikalla ei ole KERTAAKAAN käyttänyt sen jälkeen lyhennettä asap, koska kaikki niin vihas sitä esinaisen asappia, että se oli jo yleinen vitsi "asap". Nyt on ollut ihanaa, kun missään ei ole näkynyt mokomaa lyhennettä. Kunnes törmäsin siihen täällä tänään :D

  Ja tosiaan, asap ei ole käytössä sama kuin niin pian kuin mahdollista, vaan juurikin tuo tällä saatanan sekunnilla oli ainakin meidän työpaikalla sille suora suomennus. Etenkin kun ko. esimies siis nainen loi itse sitä turhaa kiirettä, kun lupasi asiakkaalle, että vastaamme vielä tänään.... Vaikka asiakas ei olisi sitä vastausta niin pian odottanutkaan. HUOOOHHOIJAA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduttavaa,että pystyin verestämään hyviä muistoja. Varmaan tuo "asapointi" on verrattavissa siihen, että motkotetaan lapsille huonosta käytöksestä ilman, että siitä seuraa mitään. Kaikkeen turtuu.

   Poista
 5. Kymmenen vuotta vaikutin IT-alalla jonka jälkeen vaihdoin finanssipuolelle. Jos siellä toimittaisiin samalla tavalla kuin iitee-hommissa niin pankki ja varmaan koko Suomi olisi jo konkurssissa :p

  Btw, meillä asapin käyttö on kielletty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se oo kuin ajan kysymys kun jotain vähän sattuu ja tapahtuu.

   Poista
 6. Olen itse ihmetellyt tuota samaa. Jos pomo sanoo "asap" ja se mun "asap-hetki" on vaikka ylihuomenna kello 13, niin riittääkse? Jos vaikka olin sitä ennen tekemässä jotain, joka pitää hoitaa nytheti eikä asap?

  Riippuu ihan mistä roikkuu tuo asap. Kyllä minun tiimit ovat tienneet, että asap todellakin tarkoittaa niin pian kuin mahdollista ja "voitko ilmoittaa jos et pysty hoitaamaan?". Erit asiat on tilanteet, joissa asiat pitää hoitaa sillä saatanan sekunnilla, niitä ei delegoida s-postilla. Ne käskytetään soittamalla tai marssimalla tiimin nokan eteen sanomaan, että tämä hoidetaan nyt, yhessä jos tarvii ja itketään ja hoidetaan jos niikseen sattuu. Henkilösidonnaista on asapin käyttö ja se, mitä sillä tarkoitetaan.

  Eli teillä on ollut vain huono tuuri asapin suhteen :(

  VastaaPoista
 7. Onnex (??) on "toissa" yliopistolla... taalla tehhaan hommat kuhan ehitaan... jos sittenkaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylipistolla noudatetaan vanhaa valtionvirastoissa noudatettavaa periaatetta: kun en tee mitään, en tee virheitäkään. Niin ja saan "palkkani" ylipistolta ;)

   Poista
 8. Juuri tänä aamuna käytin tuota lyhennettä viestitellessäni 19v poikani kanssa =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärsiikö udella mitä käskit asappina tekemään?

   Poista
  2. Käskin mennä housuostoksille 70v juhlia varten =D

   Poista
 9. Kuka ihmisvihaaja on keksinyt sähköpostilla toimivan toiminnanohjauksen? Juuri tuo tehtävien asappiinen sähköpostilla ylhäältä alas on ihan vihonviimeistä johtamista. Jos se pomo on siinä naapurikopissa niin tulisi sanomaan tai soittaisi jos asialla on oikeasti kiire. Ja asiaa auttaisi myös se, että antaisi jotain ohjetta siitä, että mitä asialle pitäisi tehdä eikä vaan välittäisi sitä asiakkaalta tullutta vihaista viestiä.

  Täällä asiakkaan puolella on hauska kokeilla aina välillä hengityksen pidättämistä kun it-firman pomo tai asiakkuusvastaava(!!) lupaa, että ongelma korjataan mahdollisimman pian. Voin kuvitella kuinka sieltä lähtee asappi liikkeelle, kolahtaa väsyneen tiimipäällikön postilaatikkoon, josta se välitetään koodarille CAPSeilla mehustettuna. Koodari sitten kattelee viestiä iltasella peiton alla ja toteaa, että asialle ei kannata tehdä mitään. Muutaman viikon päästä asiakkuusvastaava on keksinyt hyvän selityksen seuraavaan versioon tulevasta päivityksestä, joka korjaa ongelman. Tässä vaiheessa asiakas tukehtuu kahviinsa kun saa bs-bingosta täyden rivin.

  VastaaPoista
 10. Olipa sisällökästä kamaa, kolme ekaa kappaletta olisi kukin voinut olla vaikka ihan oma julkaisunsa. Mutta minkäpä sille mahtaa, kun loistoideoita tulee tulvimalla. Kommentoin ekaksi vaikka toista kappaletta, kun muut kerran keskittyvät asappiin asappina.
  Yleensä ihmisellä, joka sortuu työskentelemään ATK-alalle, katoaa kaikenmoinen työhön liittyvä itseironian ja ylipäänsä arvostelukyvyn puute. Poikkeuksellisen herkkänahkaistan ja sisäänlämpiävää porukkaa, mitä työminään tulee. Yhden jonkinlaiseen itseanalyysiin kykenevän tiedän, hän avautui yllä.
  Tottahan se on että dataihmisten ansiosta ihan kaikkien työ- ja muukin elämä on paljon helpompaa. Mutta menepä arvostelemaan jotakin ihan ilmeistä puutetta muuten hyvässä ja toimivassa datasovelluksessa. Ei se ole mikään vika, se on vaan ajateltu erilailla. Tai jos se nyt pieni vika olisikin, niin ainakaan sitä ei korjata tähän versioon, kun uusi on muutenki tulossa. Siinäpä sitten ajatellaan väärin ja kärsitään.
  -Pientilallinen-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Se ei ole vika, se on ominaisuus."

   Poista
  2. Billykin (se Gates-heebo) on joutunut tutustumaan käytännössä windows 8.1 asennukseen. Ei ollut iloinen kokemus. Mahtoi olla yllätys?

   - Gillette

   http://www.newyorker.com/online/blogs/borowitzreport/2014/02/gates-spends-entire-first-day-back-in-office-trying-to-install-windows-81.html

   Poista
 11. Tutkija Punavuoresta7. helmikuuta 2014 klo 10.14

  Asap-käytännön herkulliseksi alakulttuuriksi on laajentunut aggressiivinen sähköpostinakittaminen. Kukapa voisi vastustaa toimeen tarttumista, kun palvelupäällikkö lähettää 50 hengen (tai koko firman!) resurssipoolille "HOITAKAA TÄMÄ VÄLITTÖMÄSTI!!1!" -viestejä muutaman kerran päivässä.

  Bubbling under: vertaisnakittaminen.
  - "Tää on Mattieskon projekti, mut kun Mattiesko ei haluu tehdä tätä, niin se sano, et sä voisit tehdä tän." => "Ai miten niin et voi?" => "Ai omia töitä. No jos sä jätät ne omat proggikset hetkeks syrjään ja teet nyt tän jutun ensin."

  VastaaPoista
 12. Meillä on jo luontevasti siirrytty asapin käytöstä prioon.

  "Tällä on sitten prio."

  FY(I) fan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä käsky kuuluu "Tämä on nyt prio 1". Suville tiedoksi että tällöin tarkoitetaan tärkeysjärjestystä.

   Poista
  2. Meillä oli sellainen myyntijohtaja, joka aina hölötti noista ykkösprioriteeteista. Kaikki sen kautta tulleet projektit oli aina ykkösprioriteetteja ja niiden kanssa piti olla erityisen tarkkana.Hyvä että sanoi, muuten oltais vain sössitty koko homma ja hoideltu sit joskus jos sattuu huvittaa.

   Poista
 13. Jatketaampa kommentointia, kun näin vapaapäivänä on aikaa :D
  Asap-johtaminen on vain huonoa esimiestyötä, eikä muuta. Tai jos se on muuta, niin korkeintaan kömpelöä mukahienoa itsetehostusta englanninkielisin lyhentein.
  Esimiehen tärkeimpiä tehtäviä on aikatauluttaa ja priorisoida työt ja järjestää resurssit niiden toteuttamiseen. Tietysti on myös asioita, jotka joudutaan tekemään välittömästi (siinä merkityksessähän asappia käytetään, vastoin tarkoitustaan), mutta niiden tilanteiden johtamiseen sähköposti on surkea väline.
  Asappi heitetään peliin, kun tilanteita ei ole ennakoitu tai aikataulua ei ole mietitty tai se ei ole realistinen. Asapointi liittyy myös tuohon näennäiskiireen hurmokseen, eletään muka niin töissä kuin vapaalla niin hektisesti, että kaikilla ja kaikella pitää olla koko ajan kiire, vaikka ei olisikaan. Tai sitten ollaan vain laiskoja; kun asia on tyrkätty jollekin asap-saatteella, se on omalta osalta hoidettu ja syyllinen tiedossa, jos asia ei etene.
  -PT-

  VastaaPoista
 14. Mikä sattuma! Just sain laskuni maksettua, FB:n ja verkkolehdet tsekattua, ja lopputyöpäivä meneekin varmaan tuttuun tapaan yrityksissä pysyä hereillä. Tää on niin rankkaa.. Asiakaspalvelija olen.

  VastaaPoista
 15. "Venyttelen pippeliäni sohvalla" - muahhahaahaaaa! Noin ei tosiaankaan voi vastata, ei asapisti eikä muutenkaan. Vitsit mä toivon, että joku pippelipöksy kommentois tuota osuutta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kommentoidaan, kun kerran pyydetään.
   Kyllähän konehuoneeseen käsi luontevasti hakeutuu paremman tekemisen puutteessa, tämä lienee yleisesti tiedossa, onhan esikuvina tässä harrasteessa monet tunnetut hahmot Homer Simpsonista Janne "Jäbä" Leissoniin.
   Kuitenkin sanontaa käytetään yleisenä metaforana sohvalla harrastettavalle kalsarirötväilylle enemmänkin kuin kuvastamaan siittimen liikkuvuuden tai mittojen kasvuun tähtäävää toimintaa. Jopa siinä määrin, että ennakkoluulottomimmat voivat käyttää sanontaa irrallaan kirjoittajan sukupuolen tuomista rajoitteista, kuten blogistimme.
   Kun kerran mentiin näin syvälle intiimialueille, nimimerkkiä en kehtaa laittaa. Arvailla saa.

   Poista
 16. Ensin ilmestyi työlappuihin asap, viikonpäästä kirjoitusasu muuttui ASAP. Mullehan toi on niin pian kuin mahdollista. Kun sanan huomattiin menettäneen merkityksensä ilmestyi lappuihin KIIRE!!! Oikein kolmella huutomerkillä että kuulisin. Jos lapuissa ois ollut päivämäärä olisi työt tullut hoidettua ajallaan :D

  VastaaPoista
 17. Kansanedustajatkin osaavat! http://m.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288651328832.html?pos=section

  VastaaPoista