tiistai 1. syyskuuta 2015

Tunge positiivinen ajattelu hanuriisi

Sain tietää Viranomaisen valvoma -blogin kautta että on olemassa sellainen asia kuin positiivisuusviikko. Ja että sitä vietetään jo 25. kerran. Pikaisen googlettelun perusteella (lue: valitaan ensimmäinen hakutulos ja luotetaan siihen ilman lähdekritiikkiä) homma keksittiin 90-luvun laman kynnyksellä. Piti saada kansan mieli valoisaksi ja kääntää ajattelua myönteisempään suuntaan. Mikäpä sen mukavampaa kuin miettiä että voisi se asuntolainan korko olla vaikka kaksikymmentäyksi kahdeksantoista sijaan.

Konsepti ei ole tarkemmin ajateltuna yhtään niin oksettava kuin sosiaalisessa mediassa jatkuvalla syötöllä pyörivät onnellisuus-aforismit, mindfullness-oppaat ja unelmakarttakirjat ja mitä näitä nyt onkaan:

"Joko hymyilit tänään vastaantulijalle?"
"Olithan tänään ystävällinen kaikille - myös itsellesi?".
"#behappy #savepuppies #andsmile #tostrangers #whilerunning #afreakingmarathon"




Kyllä minä sanon että jos esi-isät olisivat pysähtyneet nauttimaan hetkestä ja arvostamaan jokaista hiekanjyvää, leijonathan ne ois syöneet pois kuleksimasta.

Mutta nyt tosiaan sitten niihin valoisiin ja voimaannuttaviin kokemuksiin ja aatoksiin. Viikko alkoi testamentin teolla. On hyvä asia, että on jokin suunnitelma kuoleman varalle. Vastuullinen henkilö määrittelee etukäteen kuka saa minkäkin osan (pankin) omaisuudesta ristikseen. Hyvä on myös kertoa jos on erityistoiveita hautauksen suhteen. Asiakirjassa arvostin erityisesti tätä kohtaa: "...kuoltuani ruumiini polttohaudataan...". Parempi tosiaan odottaa sitä kuolemaa ennen prosessin aloittamista.

Tämän päivän positiivinen asia oli puolestaan niinkin pieni ja tavallinen asia kuin tekstiviesti. Kun mies katsoo jotain animaatioelokuvaa salissa ja minä puolestani asiaohjelmaa olohuoneessa (lue: Blondin kosto - Legally blonde), voi tekstarin avulla kommunikoida ilman tarvetta hakeutua samaan tilaan aviopuolisonsa kanssa ja myös liikunnan tarvetta näin oleellisesti vähennetään.

Toinen seikka joka lämmitti sydäntäni oli se että Nyt.fi on päättänyt poistaa kommentointimahdollisuuden verkkosivuiltaan kiihkeämielisen ja rasistisen sisällön vuoksi. Vihdoinkin. Kyllä kun Mikrobitti-lehteen 90-luvulla kirjoitin tyttöjen tasavertaisuudesta tietokonepeliscenessä, piti ruutupaperille kirjoittaa ihan useampia versio ennen kuin kelpasi postimerkkiä nuolaista. Kyllä samanlaista formaattia suosisin nytkin. Suurin kiivaus sulaisi viimeistään kolmatta liuskaa luonnostellessa.

ps. Samalla todettakoon, että vihaan vihapuhe-termiä.

pps. En malta odottaa mitä upeaa huominen tuo tullessaan.


11 kommenttia:

  1. Testamentin teko avaa huikeat tulevaisuuden näkymät.
    OP

    VastaaPoista
  2. Toihan oliskin hyvä. Nyt-liite hoi! "Julkaisemme asiallisista kommenteista ne, jotka posti tuo paperikirjeinä." :-))

    VastaaPoista
  3. Kyllä nyt oli otsikko kohdillaan. Mutta jutun luettuani niin mieleni pahoitin, kun tajusin mistä se sateenkaari tulee.

    VastaaPoista
  4. Eikun ihan paras juttu, ylenmääräinen positiivisuus vaan kääntyy itteään vastaan. Fb pukkas tuossa tovi sitten jotain "kolme iloista asiaa päivässä, kolme päivää, haasta kolme ystävää". En tiiä mikä piru iski mutta todentotta teki mieli (ja olisi ehkä helpottanut oloa enemmän) jos olisi pyydetty suoltamaan siihen päivässä kolme eniten verenpainetta nostattavaa asiaa. Ja juu, testamentti on tehtynä. Vielä pitää tehdä edunvalvojasopimus (sepä onkin tarkkaa puuhaa päättää kuka saa hoitaa asias puolestasi kun et siihen enää kykene; miten niitä lapsia tulikaan kohdeltua, kostaako ne?) ja hoitotestamentti. Sitten voi rauhassa alkaa ootella.-sartsa-

    VastaaPoista
  5. Hurjaa! Lasitalossakin on keksitty internetin olemassaolo! Vielä kun lasitalon väki oivaltaisi, että ne netissä mouhoavat ihmiset ovat niitä samoja joita näkee kaduilla, busseissa, baareissa, autojonoissa jne.

    VastaaPoista
  6. Me harrastetaan kanssa tekstiviestittelyä saman kämpän sisällä - tai me itseasiassa "äppäillään", koska me ollaan super hip ja pop ja hop, vaikka ollaankin yli nelikymppisiä - yleensä silloin, kun siippa on vessassa viettämässä "omaa aikaansa". Siellä kun helposti menee kännykkäpelejä pelatessa vähintään se puoli tuntia.

    VastaaPoista
  7. Siivooja unohti Lasipalatsin ylijumalan - rahan! Moderointi maksaa, koska modeille pitää maksaa palkkaa. Ensimmäinen versio medoroinnista oli ennakko moderointi. Tehokasta ja helppoa mutta hidasta ja kallista (kaikki viestit pitää jonkun lukea).

    Sanoma päätti säästää ja muutti moderoinnin jälki moderoinniksi ja viesteihin lisättiin käräytys nappi. Ei kovin tehokasta saatuja fiksua mutta halvempaa.

    Vedetääs irrallisia lankoja yhteen:
    - Sanoman osake on vapaapudotuksessa.
    - Sanoman kannattavuus on pudotuksessa.
    - Sanoman ydin - HS - on levikkikierteessä.
    - HS on YT- ja irtisanomiskierteessä.
    - Uutisten kommentoinnista voisi käyttää termiä "asiakaspalaute".
    - HS on syöksyssä juuri siksi että se ei kuuntele sen enempää mainostajia kuin yleisöäkään vaan tekee lehteä omille toimittajilleen.
    - Asikaspalaute on ristiriidassa toimittajien maailmankuvan kanssa.
    - Asiakaspalautteen käsittelemiseen kuluu enemmän resursseja kuin Pravdan "leikkaa-liimaa" -"journalismiin".

    On ihan turha lähteä vetämään kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Kannattamaton yritys typistää toimiaan ja henkilöstöään tuotantoon ja keventää asiakasrajapintaa. Tämän se tekee voidakseen ylläpitää sitä linjaa joka on sen kannattamattomuuden suurin syy.

    VastaaPoista
  8. Nyt kun vihapuhe on lehdissä delegoitu vain lehdille itselleen ja keskustelut suljettu, on suljettava mielikin ja lopetettava kyseleminen.

    Eli ollaan me ihmiset vaan hiljaa ja luetaan, mitä lehdissä ja televisiossa sanotaan.

    VastaaPoista
  9. Oon 100% varmasti lukenut kirjoitukses Mikrobitistä aikoinaan, ne kun tuli noihin aikoihin koluttua läpi monta kertaa kannesta kanteen useamman kerran, ja vielä vuosia ilmestymisen jälkeenki. Ja se mitä mun _piti_ sanoa oli että mahtava blogi, nautin!

    VastaaPoista