Lampaiden siirtäminen pellolta navettaan käy helposti.
Unelmissa.
Tosielämässä prosessiin tarvitaan leivänpalasia, jyviä, tikapuut, harava, salaojaputkea, henkilöauto ja kaksi hirvimiestä.
Homma alkaa navetan puolen valmisteluilla. Koska uuhet aloittavat talvehtimisen mukavalla seksilomalla, pitää tehdä eri osastoja uuhille ja pässeille. Ai ai Matti ja Teppo, mikä teitä taas odottaakaan.
Kun naiset tekevät tilanjakajat, käytetään hyödyksi tikapuita, trukkilavoja ja jätelautaa. Kiinnitys tapahtuu kymmensenttisin nauloin (ei mittää akkakaliiberin nauloja käytetä!), erilaisilla ruuveilla ja sillä kaikkein varmimmalla - paalinarulla. Varppina kestää.
Äärimmäisen nikkarointiperäisen hyvän olon tunteen siivittämänä edetään seuraavaan vaiheeseen eli väliaikaisten aikarakennelmien tekemiseen.
Tästä kohtaa ne niinku tulis pellolta nätisti rivissä..
...ja tonne ne niinku sujahtais ilman vastarintaa.
Aloitimme uuhien siirrolla. Lampaita on elämänsä aikana halattu ja pussattu keskimäärin neljä kertaa päivässä, joten kiintymys tilan emäntään oli kova. Sitä riitti navetan ovelle asti. Sitten oli syytä pistää äkkiä jarrut pohjaan ja rynnätä takaisin laitumelle. Ei tarvittu kuin seitsemisen yritystä ja uuhet olivat sisätiloissa. Aika hyvä.
Mutta karitsat, sanokaa minun sanoneen. Aika persesakkia. Ei ihme että niitä syödään niin paljon. Nämä kaverit piti saada tien toiselle puolelle omaan majoitustilaansa. Tässä kohtaa tarvittiin sitten kaikkea hirvimiehistä lähtien. Eli pyydettiin hirviliiterikeikan jäljiltä aviomies ja isä kaveriksi. Ajettiin auto lisävahvikkeeksi tien yli menevän väliaikais-aidan kuppeelle. Toiset tikapuut olivat hollilla jos pitää estää kavereita luikahtamasta aidan välistä.
"You talkin' to me, huh?"
Eipä tarvittu tikapuita aidanrakoja tilkkimään kun yksikään kaveri ei halunnut siirtyä navetan kulmalta yhtään edemmäksi. Ei puhettakaan. Kaksi kerkesi jo juosta aidoistakin läpi ja käytin oikeiden koordinaattien ottamiseksi apuna salaojaputkea. Ei siis astalona vaan ohjaustyökaluna. Karitsat olivat uuhien muilutuksen jälkeen heittäytyneet epäluuloisiksi. Ei auttaneet koko maailman jyvät, leivänkannikat ja kivennäisherkut. Siinä kohtaa kun alkoi pimeys hiipiä, alettiin miettiä kotiteurastuksen aloittamista jo tässä kohtaa syksyä. Otettiinpa käyttöön seuraavat siirtokonstit:
1) "Kyllä määää jaksan" -metodi: Karitsaa tartutaan etujaloista kiinni ja työnnetään takajaloillaan etenevää elukkaa eteenpäin askel kerrallaan.
2) "Emmää jaksakaan yksin, tuu appuun" -metodi: Yksi ottaa etujaloista kiinni ja toinen takajaloista.
3) "Ei myö jakseta ennee, tulukee appuun" -metodi: Yksi ottaa yhdestä etujalasta, toinen toisesta, kolmas pitelee takajalkaa ja neljäs sitä viimeistä ketaraa.
Melekein sydänkohtauskin saatiin prosessissa kun isää alkoi ahdistaa. Pieni tauko ja jatkuu. Ei ees viinaa tarvittu tokenemiseen, joten ei ollu vakavaa. (Sydän- ja verisuonitauteja pursuavan sukulinjani kotihoitokonsti pumpun rylykyttellyyn)
Nyt vaan sitten odotellaan Eviran yhteydenottoa. Silminnäkijöitä oli kaksi. Naapurin isäntä ja kylän urheiluhenkisin pariskunta (lue: ainoa pariskunta jossa molemmat harrastavat säännöllistä liikuntaa).
Karitsoiden kanssa puljatessa olivat emännät kerenneet tehdä jo tuhoa navetassa. Olivat rikkoneet meidän tekemän murtovarman portin, oli saranoineen lentänyt jontkaan.
Määää tein sen.
Revontulien valossa (lue: otsalamppu jätettiin karitsjoille lisävaloksi) hoidettiin vielä heinä- ja vesihommat ja purettiin väliaikaiset aidat pois.
Ei oo tietojärjestelmätarjouksen tekeminen homma eikä mikkään tähän verrattuna.
Palvilammasta jo ajatellen,
Vuoden Siivooja
Paimenkoira voittais hirvimiehen tässä(kin) lajissa :-)
VastaaPoistaAatteleppa silleen ettei ois ikinä tullunna näin hyvää kirjoitusta jos ois ammattilaiskoirat olleet asialla.
PoistaNäin taannoin Elma-messuilla paimennusnäytöksen ja ainakin siinä Late Lampaat vei paimenkoiria 6-0, joten paljon en laskisi tuonkaan varaan...
PoistaIhme otuksia nää teidän lämpaat :D Meillä seuraavat rehukippoa vaikka heikoille jäille yhtenä ryppäänä. MItä nyt joskus joku karitsa voi vähän poukkoilla.
VastaaPoistaVarmaan olivat vähän ihmeissään kun äiskät katosivat ja samaan syssyn olis pitänyt ihan täysin uudelle maaperälle lähteä tallustelemaan. Kyllähän ne on yhdessä nipussa joka kerta kun pellolla normiolosuhteissa niiden kanssa pyörii. Tilan emäntä kyllä halii ja pussailee joka elukan monet kerrat päivässä. "Suhteellisen" ihmisrakkaita ovat :D
PoistaLammaskoiraa käyttöä suosittelen 😁
VastaaPoistaJosko Rehtoria "vähän" kouluttais... lammaskoiraks...
VastaaPoistaMenis varmaan just niinku Strömsössä. Rehtorin edeltäjä (sama rotu mutta narttu) kävi karanneen hiehon otsaan kiinni ja lensi tietysti lepikkoon siitä hyvin nopeasti. Sitten yritti napata juoksevaa hiehoa mahapuolelta kiinni hiehon alla juoksien.
PoistaSelvästi on saksanmetsästysterriereissä aihetta kontrolloituun karjan ohjaukseen.
Ahhahah, kiehtovaa 😂
VastaaPoista:D Juuri potkut saaneena IT-huuhaa-nörttinä harkitsen seuraavaa urasiirtoa ja lammasfarmariksi ryhtymistä. Saiskohan tosta meidän ei-lihavasta-vaan-lihaksikkaasta kissasta paimennusapua?
VastaaPoistaSiis kuka kaipaa tylsää kaupunkilaiselämää kun voi saada tätä?! nim. parin lampaan lisäksi vielä pari "HIVENEN" itsepäistä vuohta <3
VastaaPoistaKuka tahansa,joka on syssymällä jotain lajia elikkoa siirtänyt karjarakennuksen lämpimään suojaan, samaistuu täpöllä tähän kirjoitukseen! Muistuu eräskin kerta, kun yksi hiehoista hyppäsi kaatosateessa sillalta jokeen...
VastaaPoistaKatsin yhden kesän lammaslaumaa, oli aika tapahtumarikasta. Ensimmäisenä yönä sain sydänkohtaiuksen kun mökin seinän läpi kuului ihmeellistä hankausääntä. Lampaat hinkkasivat itseään mökkiä vasten. Siihen sitten tottui, joka yö toistui sama samaan aikaan. Outoja otuksia.
VastaaPoista