perjantai 1. toukokuuta 2015

Tatuointeja ja päätöksiä

Vietimme vappuaattoa avomiehen serkun luona. Meidän lisäksemme mukana oli Vilkas mies emäntänsä kera. Lapsellisten lapset olivat anopilla hoidossa. Kun kolme- ja nelikymppiset viettävät kreisiä bailuiltaa ilman penskoja, on nimittäin roisketta! Eli toisin sanoen syödään, saunotaan ja pelataan Trivial pursuitia ja osa porukasta alkaa haukotella jo iltaysin aikaan. Pursuitin pelaaminen ilman avomiehen isoveljeä on toisaalta ihanaa ja toisaalta tylsää. Kaveri aina teeskentelee, että tietää vastauksen joka kysymykseen, vaikkei ole haisuakaan. Pohtii ja miettii ja vääntelehtii, kunnes porukka alkaa hermostua. Kun oikea vastaus kerrotaan, reaktiona on "tsssss!" -tyyppinen äännähdys ja nyrkkiin puristetun käden heilautus sen merkiksi, että ihan oli kielenpäällä miksi 12-tahkoista monikuutiota kutsutaan.


Illan emäntä oli varannut tasokkaan karaoketallenteenkin mutta ei laulettu. Ei varmasti kutsu meitä enää ikinä kylään.
Vilkas mies oli sentään sen verran tinassa, että halusi itselleen tatuoinnin. Emäntä kun on monitaitoinen ja hallitsee tatskahommatkin. Saatiin suostuteltua, että tehdään pari luonnosta mustekynällä. Vilkkaan miehen sydämenvalittu näytti sen verran vakavalta, että arveltiin näin olevan parempi. Ja kohta kaveri sammuikin, joten asiasta ei tarvinnut edes vääntää.


Illan emännän luonnos.
Vuoden siivoojan ehdotus.

Mitäpä tykkäätte? Oisko vielä parempia ideoita?

Sitten asiasta villasukkaan. Ollaan oltu ilkamoinnin ohella myös isojen päätösten äärellä. Maanviljelyssä olemme hyvänä vuonna päässeet kutakuinkin omilleen. Nyt uuden vuoteen 2020 asti tehdyn tukiratkaisun myötä kasvinviljelytilan tuet laskevat meilläpäin noin 30 prosenttia ja sen myötä maanviljelys menee ainakin meidän kokoluokassa maksun puolelle. EU-tukijärjestelmää uudistetaan ja ajatuksena on, että toiminta muuttuu enemmän markkinaohjautuvaksi. Sinänsä ihan hyvä setti, mutta siinä on se pieni logiikkavirhe että markkinahinnat ovat surkeat eivätkä ota parantuakseen. Laitettiin sitten kylvövehkeet, traktori ja puimuri myyntiin, koska ei kestä perse tätä touhua. Tälle kesälle laitetaan niin paljon kesannolle kuin säännökset sallii, urakoinnilla hoidetaan loput. Sitten laitetaan pellot vuokralle jos löytyy joku innokas viljelemään. Mikäli tilanteet tästä jostain taianomaisesta syystä paranisivat, voidaan tietysti aina investoida uudelleen romuihin ja jatkaa viljelyä. Mutta ei tästä ilosta viitsi tonnitolkulla maksaa. Nyt pyörii haudoissa aika monta polvea, tätä tilaa on kuitenkin omin voimin viljelty parisataa vuotta. Mutta kun ei kannata, niin ei kannata.
19 kommenttia:

 1. Harmillista että suomalaista työtä ajetaan alas. Kotikylänikin raivaajapatsas taitaisi ajatella, että "turhaan raivasin" kun suurin osa pelloista on metsittynyt ja loputkin on kovaa vauhtia pukkaamassa taimia.

  VastaaPoista
 2. Jaahas... Taitaapi siis isäukko jäädä eläkkeelle päivätyöstään ja viljelyharrastuksestaan. Sen verran on viljelty, että tukien ansiosta on jääty sentään +/- 0 tilanteeseen. Nyt menisi siis reilusti pakkasen puolelle, niin tuskinpa enää viitsi sitten hyväntekeväisyyttä harrastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkennus: Siis on jäämässä päivätyöstään eläkkeelle, niin samalla sitten jäänee eläkkeelle myös viljelyharrastuksesta, kun menee miinukselle homma.

   Poista
 3. Näin pidetään koko Suomi asuttuna! Katsotaan, muuttuuko mikään, kun kepu siirtyy oppositiosta hallitukseen...

  VastaaPoista
 4. Minä kans laitoin pienyritykseni lopetukseen. Kas kun ei kannata, koska ne verot. Ensin alvia 24%, sitten tuloverot ja kaikki yrittäjän pakolliset maksut. Ei jäänyt kuin työn ilo. Nyt nautin maksamiani veroja takaisin olemalla yhteiskunnan elättinä. Yllätys yllätys, jää käteen enempi rahaa!

  VastaaPoista
 5. Hyvästi kotimainen ruoka! Täytynee lisätä omatarveviljelyn pinta-alaa. Tässähän olis sauma trokata potuilla, porkkanoilla ja sipuleilla!

  VastaaPoista
 6. Ihan parasta toi kissa!!

  Sitähän se EU on kokoajan ajannu, et euroopan ruoka tuotettas vaan siellä etelässä, perse!

  VastaaPoista
 7. Mitähän se olis mahtanu olla Vilkkaan miehen kommentit kun noi tatskat olis aamulla itestään löytäny. Kiva olis ollu lähten seuraavaan saunailtaan kamujen kaa.

  VastaaPoista
 8. On toi EU perseestä!! Mä katoin uutisista, kun oli sitä 30 sentin pyttäriä tarjolla, niin mammat muikeena, et oli hyvän hintaista. Ei tainnut tajuta pointtia pääkaupungin minkkiturkkieläkelyylit.

  Nythän on lähiruoka in ja pop. Olisko siellä seuduilla niitä kaupunkilaisjoukkoja, jotka haluaisi kasvatuttaa ruokansa teillä. Joku hesalais tms. joukko oli vuokrannut maata ja palkannut puutarhurin kasvattaan pottunsa ja porkkanansa. Hakivat sitä sitten talven mittaan viikottain tai kuukausittain jostain. Voi tietysti olla tälle vuodelle jo myöhäistä, mutta ehkä joskus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ollut tosi hyvää pyttäriä, kertoivat paikalle ehtineet. Ja ihan setelirahalla olivat monet maksaneet: se on tasaraha! (kun sai maksaa enemmänkin, jos halusi...) Niin että kyllä täällä etelässä kotimaisen päälle ymmärretään.

   Ei ole sitä minkkiturkkia

   Poista
 9. Suosittelen heinänviljelyä. Hyvälle hevosheinälle on aina kysyntää!

  VastaaPoista
 10. Pikkuveljeni yrittää selvitä vielä maanviljeliä. Nyt hänellä on uutena haasteena se, että EU maksaa joillekin pelloille tukia vaikka niillä ei viljelisi mitään. Pikkuveljeni haluaisi viljellä kaikilla pelloillaan, mutta ikävä kyllä ei omista kaikkia peltojaan vaan osa on vuokrapeltoja. Peltojen omistajat ovat laskelmoineet, että saavat paremman tuoton pelloilleen, kun irtisanovat vuokrasopimukset ja pitävät peltoja tyhjän panttina. Eivätkä he halua myydäkään peltoja veljelleni...

  VastaaPoista
 11. Joku kehotti että alkaisittan viljelemään heppaheinää ja sanonpahan vaan, että se on yhtä kuin hyväntekeväisyys. Aika monille hevosihmisille kaikki on liian kallista eikä se oo niin nökönuukaa vaikkei maksai ollenkaan, kyllä se maanviljelijä tuillaan pärjää!
  Pellot vuokralle vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerettiin mekin useampana vuonna kuivaa heinää joitakin hehtaareita tekemään, mutta päätettiin jättää se pois sen vuoksi ettei talkooväkeä meinannut saada millään. Siinä kun puoli päivää ensin a) tekee kuorman b) purkaa kuorman c) järjestelee paalit niin alkaa mehut mennä :D Ja Suomen kesässä kun ei yleensä kovin pitkään niitä heinäpoutia kestä, pitää saada nopeasti heinät korjattua. On sitten pitänyt muiden heinäntekotalkoissa käydä hiet irrottelemassa ettei tuu hirveitä vieroitusoireita :D Eipähän oo kultakaivos mikkään lajike.

   Poista
 12. Tilanne on liki koominen, ihan uskomatonta. Jaksamista!

  VastaaPoista
 13. Jaksamista. Moni viljelija painiskelee saman kanssa, ellei peräti jokainen. Meilläkin on vanha sukutila ja kun vanhemmat päättävät laittaa pillit pussiin, niin ei sille enää jatkajia ole. Sijaitsee vielä sellaisessa peräkorvessa, että kaikkiin isompiin kaupunkeihin on sata kilsaa suuntaansa, niin se muun työpaikan löytäminen lähempää on aika urakka, kun ei siellä ole kuin käpyjä, karhuja ja yksi Valintatalo.

  Mut varmasti oikea ratkaisu tässä tilanteessa, vaikka varmasti harmittaakin.

  VastaaPoista
 14. Siis tuo kissa on aivan paras! Monta kertaa pitänyt kattoa tuota kuvaa ja nauraa. Kissa ei ole moksiskaan teän menoista! :'D

  VastaaPoista
 15. Otan osaa! On kyllä syvältä, että kauppa maksaa tuottajille Suomessa niin huonosti, että tuotanto pyörii tukiaisten varassa. Eipä minulla ole mitään viisasten kiveä siihen, miten vähittäiskaupan saisi vähemmän keskittyneeksi ja itsekin tulee käytyä sekä K- että S-ryhmän kaupoissa, kun ne vain sijaitsevat niin kätevästi reittien varrella. Tämän luettuani muistan taas suosia entistä enemmän muita kauppoja ja hallia.

  VastaaPoista
 16. Vastaus on dodekahedroni, enkä edes googlannut. Miksei multa ikinä kysytä tommosia kysymyksiä, aina vaan tulee jotain urheilupaskaa eikä niitä sitten tiedä kukaan.

  VastaaPoista