keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Cock-skolan, eiku

Taas on eletty kuin pellossa. Suolenmutkat täytettiin gourmet-eväällä tällä kertaa Tukholmassa. Olinkin jo ennättänyt pitkään haaveilla siitä, että pääsisin tekemään sapuskaa huippukokin ohjauksessa. Näin sitä taas firman piikkiin päästiin toteuttamaan unelmia. Lisähuomautuksena todettakoon, että harvemmin unelmat ovat tähän asti varsinaisella työajalla toteutuneet.

Aluksi kokki selitti lyhyesti ruokalajien valmistuksen. Raaka-aineita ja työvaiheita oli hillitön määrä. Piruillessaan aina välillä katsoi meitä ja kysyi, että kestetäänkö mukana tarinassa. Kaikki oli että joo joo, mutta pelon pystyi varmaan haistamaan. Ilahduttavasti saatiin valita taustamusiikki itse. ACDC:tä ei ollut, mutta Metallicaa löytyi. Ja muilta ei ees kysytty.

Jokaisen annoksen tuottamiseksi tarvittiin varmaan vähintään kuusi kattilaa, kaksi paistinpannua, kolme tarjotinta ja kaksi uunia. Erikoisvälineistöstä haluaisin erityisesti nostaa tietoisuuteenne Sous vide -keittimen, jolla kuulemma saa lihasta kuin lihasta mitä mureinta evästä. Jalkakylpyihin ei kuulemma kannata käyttää, mikä on sinänsä harmi.


Kokki piti huolen, ettei tehty mitään tyhmää. Vaikka tässä kuvassa hieman hätääntyneenä akkojen sinisimpukkakeitosta tarkasteleekin.


Sous vide -keittimen lisäksi operoitiin muidenkin keskiluokkaisista peruskeittiöistä löytyvien välineiden ja valmisteiden kanssa. Hunajakrispin tekemiseen tarvittiin ainakin erikoispaistoalusta, hunajajauhoa ja maltodekstriiniä. Kävin tarkistamassa Marttojen sivuilta mitä peruskeittiön ruoka-aine- ja varustelistalle kuuluu ja nämä kyllä puuttuvat kokonaan. Pitääpä lähettää huomautus asiasta.


Koska on välttämätöntä joku sutkautus aina heittää, hunajakrispin irrotteluvaiheessa sanoin kokille että "just like my mother used to do it". Reaktiosta päätellen kaveri on selvästi hyvän huumorin ystävä.



Porukkamme sai aikaan neljä onnistunutta ruokalajia. Tai no, ukot tekivät maukkaita ruokia ja akkojen kala-äyriäisyllätys oli vähän pliisu. Kohteliaisuuttaan kehuivat.


Langustiinihyydykettä langustiiniliemessä valkosipuliaiolin, pikkelöityjen keltajuurien ja keitetyn parsan kera. 


Sous vide -kypsennettyä peuraa paistettujen sienien, juures-sienivaahdolla täytettyjen cannelonien, hunajaglaseeratun pekonin ja salottisipulirenkaiden kera.


Kampasimpukoita ja kampelaa (oletettavasti, viinipaketti oli varsin runsas, joten en voi antaa kaikesta tarkkoja yksityiskohtia....) yrttirisoton, höyrytetyn kaalin, mustajuurisuikaleiden ja äyriäisvaahdon kera.



Karamellisoitua ananasta popkorni-valkosuklaalumen, sitruuna-curdin, kookosjäätelön (ei onneksi maistunut kookokselle) ja hunajakrispin kera.


Kyllä tämän pohjoissavolaisen amatöörikokin ukit ja mummot pyörisivät haudoissaan, jos näistä bakkanaaleista tietäisivät. Näihin talkoisiin varmaan käytettiin kristillisen, pula-ajan kokeneen immeisen kuukauden ruokabudjetti.

Viinimukillisia kumottiin ruoanlaiton yhteydessä yksi jos toinenkin ja jokaisen ruokalajin kera nautittiin omat viininsä. Kuten hienostuneeseen käytökseen kuuluu, ruokailun jälkeen olikin aika tursuttaa yli jäänyttä lemon-curdia kanssaruokailijan korvaan.



Ruoan päälle vedettiin kahvit baarin puolella. Tai no, muut vetivät kahvit ja minä tilasin, baarissa kun oltiin, valkovenäläisen. Tämä ilmeisen hienostunut juhlajuoma ei ollut ravintolassa lainkaan tunnettu ja henkilökunnan piti turvautua älypuhelimeen tilanteessa. Tarjoilija vaikutti sekoittavan juoman ihan oikein ja käyttävän oikeita aineksia, mutta maistettuaan sitä hän ei ollut täysin vakuuttunut. Näin ollen hän lorautti sekaan tupla- tai ehkä lopulta tripla-annoksen kirkasta ja kahvilikööriä. Hyvät yöunet antoi.

Saatiin muuten kotiinviemisiksi esiliinat. Kylläpä kelpaa tomaatti-mozzarella-pakastepitsaa ja mikrotettuja lihapiirakoita tarjoilla. Voiskin ottaa kuvan tällaisesta toimituksesta ja lähettää ravintolan FB-sivuille. Huumoritason testauksen mielessä.




18 kommenttia:

  1. Kyllä sut tosta raitapaijjasta ja hirveistä hinkeistä tunnisti, vaikka olitki sutannu naamas mustalla. :DDD

    VastaaPoista
  2. Suuret annokset! Kuuluiko olla, vai itekö päättelitte että nälän pitää lähteä ja triplasitte? Ei minulla gourmeessa, tollasia oo ollut Minä näin ruuanlaittoa opettevana (=perusruokaa halvalla ja tähteet hyötykäyttöön) ihmisenä haluaisin tuolle kurssille, paljonko maksoi että tietäisin näin kolmen päivän "koulutuspakolla" esittää tätä. Kun lähtisin laivalla Tukholmaan - kolme päivää
    menee ja toiset kolme päivää toipumiseen...Elämässä laitapuolella kulkijoillekin kun kertoisin että nyt tehdään peuraa tuolla keittimellä niin uskoisin että yhteiskunta pelastuisi...

    -pelinainen-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilaisuus oli varattu kahdeksalle mutta erinäisistä syistä kolme joutui perumaan. Saatiin sitten normaalia enemmän evästä, ei ainakaan näläkä jäänynnä.

      En tiedä mitä maksoi, oli tiimipäivän ohjelmanumerona.

      Poista
    2. Tähän asti olen luullut että ATK-ala on tykästynyt noihin tiimiorganisaatioihin siksi, että saadaan jaeltua mahdollisimman moniadjektiivisia englanninkielisiä titteleitä mahdollisimman monelle. Nyt vasta valkeni todellinen syy: tiimipäivät :D
      -PT-

      Poista
  3. Ite tehhään -hengessä tuommoisen Sous vide -keittimen askartelisi näppärästi vanhasta akvaariosta, sinne vaan lämpömittari ja vaikka saunan kiukaan vastus termostaattiohjattuna. Sous vide Super Fast-kärsimättömille kokkaajille.
    Miksihän se tuo ihmisten ja yhteisöjen huumoritason testaus muuten on niin koukuttavaa, että siihen tulee aina tuollaisia pakottavia tarpeita?
    -Pientilallinen-
    PS. Tervetuloa takaisin pisnekseen, johan tässä meinasi vieroitusoireita ja huolestuneisuutta nousta pintaan, nyt taas helpotti ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmoita kun koekeitin on tullut tuotantolinjalta, voisin tehdä testiraportin. Alkaisi viimein tähänkin blogiin tulla niitä kauan kaivattuja tuotenäytteitä.

      Kuten huomaat, minulla on välillä Hyvin Tärkeitä Tehtäviä, jotka verottavat vapaa-aikaa ja sen myötä kirjallisten tuotosten määrää. Jospa tämä tästä.

      Poista
    2. Ennen (siis ennen mikroaaltouuneja) tehtiin tuollainen Sous Vide -paistolaite parista haarukasta ja yhdestä sähköjohdon pätkästä. Haarukat makkaralenkin päihin ja sopivasti sähköä. Eikä mennyt turhaa turhaa aikaa odottelemiseen, vaan makkara lämpeni nopeammin kuin ennätti ottaa sinappia jääkaapista.

      Poista
  4. Johan oli sörsselit, vau!

    Meillä toimii sous vide -menetelmä näin: lihat imaistaan vakuumiin ja laitetaan tiskialtaaseen kuumaan veteen lillumaan. Hyvin toimii. Lopuksi grillataan pinta. (Salamanteri vielä puuttuu taloudesta.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vakuumikone jo löytyykin. Pitäisköhän hakea anopilta jalkakylpylaite lainaan, mitenkähän kovat lämmöt siihen saa.

      Poista
  5. Mulla olisi käyttämätön akvaarion lämmitin kaapissa, oiskohan siitä iloa asiassa? Akvaariokin on menossa myyntiin. Jospa en möisikään? 140 litraiseen mahtuisi parikin "pihviä paistumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ekana keitoksena joutunen tosin tekemään levä/kalasoppaa...

      Poista
    2. 140 litrainen Sous vide Magnum - suurperheellisen valinta!

      Poista
    3. Elä mää myymään! Kohta alkaa grillikausikin.

      Poista
  6. Hieno proggis. Olin kerran vastaavassa tilaisuudessa ja pääsin jälkiruokaryhmään. Teimme sokeriliemessä haudutettuja päärynöitä. Unohdin (mme) laittaa sokerin. Muuten hyvä. Kauniin malliset saatiin tulemaan. Kotitohtori oli samoissa bileissä ja pääsi paistiryhmään. Hän vastasi smetanasta, jota levitettiin paistin päälle. Käytännössä Kotitohtori aukaisi 8 smetanapurkkia ja ojensi ne henkilölle, joka asensi smetanan paistin päälle. Ja kehtaa kehuskella suorituksellaan (olevinaan paistintekotaidolla) aina kun tilaisuuteen passaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa :D Eikös se kai ole suht tyypillistä että miehet korottaa suoritustensa arvoa ja naiset lähtökohtaisesti polkee niitä alas.

      Poista
  7. Ajattelin, että nytkö se hukkui paskaan, mutta ei sentään, sitä oltiin oikein Ruåtsissa asti kokkailemassa. Ja nyt eiku ravintolaa perustamaan, semmoista Michelin-tyyppistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannatetaan! Tosin jos Leppävirralle suunnittelee Michelin-tyyppistä ravintolaa, voipi olla kannattavin liikeidea kytkeä ravintolointi autonrenkaisiin.

      Poista