sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Kuusenhakuohjeet

1. Ennakkovalmistelut

Vain amatöörit käyvät valikoimassa kuuset etukäteen silloin, kun maasto on helppokulkuista ja kuusia ei peitä kymmenen sentin lumikerros. Koska olemme ammattilaisia, emme sortuneet tähän.

2. Realistinen aikatauluarvio

Sovin kaverin kanssa, että haemme kolme joulukuusta lauantaina metsästä. Haemme.

3. Paikallisopas

Pyysin appiukkoa oppaaksi kuusenhakureissulle. Sitten kun lähdön aika koitti, kaveri alkoi kalsarisillaan olohuoneen nojatuoliin mukavasti asettautuneena antamaan sahan koordinaatteja jne. Tässä vaiheessa piti vähän kysellä, että eikös ollut semmoinen puhe, että lähdet reissulle mukaan. Hetken ämpyilyn jälkeen appiukko lähti etsimään toppavaatteita itselleen. Sitähän minäkin.

4. Potentiaalisen alueen kartoittaminen

Appiukolla oli tiedossa parhaat mestat, jotka autotieltä käsin tavoitti. Aivan parhaat kuuset olisivat löytyneet, luonnollisesti, tilan korkeimmalta mäeltä, jonne talvella pääsee vain traktorilla tai moottorikelkalla. Ajeltiin muutamia kilometrejä pitkin tiluksia ja välillä jalkauduttiin, kun löytyi jotain sopivan näköistä. Lumien karistelun jälkeen oli aina iso pettymys, kuusi olikin ihan paska.

5. Pidä kilpailijat loitolla

Yhtäkkiä huomasimme että meitä seurattiin. Ukon pikkuveli oli tunkenut kantaan kiinni, pyrki vissiin samoille kuusiapajille. Sahalla piti uhata, että pysyisi kauempana. Pirulaisella olikin lapset kyydissä, joten oli pakko antaa niiden lyöttäytyä seuraan.

6. Laatutasosta kiinni pitäminen

Pakkasta oli yli 20 ja reilun tunnin rämpimisen jälkeen alkoivat kaikki kuuset näyttää helvetin hyville. Tulipa mieleen myös, että Hongkongissa oli kuuset 24,95 kpl. Kaveri soitti keskeltä metsää numerotiedustelusta honkkarin yhteystiedot.
Lopulta kaikilta paloi hermot ja sahattiin mukaan mitä sattui nokan edessä sillä hetkellä olemaan.

7. Turvallinen kuljetus

Hiace <3 oli taas kysytty ajoneuvo, sinne tungettiin vaikka miten monta kuusta. Ukon pikkuvelikin muiluutti kyytiin yhden kuusen. "Viekää vaan siihen meidän pihaan sitten." Just. Karman lain mukaisesti kuusi, joka matkusti ukon pikkuveljen auton katolla lensi 80 km/h vauhdista tielle.

8. Koristelulla voi pelastaa paljon

Tähänkin kuuseen kun ampuu singolla 100 m hopeanauhaa ja 50 kpl koristepalloja, niin hyvältä näyttää!9 kommenttia:

 1. Ei jumalauta =D Just löysin (pikkusiskon avustuksella)tän blogin ja ei voi kun kiittää!!!

  VastaaPoista
 2. Ristus, mikä kuusi! Näyttää selvästi nurkkaversiolta. Meidän mummolassa oli aina sellainen, jossa sopivasti puuttui jo valmiiksi oksat toiselta puolelta - oli hiukan verran helpompi tuupata tuvan seinän viereen. Ja helpompi koristellakin;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei se minustakaan ole kuin asettelukysymys :D Turhaa hienostelua on syytä välttää.

   Poista
 3. En ihan oikeasti kestä näitä juttuja! Onneksi tuosta Kevätmuoti-postauksesta tuli semmoinen facebook-hitti kun tuli, muuten olisin minäkin jäänyt paljosta paitsi. Jos saan esittää toivomuksia, haluaisin kuulla lisää koirasta (ja kuvia!) ja enemmän lainauksia savoksi. Kiitos joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitetaan korvan taakse, pari ideaa jo syntyi, joten "seuraile ilmoittelua" ;)

   Poista
 4. Sama täällä, vasta kevätmuodin tiimoilta tämän löysin. Lempparini on it-projektijuttu, meillä menee kaikki projektit tuolla kaavalla (paitsi että johtajat käy joka kohdan välissä lounaalla ja sopivat erimielisyydet ja ovat tyytyväisiä itseensä, kun ovat "pelastaneet" projektin). Kiitos tästä blogista - luen itse ja suosittelen!

  VastaaPoista
 5. Ohjeet kerrattu ja kuusi haettu. Sorruin ennakkotiedusteluun ja löysin läheltä omaa metsää soveliaan kuusen. Ei tullut merkattua mitenkään, kyllähän sen paikan löytää. En löytänyt.
  Korvaava löytyi, mittasilmä vaan vähän petti. Pituus on kyllä soppeli, mutta oksat niin laajalla, että ohikävely vaatii laajan väistöliikkeen. Katotaan, miten glögeissä onnistuu.
  Kuusihan pitäisi sulattaa hitaasti jossakin ulkoliiterissä. Pöh! Mitä nuo ollohuoneen lattialle losahtelevat jääpaakut muka haittaa?
  Uljasta joulua!
  -Pientilallinen-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanomalehtee vuan alle, ei malta erikseen sulatella. Antoiko koristella kauniisti?

   Poista
  2. Antoi, peruslookki toki kristillisen nöyrä ja vaatimaton, ei aleta hurvittelemaan kuusenkoristeissakaan.
   -PT-

   Poista