sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Kuinka vaihdetaan talvirenkaat


Viikonlopun yhtenä projektina oli talvirenkaiden vaihto Hiaceen. Tästä yritin vihjailla jo ennen ensilumien tuloa, mutta turhaan. Tällä välillä auto oli kanissa autotallissa, koska eihän sitä uskaltanut ranchille ajaa ja toinen auto oli niin täynnä paskaa, ettei sinne saanut renkaita mahtumaan. Köryyteltiin sitten lumien aikaan tällä toisella autolla, kunnes se otti ja hajosi. Luonnollisena jatkumona oli avomiehen isoveljen auton lainaan ottaminen. Lumet sulivat pois ja sen myötä lähdettiin siirtämään Hiacea ranchille. Jouduimme vain yhdessä risteyksessä vaaratilanteeseen asfaltin jääpeitteisyyden vuoksi.
 
Kun on autoremontin aika, homma aloitellaan tyypillisesti aina hallin siivoamisella, jotta ajoneuvo edes mahtuu sisälle. Renkaitahan ei siis voi vaihtaa muutoin kuin nosturilla.
 
Avomiehen ranchilla käy aikamoinen liuta lähisukulaisia hoitamassa tai hoidattamassa autojaan kuntoon. Appiukon, avomiehen ja sukulaisten jäljiltä pihamaille ja halliin jää jotain ylimääräistä. Sitten kun halliin ei enää pääse sisälle, alkaa toisten syyttely. Jotenkin mystisesti sotkua syntyy, vaikka kukaan ei ole varmuudella jättänyt tavaroita lojumaan tai roskia pyörimään. Samoin työkaluja häviää jatkuvasti, vaikka kaikki ovat aina ne paikalleen käytön jälkeen palauttaneet. Ranchilla asuvalla isomummolla on muistisairaus, joten varmaan hän on syypää.

 
 
 
Vuoden siivooja kun olen, jouduin luonnollisesti putsaustalkoisiin, vaikka autojen korjaaminen ei lukuisten erityisosaamieni joukkoon kuulukaan. Olenhan virallisissa asiakirjoissakin "maatilan osallinen", joten näillä mennään. Koska minulla ei ollut mitään käsitystä siitä, mikä on tarpeellista metallitavaraa ja mikä ei, työnjako tehtiin niin että avomies osoitti ja minä kannoin tavaroita metalliromukasaan hallin toiselle puolelle. Slummityyliin laitoimme myös tynnyrin tulille. Vain paperipussiin verhoiltu kossupullo puuttui. Ja kynsikkäät.
 
 
Siivotessa voi tehdä löytöjä, kuten esimerkiksi drinkkitarpeet.
 
 
Jätteiden lajittelun ja yleisen järjestelyn ohessa olisi voinut hetkeksi istahtaa viihtyisään Taukomuna-merkkiseen taukotupaan. Jostain syystä jäi tauot pitämättä.
 
 
Oravikosken Sherlockina äkkäsin heti, että Hiacen talvirenkaat eivät ole ehkä viettäneet välikauttaan rengasvarastolla vaan jossain ihan muualla. Tavaroiden asianmukainen varastointi ja käyttökunnosta huolehtiminen on näillä seuduilla aikoja sitten lopetettu kannattamattomana toimintana.
 
 
Kun hallia oli parituntinen siivottu, saatiin Hiace ajettua viimein sisään. Siinä vaiheessa tuli havainto, että talvirenkaissa oli aivan liian vähän nastoja. Että eihän ne katsastuksesta läpi mene.
 
Looginen lopputulos renkaanvaihtoprojektille oli tietenkin se, ettei renkaita vaihdettu. Taidan vaihtaa koko auton niin pääsee helpommalla.
 
 
 
 

17 kommenttia:

 1. Et voi Hiacesta luopua, katuisit lopun ikääsi.Reippaasti vaan rengaspuotiin ja uudet nastarenkaat alle. Vaihtavat varmaan samaan hintaa, koska eivät usko koko juttua että renkaat tulevat juuri tähän Hiaceen :) .Mihin tarkoitukseen taukotupa on hankittu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtapuoliin on muutto edessä ranchille ja sieltä ei liukkailla keleillä pääse Hiacella pois x) Taukotuvasta ei mitään tietoa, ei voi ymmärtää. Varmaan sille on joku mainio käyttökohde ajateltuna...

   Poista
  2. Muutto ranchille, "tietoja minusta" -ruudusta häipyneet tiedot työpaikasta, joku aika sitten nähty vihjaus tekeillä olevasta "isosta jutusta". Kotitarvesherlockin aivosolut kuumenee...

   Poista
  3. Elekee, elekee. Oon saanut kuvitella mielikuvitusjuttuja riittämiin viime päivinä. :D Muuton seurauksena talohanke alkaa edetä, teoriassa. Suuri juttu oli asiakaspalauteshow, jonka aikana oli juristi juttukaverina jne.

   Poista
  4. Selkis, siihen kaatui sitten sekin hieno teoria :D No siinä tapauksessa vaan onnea "uuteen" kotiin ja menestystä teoreettiselle talohankkeelle!

   Poista
 2. Huolestuttavasti alkaa ilmetä Hissun vaihtoaikeita useammissa yhteyksissä. Auto ja nimenomaan tämä yksilö, on jo legenda. Mieti nyt vielä kuitenki, voi vielä kaduttaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon miettinyt sitäkin että siirrän Hiacen yksityistalouteen, laitan seisontaan ja säilytän riihessä. Sitten se aarre löytyy heinien alta joskus 50 v päästä.

   Poista
 3. Heipsan!
  Sulle olis blogissani tunnustuksellinen yllätys. Mene ja kuiki jos uskallat...
  Osoite sinne on...: http://2pystyviivaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Meillä on onneksi taitava Vävy, joka hallitsee autot ja renkaanvaihdot. Ei siitä muuten mummo selviäisi. Kyllä tuota Hiacea varmaan tulee ikävä, jos siitä luopuu - tosin uudet renkaat voivat jo ylittää Hiacen hinnan ? ;)

  VastaaPoista
 5. Eihän kaikkea rahassa mitata. Kuulostaa ihan hyvältä tuo riihijuttu -käytät sitten kesäautona festareilla yms. Mutta millaisen auton nyt sitten ostaisit? Tusinanelivetomaasturin vai persoonallisen Roverin 80-luvulta?

  VastaaPoista
 6. Tuosta taukomunasta tulee jo kateelliseksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta mikä on tuo taukomunan kyljestä ulos tuleva "pakoputki"?

   Poista
  2. Tuskin siinä on moottoria, joten pakokaasu ei tule ulos, niin kaipa se menee sitten sisään.

   Samalla tuli keksittyä taukomunalle käyttötarkoitus.

   Poista
  3. Kun löytäiskin tuollaisen taukomunan vielä jostakin niin rakentaisin siihen saunan :D Itseasiassa juuri siksi tähänkin blogiin osuin, kun moista etsiskelin ja ystävämme google opasti tänne :)

   Poista
  4. Munasauna, voittamaton konsepti! Maailmanvalloitukseen, mars mars!

   Poista
 7. Minä vasta tänä vuonna opin vaihtamaan autoon renkaat, sitä ennen aina mieheni on sen hoitanut. Nyt pitäisikin käydä rengasliikkeessä, jotta voisi hankkia kesärenkaat autoon. Edelliset ovat jo niin huonossa kunnossa, että on aika vaihtaa. https://www.autoasisaimaankatu.fi/palvelut/13-renkaiden-vaihto-lahti.html

  VastaaPoista
 8. En koskaan ole renkaita vaihtanut. Aina olen siihen pyytänyt apua naapurilta, mutta uskon että tänä vuonna täytyy ehkä opetella. Uudet talvrienkaat tulee kuitenkin hankkia. Tähän saakka on nastarenkailla menty, niillä varmasti jatketaankin. Kiitos postauksesta! https://rengasset.fi/palvelut/renkaat

  VastaaPoista