tiistai 8. lokakuuta 2013

Jääkaappitunnustus

Ihastuttava Täti-ihminen oli jättänyt minulle haasteen, jossa esitellään rehellisesti ja rättiä etukäteen heiluttamatta oman jääkaapin sisältö.

Harmitellen totean, että kaapissa ei ollut tällä kertaa sisäelimiä. Valo on palanut jääkaapista ehkä vuonna 2009. Oma hommansa vaihtaa.

Yleisnäkymä kuvin:




Ennakkohuomiot: meillä on ihan helvetisti hilloa ja sinappia. Tiedän hilloista vain kahden osalta varmuudella mitä purkit sisältävät ja minä vuonna ne on valmistettu. Antoisin löytö oli muuten tyhjä kattila.

1. Lääkeaineet: Silmägeeli. En ole varma onko ihmiselle vai koiralle, ja milloin on ylipäätänsä tätä tarvittu. Silmävesi, varmuudella koiran. Expiroitunut.

2. Mausteet/kastikkeet: Kaksi mäkkärin ketsuppipussia, expiroituneita. Sika-sinappia. Ketsuppia. Sweet-chili-kastiketta. Sinappia. Balsamicokastiketta. Ketsuppia. Salaattikastiketta, expiroitunut. Kanafondia. Paprika-salaattikastiketta. Soijaa. Karpalokastiketta. Paholaisen kastiketta. Saarenmaalaista sinappia kesän reissulta. Chilisinappia. Punasipulihilloketta. Valkosipulista salaattikastiketta. Toinen, myöskin avattu, purkki chilisinappia. Savukastiketta. Tacokastiketta. Quacamolea, homeessa.

3. Mehut: Omenamehua tältä vuodelta, kaverin äitin tekemää. Sinertävää mysteerimehua, mahdollisesti mustikkamehua. Sitruunamehua. Mysteerimehua.

4. Maitotuotteet: Kaksi litran jogurttipönikkää. Kolme kreikkalaista jogurttia. Kaksi maitopurkkia. Mansikkajogurttipurkki. Kermaviiliä. Fetaa. Juustoa.

5. Hillot: Puolukkahilloa, tältä vuodelta. Isän tekemää. Mysteerihillo, sisältö ja vuosikerta tuntematon. Kaupan mansikkahillo, expiroitunut. Vadelmahilloa, epäilyttävän vanhaa. Omenahilloa, ehkä omatekoista (arvio: 2008). Viikunahillo, homeessa. Puolukkahilloa, ehkä. Omenahilloa, vuosikerta tuntematon. Mansikkahilloa, oletettavasti tältä vuodelta. Kolme purkkia anopin "Etpä muuten tiiä mitä just söit" -tyyppisiä sekoituksia, jotka jää aina syömättä. Ja vielä yksi mysteerihillo.

6. Virvoitusjuomat: Kaksi karpalosiideriä, joita en tule koskaan nauttimaan. Yksi omenasiideri, Alkon valikoimaa. Kuusi olutta (Sandells).

7. Rasvat: Rypsiöljyä. Oivariinia. Beceliä.

8. Lihat: Metukkapakkaus. Gotleria. Paketti jauhelihaa.

9. Rehut: Punasipulia ja valkosipulia.

10. Muut: Kurkkusalaattia. Tortillalättyjä. Kattila, tyhjä.


Laitoin kaikki tuotteet takaisin jääkaappiin. Joku olisi ehkä epäselvät putsannut pois.

Sisällöstä voisi joku päätellä, että meillä satunnaisesti saatetaan tehdä ruokaa, mutta enimmäiseen ollaan valmistuneita erilaisten kastikkeiden ja höysteiden muodossa siihen, että ruokalistalla saattaisi olla jotain muutakin kuin jogurttia ja voileipää.


Ja loppuun reklamaatio. Voisiko joku jossain olla niin ihana, että alkaisi tehdä quacamolea ja tacokastikkeita vähän pienemmissä purkeissa. Niistä jää yli aina vähintään 80 % kahden hengen tortillakestien jäljiltä.



Maailma pelastuu!

Ai niin, meinas tärkein unohtua. Välitän haasteen suosikkiblogini pitäjälle Trickylle.



29 kommenttia:

  1. Sulla on käyny hyvä tuuri kun ei noi expiroituneet ruuat ole päättäneet ulostautua purkeistaan. Nimimerkillä kokemusta on, useamman kuukauden vanha maito ei näytä kovin hyvältä siellä jääkaapin pohjalla. :D
    Kesällä sitten päätin ottaa projektiksi jääkaapin siivouksen. Laiska kun olen korjaamaan vanhoja ruokia pois, niin jääkaappi oli ennen siivousta kuin pommin jäljillä, en edes tiennyt mitä osa heittämistäni ruuista oli. Yli tunti koko hommassa meni, piti pitää yökkäilytaukoja aina kun tuli joku yllätyskökkäre vastaan, sellainen haiseva ja hajoileva köntti jotain. Silloin kyllä pisti manailemaan kuinka laiska sitä osaakin olla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuukausia vanha maito on jo paha :D Onneksi ei ole tuommoista sattunut.

      Meillä on kotona semmonen käytäntö, että jos jokin rasia / pakkaus / astia on ollut epäilyttävän pitkään jääkaapissa, sanon ukolle että "nyt tarvitaan sankaria" ja hän sitten urhoollisesti hoitaa tukka kasvavat eväät pois.

      Poista
  2. Omastakin jääkaapista löytyy kivoja yllätyksiä, etenkin vihannesosastolta, jonne säännöllisesti hankin mm. parsakaalta, jota meillä ei kukaan oikeasti syö. Mutta oikea aarreaitta on kyllä työpaikan jääkaappi... kerran joku keinomakeutettu mehu oli muuttunut hyytelöksi purkissa. Aavistuksen verran oksetti...

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Saanko anteeksi sillä verukkeella, etten ole pyytänyt noita mysteerihilloja ja -mehuja vaan ne on tyrkytetty talouteemme?

      Lieventävänä asianhaarana toisin myös esille, että ostin muutama viikko sitten uuden hiuskiinteen. Kotona ensisumutuksen jälkeen huomasin, että tuote haisee partavedelle. Olen silti sitkeästi käyttänyt ko. pulloa ja ostan uuden tuotteen vasta kun tämä kammotus on käytetty loppuun asti.

      Poista
    2. Et voi olla tosissas - partavedelle? Laetanaan ei käy tähän. Olen muuten käyttänyt niitä shampoita vessanpesuun, toimii. Enää pari puolikasta jäljellä. nyt ostinkin YHDEN shampoon ja KOLME hoitoainetta. Eikö suolakurkkuja ole? Siis purkki jossa on kaksi viipaletta pohjalla. Se kuuluu jääkaappiin samoin kuin juustopala josta tehdään itse homejuustoa.

      Poista
    3. Jos et usko, niin tsekkaa tämä tuote:
      http://www.shopping4net.fi/Kauneudenhoito/Naisille/Hiukset/Muotoilu/got2be-Rockinit-Hairspray.htm

      Minun piti jo oikeasti tarkistaa, että onko oikeesti nykyään erikseen miesten ja naisten hiuskiinteet...

      Suolakurkkuja ei ihme kyllä ole, kurkkusalaatti vaan liippaa läheltä. Suolakurkut on jotenkin semmonen artikkeli, jota tulee vedettyä hyvillä mielin esim. anoppilassa, mutta kotiin ei tule ostettua.

      Tsemppiä jämäshampoiden pois käyttämiseen ja voimia tulevien valintojen edessä!

      Poista
    4. Höpöhöpö,tuo millekkään partaveelle haise.. :) On muuten ytyä lakkaa!Saman kampauksen sais pysymään vaikka viikon jos ei pesulle menis.Ja ainut hiuslakka,millä meikäläisen jouhet saa pysymään mallillaan.

      Poista
  4. Yhdyn tähän tortillahöysteiden purkkikokoreklamaatioon. Meilläkin kahden hengen talous ja näitä homeisia melkein täysiä purkkeja jääkaapissa. Oikeastaan ainoa pakkauskoko, joka aiheuttaa tämmöisen ongelman, muut paketit saadaan kyllä jyrsittyä ennen hometta.
    Sitä paitsi ne homehtuu ällistyttävän nopeasti avaamisen jälkeen. On se merkillistä, ettei tämän päivän säilöntäaineilla saada kestämään viikkoakaan näitä mössöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, säilöntäainetta ovat varmaan pullollaan, mutta quacamole kasvaa tukkaa jopa alle viikossa.

      En tiiä yrittäiskö joskus tehdä itse sitä mössöä, sais pienemmän määrän.

      Tai no, ketä yritän huijata.

      Poista
    2. Todellakin suosittelen tekemään guacamolen ihan itse tuoreesta avokadosta. Hedelmän voi muussata haarukalla; ei haittaa vaikka jäisi vähän möykkyjä, koska tekstuuri on hedelmässä sellainen, että ne ei syödessä tunnu, vaan on melkeimpä parempaa kun rakenne on vähän karkeampi. Muussiin mausteet sekaan ja valmista on. Maustamisohjeita löytyy varmasti netistä ja ainakin aikaisemmin oli kaupassa valmiita guacamole-maustesekoituksia. Guacamolen teko on niin helppoa ja nopeaa, että on sulaa hulluutta ostaa noita purkkeja! Enkä muuten itse useinkaan kokkaile, mutta guacamole syntyy vaivatta.

      - Gillette

      Poista
  5. Tortillahöysteiden puolustukseksi voi sanoa, että niistä purkeista saa oikein hyviä tuhkakuppeja.
    Jos ne olis pilttipurkin kokosia niin ei tulis uusiokäytettyä,ehkä.
    Mun jääkaapin sisällöstä tai sen sisällön puuttumisesta sais hyvän kuvasarjan ;) En vaan osaa linkittää tähän...

    VastaaPoista
  6. No jos enmuuta keksi sanao, niin ainkain liha ja makkara on kylmimmässä paikassa, alahyllyssä. Ihan oikein siis.

    VastaaPoista
  7. Nyt on kotitalousopettajan pakko puuttua asiaan. Rakkaat ihmiset, käyttäkää pakastinta! Ehkä mun suosikki kotitalouskoneista. Kaikkea voi pakastaa. Joissakin tuotteissa (esim. kermaviili) rakenne kärsii, mutta sitä ei huomaa, jos jämät käyttää vaikka leivontaan tai johonkin uuniruokaan. Muutoinkin salsajämät ym. on oman kokemukseni mukaan parempia lämpimissä ruoissa, mutta voin toki olla rajoittunut.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että puutuit. Elän synnissä kastikkeiden ja hillojen kanssa. Okei, ehkä niitä nyt ei voi pakastaa, mutta monia juttuja voi - esim. juustoraastetta. Toimii pizzassa ihan OK.

      Poista
    2. Totta, pakastaminenhan olisi hieno vaihtoehto. Mutta otetaan esimerkiksi vaikka nuo tortillahöysteet. Tortillailtamien jälkeisenä päivänä mielessä on ihan muut jutut, kuin säilöntä. Toisena ja kolmantena päivänä asia jää, kun on kaikkea muuta puuhastelua. Neljäntenä päivänä menee töissä pitkään ja viidentenä päivänä iskee pakastusinnostus, mutta tököttijämät peittää jo komea homekansi. Se siitä sitten.
      Lisäksi varsinkin arkkumallin pakastin, on semmoinen molokinkita, että siihen verrattuna jääkaapin muinaisjäänteet alkaa tuntua tuoreilta. Vasta osui kouraan rasia, jonka kanteen oli huolellisesti kirjoitettu "Hillat -04".

      Poista
  8. Ihan just pari päivää sitten ääneen totesin, että miksei ne tee näistä puolikkaita kokoja (salsa), kun kanssa roskiin roudasin jääkaapista pari sinne jäänyttä purkkia. Eikä niitä oikeasti sieltä koskaan tule käytettyä, kun ei enää muista, onko siitä se yli viikko, kun niistä on syönyt.. Tosin tähänkin on helppo ratkasu; permanenttitussilla päivämäärä purkin kanteen, kun se on avattu! :D (kun oma muisti ei riitä..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä teen ulkonäkö-haju-maku -testin. Jos läpäisee, niin suuhun vaan. Tortillajutuissa on vaan se, että ne kastikkeet menee huonoksi tosi nopeasti ja tortilloja ei tuu kyllä joka viikko tehtyä. On pidettävä tortillakestejä, joihin pyytää kavereita "jätemyllyiksi" :D

      Poista
  9. Ilmeisesti tuo ruokien vanhentuminen on tulkintakysymys ja näyttäisi liittyvän jotenkin tulkitsijan ikään. Esimerkiksi mummoni ei ole turhan nirso. Olin toissa talvena mummolassa ja lähdössä päiväksi laskettelemaan. Otettiin siinä grillimakkaraa ja muuta evästä reppuun, ja viimeiseksi alettiin miettiä että pysyykö ketsuppipullo kiinni laskun tuiverruksessa. Mummolla oli (tietenkin) ratkaisu: Hesburgerin pienet ketsuppipussukat. Kuosi näytti sen verran retrolta, että koin (nuoruuden ymmärtämättömyydessäni) tarpeelliseksi tsekata päivämäärän. Parasta ennen 1994. Mummo katsoi kuin uhmaikäistä kakaraa kun en suostunut päällystämään makkaraani pussukoiden sisällöllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikos joku aika sitten puhetta jostain kuivakakusta joka oli 10 vuoden jälkeenkin vielä ihan syöntikelpoinen.. vai miten se meni.

      Päiväyksen ylittäneitä tuotteita tulee vedettyä varmaan joka viikko. Maito ja jogurtit esimerkiksi toimii hyvin "expiroitumispäivän" jälkeenkin, samoin leivät.

      Poista
    2. Pari päivää sinne tai tänne ei tunnu missään, mutta jotenkin karsastan noita vuosikymmenien takaisia eväitä. Se on vähän sama asia kuin se että jonottaa vartin verran lentokoneen vessaan. Periaatteessahan käymälä on ihan käyttökelpoinen odottelun jälkeen, mutta kulunut aika aiheuttaa sen verran ikäviä assosiaatioita että mieluummin pidättelee perille asti.

      Poista
    3. Siis niin että siellä kopissa on ollut yksi tyyppi vartin. Viisitoista minuuttipissaajaa ei raasta sieluani merkittävästi.

      Poista
  10. Muuten jostain luin, että tuossa guacamole-purkissa ei ole ollenkaan sitä ihteään eli avokadoa...on vaan jotain sen kaltaista ainetta ja vihreetä väriä!! Suosittelen ihan aito avokadoa muussattuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ei varppina ole yhtään oikeaa kamaa purkissa. Miksihän sitä pitää aina ostaa? Hyh.

      Poista
  11. Olin aivan harmissani, kun aloin lukea. Nyt en voi kuin nauraa :D

    VastaaPoista
  12. Auts, harmillisen tutulta näyttää, ihan kuin meidän jääkaapistamme - hillojakin suunnilleen samaa vuosikertaa. Minkäs sille voi kun vuodet vierivät niin äkkiä. Nuo ritilähyllyt on kyllä aika armolliset, meidän lasihyllyillä on vielä aina kaikenmaailman kerrostumia, ellei oo pesty ihan eilen.

    VastaaPoista