torstai 24. huhtikuuta 2014

Näin hyvä ihminen pakkaa ja pakastaa

Facebookin ryhmästä Ei laiteta pakasteita pieneen pussiin, kiitos otettiin yllättäen ja pyytämättä yhteyttä ja arveltiin, että minä voisin olla tämmöinen tolkun ihminen pikkupussien käytön suhteen. Hyvin arvattu!

En tässä avaudu odotusten mukaisesti siitä miten joku haluaa jogurttinsa ja litran vaniljajäätelöpakettinsa pakattavan kassalla pikkupussiin. Valistan teitä kahdessa muussa pusseihin liittyvässä tärkeässä seikassa.

Olenkin jo aiemmin ulissut siitä, miten turhaa on laittaa kaupassa banaanit hedelmäpussiin. Kukaan ei niitä kuoria tietääkseni syö, joten sama liimata hintalappu terttuun (pienellä alkukirjaimella) kiinni. Tästä on turha väitellä, koska olen oikeassa.

Seuraavaksi opetan teille miten ja millaisia muovipusseja hyvä ihminen käyttää kotitaloudessaan. Hyvä ihminen hankkii paksumpia pusseja, jotka kestävät käyttöä pitkään. Ne pestään ja käytetään uudelleen. Kymmeniä ja kymmeniä kertoja.



 Hyvä ihminen säilöö näissä kestävissä pusseissa pullat, leivät, piirakat, lihat ja monet muut.



En yläasteikään mennessä edes tiennyt, että on olemassa muunlaisia pakastepusseja. Kuvitelkaa ällistykseni kun kirkonkylän kavereiden luona käytettiin näitä moderneja pusseja ja surutta vaan mätettiin roskiin yhden käytön jälkeen.


26 kommenttia:

  1. Ja mikä viä kauheempaa, on ihmisiä, jotka lapsuutensa on kasvaneet kuluttajapakkauksia tekevän tehtaan juurella... viä liki viiskymppisenä löytyy foliota, kelmua, vuokia, pusseja, you name it, aina vaan kertakäyttöisiksi, roskiin vaan... leivinpaperi on loppu. Eniten löytyy kelmua... mutta, kuten niin trendikästä on, niin sanon: ei oo mun syy...

    VastaaPoista
  2. Vaimo on ommellu kestohedelmäpusseja. Ja mää pyrin aina syömään pullat ja muut hyvät niin nopeesti ettei ne kerkii pakkaseen, tämän ekologisuutta vaimo ei tosin o vielä ymmärtäny.

    VastaaPoista
  3. Tiedoksi myös sinulle. Koko kansan rakastama Uuno Turhapuro pisteli banaanit kuorineen elokuvassa, jonka nimeä en muista. Tosin lievennettäköön tätä sillä, että päälle piti laittaa voita. Kukas sitä nyt banaaneita ilman voita söisi.

    VastaaPoista
  4. Viime aikoina on kovasti ollut nosteessa teoria siitä, ettei maailmanloppua aiheutakaan meteoriitti tahi vedenpaisumus, vaan muovipussit. Ne klimppiytyy valtameriin ja se on exodus sitten siinä. Kaikille.
    Onko vika muovipusseissa vai niiden käyttäjissä? Meiltä ainakaan ei muovipusseja nakella mereen, vaan ne menevät lämmittämään kaupunkilaisten koteja. Ei liene huono juttu kaupunkilaisten tai valtamerten kannalta.
    Turha pussittaminen ja muovittaminen on tietenkin ainoastaan turhaa ja luonnonvarojen säästäminen aina ansiokasta toimintaa. Mutta jotta maailma pelastuu, pitäisi ihmisen vähentää muidenkin öljytisleiden käyttöä niiden syntymisen suhteessa. Jokaisesta jalostetusta raakaöljylitrasta taitaa tulla aika vakiomäärä sitä muovintekovärkkiä, oli sille käyttöä eli ei.
    -Pientilallinen-
    Maltillisen ja harkitun muovipussien hyötykäytön kannattaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sen muovin (uusiutumaton luonnonvara=loppuu joskus tyystin) polttaminenhan onkin tosi fiksua :D ahaha, ihmiset on niin hauskoja!

      Poista
  5. Arvatkee ottaako muuten kupoliin kun tiällä etelän merillä ei noita tolokun pusseja tunneta! Koeta nyt sitten ruisleipäs pakastaa niissä hiuksenohuissa pusseissa kun jo pussiin laitettaessa se leivän kylki repiipussin hajalle. Taija seuraavalla työreissulla tuoda Savosta tänne kunnon pakastepusseja!

    VastaaPoista
  6. Litran jäätelöpaketin pussittamisen hyväksyn kesäisin, mikäli matka kaupasta omaan pakastimeen kestää yli 15 min. Tälla tavalla voi minimoida mahdolliset sulamisesta aiheutuneiden ohi vuotojen vauriot ja puhdasta pussia voi käyttää kotona omiin tarpeisiin. Taivas paikkani olen menettänyt jo ajat sitten, joten jatkan tapojeni mukaista toimintaa puhtaalla omallatunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, pääsen pätemään niksineuvolla: Pakkaa jäätelöpaketti sanomalehteen, niin eipä sula (toimii oikeasti) kovin nopsaan ja säästyt myös vuotovaurioilta. Ei toki tuntitolkulla kestä.

      Se, että miksi ihmisellä olisi kauppaan mennessä mukana sanomalehti - sillai luontevasti - onkin sitten ennakointia vaativaa homma, ei kyl mahdoton paitsi ehkä heräteostotilanteissa.

      Pitäisin taivaspaikan osalta lieventävänä seikkana pussin käyttöä kotona, jotkuthan tunkevat pussin suoraan roskikseen (!!!) (joka on toinen muovipussi, ehkä jopa vain kerran käytetty ostoskassi!!!) ilman jälleenkäyttövaihtoehtojen punnitsemista.

      - Maanisesti muovipussien välttelyyn ja jatkokäyttöön suhtautuva -

      Poista
    2. Itse pidän mukanani pakastepussia, joka pitää pakasteet hyvin kylmänä kotimatkan ajan.

      Poista
    3. Sanomalehti-vinkki on itselle uusi tuttavuus ja sitä voisi jopa kokeilla. Että kiitoksia vaan kovasti ja (plussa)pisteet Niksi-Pirkka tason neuvosta! Joissakin kaupoissahan on kukkien turvallista kuljetusta varten tarjolla vanhoja sanomalehtiä, joten tätä vaihtoehtoa voisi hyödyntää. Mutta en niin villiksi uskalla heittäytyä, että alkaisin lehteä mukana kuljettaa.

      Mutta mitä pakastepussiin tulee (joku muukin oli omassa kommentissaan puhunut kylmälaukusta), ja tämä kuulostaa nyt varmasti vaan vastaan vänkäämiseltä, niin olen henkilö joka ei omista autoa. Pääsääntöisesti liikun kävellen tai julkisilla, joten spontaanisti mikään lompakkoa isompi tavara ei kulje mukanani.

      Poista
    4. Minä olen nähnyt kylmäreppuja, vaikuttaa kätevältä.

      Poista
    5. Meillä kesäsin aina sanomalehdet kylmälaukussa. Ei kyllä siltikään osteta jäätelöä, koska kotimatka on liian pitkä.

      Poista
  7. Muovipussien pesu ja moneen kertaan uudelleenkäyttö on tuttua puuhaa lapsuudenkodista. Myös kaupan leipien pussit pestiin (muun tiskin lopuksi, ei toki erikseen vedellä holjattu) ja käytettiin omien leivontojen pakastamiseen - useita kertoja. Kestivät kyllä hyvin ollakseen valmiin leivän pusseja, mutta silloin ennen (kun asiat olivat oikein) ei leipäpusseissa ja vastaavissa tainnut olla mitään turhia ilmausreikiä ja muuta humpuukia.

    Jos pusseja ei viitsi pestä, mitä en aina viitsisi, niin muruset ravistelemalla leipä- ym. pusseista voi niitä käyttää useita kertoja. Siis useita. Hyvin tyydyttävää puuhaa on se.

    VastaaPoista
  8. Muovipussien pesua harrastettiin myös miun lapsuudessa. Leipäpusseista karistan nykyäänkin muruset pois ja uusiokäytän.
    Männä päivänä ostin päärynöitä ja muovinen hedelmäpussi alkoi revetä kantokahvojen kohdalta ennen kuin ennätin edes vaa'alle asti. Ajatus uudesta pussista ärsytti jopa enemmän kuin riekaleinen pussi, joten solmin pussin jämän kasaan. Hyvin tuli päärynät kotiin asti, kun varoen nyssäkkää nosteli.
    -Marlei

    VastaaPoista
  9. Muovipusseilla pelastetaan... eiku tuhotaan tämä pallo. Meillä kyllä on käytetty jo pitkään kestokasseja isoille ja pienille ostoksille eli kangaskassi mukaan kauppaan ja hedelmät pakataan omaan verkkopussukkaan. Potut pitää edelleen tuoda muovipusseissa. Muovipussien uudelleen käyttö oli tuttua lapsuudessa, nyt leipäpussit päätyy valitettavan usein kertakäyttöisinä roskiin.

    VastaaPoista
  10. Ei laiteta pakasteita pussiin, kiitos. Pussifanaatikoille olen usein esittänyt kysymyksen (johon en vielä ole saanut keneltäkään järkevää vastausta!): miksi et osta pientä kylmäkassia? Esim. Biltemasta ja Clas Ohlsonilta saa vallan käteviä parin litran kylmälaukkuja, joihin sujuvasti sujahtavat sekä jäätelöt, että muut pakasteet. Googlatkaa vaikka.

    VastaaPoista
  11. Leipäpusseja pestiin ja käytettiin uudelleen minunkin laspuudessani ja itse jatkoin sitä pitkälle aikuisikään, kunnes leivän syöminen ja pullien leipominen loppui. Säästettiin myös pussinsulkijat. Kotona ruoat, ym:t ja eväät pakkaan nykyään pakastusrasioihin, salaatitkin. Vievät tilaa laukussa mut salaatti pysyy rapeana, kun ei painu kasaan, kuten muovipussissa tekisi.

    VastaaPoista
  12. Mulla on aina kaupassa mukana kylmäkassi tavallisen ostoskassin lisäksi. Sinne mätän kassalla pakasteet ja muutkin kylmäsäilytystavarat. Ei ole vaikeeta. Jos unohtuu kotiin, voi ostaa uuden, niitä on siinä pakastealtaiden lähistöllä. Kylmäkassien ja muiden ostoskassien säilytyspaikka on autossa, koska täältä pääsee kauppaan lähinnä vain autolla.

    Useimpien hedelmien pakkaaminen pusseihin on turhaa. Luomut on yleensä jo kaupassa pakattu, jostain kumman syystä. Jos ostaa paljon vaikka sipulia tai tomaattia, joutuu jotain pussia käyttämään, mutta mikäs pakko sen tosiaan olisi olla kertakäyttöinen!

    VastaaPoista
  13. Se kylmäkassiko ei sitten kuormita luontoa? Etenkin kun ostaa aina uuden unohdettuaan edellisen kotiin. Niiden kahvat ei edes kestä kun yhden ostosreissun.

    VastaaPoista
  14. Pitääkin lisätä tänne kuva (todennäköisesti) jotain 20 vuotta vanhasta kylmärepusta. Näemmä nämä nykyajan mallit on pikkasen hienompia :D

    http://www.ykkosbonus.com/palkintokauppa/palkinto/8000.html

    VastaaPoista
  15. Vaan minä se yleensä pakastan ihan vaan rasioihin... Ja ostokset kestokasseissa. Enkä edes siksi että olisin jotenkin ökölooginen immeinen.

    VastaaPoista
  16. Menninkäiselle tiedoksi: minä tarkoitin tämän tyyppistä, en kaupasta ostettavaa turhaketta (joka todellakin hajoaa saman tien). Nyt näyttävät valitettavasti olevan ainakin Biltemasta loppu, mutta varmasti löytyy muualtakin. Itselläni ollut käytössä 10+ vuotta ja edelleen kuin uusi. http://www.biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Retkeily/Termos-ja-kylmalaukut/Kylmalaukku-47369/

    VastaaPoista
  17. Koska tolkku laetaan-ihminen merkkaa huolellisesti pussiin sisällön ja säilöntäajan, jää kierrätyspakastepusseihin myös lokitiedosto, esim yliviivattuna "Hilloja 2012", "Hirvi 2011, kaulalihoja", "J-liha 2010" jne.
    Muovipussillakin voi olla historia!
    -PT-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huikee idis! Tutkimus muovipussien historiasta lokitietojen avulla. Samalla voidan tutkia myös ravintokäyttäytymisen muutoksia, millä tavoin erilaiset EU-normit ovat vaikuttaneet pakastamisintoon ja mitä pakastimeen kunakin aikana on laitettu.

      Poista
  18. Minä haluan aina näitä pikkupusseja, koska ekan käytön jälkeen säilön niihin esim. paperipusseissa ostettavat leivät ja leivonnaiset, etteivät ne kovetu. Samoin juuston ja muut tälläiset, etteivät ne kuiva jääkaapissa, koska meidän taloudesta ei valitettavasti löydy näitä hienouksia, kuten leipälootaa tai muovista juustolootaa. :) Enkä oikein tykkää siitä, että jäätelö "hikoilee" laukkuun, jonne pakkaan pikkuostokset niin hikoilkoot sitten siihen pussiin. Niissä en kyllä mitään pakasta, paitsi ehkä sitten sitä leipää.

    VastaaPoista
  19. Mä en ikinä halua sitä kaupantädin tahi -sedän tahi joku muu, mikä?:n tarjoamaa pussia kassalla. Hedelmät pakkaan pusseihin kuitenkin. Nämä pussit ja kaiken maailman leipäpussit säästetään kauniisti eteisen laatikkoon ja jatkojalostetaan koiran ulosteilla. Ei kyllä enää uudelleen pestä ja kuivata niitä, vaikka muistan sen kauniin kesäisen muiston lapsuudesta kun oli äitin käytetyt eväspussit ulkona kuivumassa terassilla. Mut mä oonki ehkä vähän pahis.

    VastaaPoista