maanantai 15. huhtikuuta 2013

Prinsessa vai palomies (palohenkilö)?


Keskisuomalaisessa on selvitetty, että sukupuoleen viittaavat ammattinimikkeet ovat lisääntyneet. Tällä tarkoitetaan siis nimikkeitä, joissa esiintyy sanat mies, nainen, tyttö, poika, emäntä tai isäntä. Tasa-arvon edistämiseksi tulisi kuulemma suosia sukupuolineutraalia kieltä, koska muutoin syntyy sellainen mielikuva, että jokin tehtävä soveltuu vain toiselle sukupuolelle. Jännityksellä odotan miten pitkälle tämäkin menee. Kohta ehkä pitää miettiä sukupuolineutraali ilmaisu myös käsitteille isä ja äiti.

Tällaisia ongelmia syntyy, kun ei ole oikeita ongelmia.

Tiimarin nettisivuilla oli syksyllä lastenkutsusivustoilla erikseen tyttöjen, poikien ja molemmille sopivien kutsuteemojen esittely. Nousi hirveä haloo kun tytöille oli tarjolla Barbie-, hevostyttö-, keiju- ja prinsessajuhlia kun taas pojille Autot-, merirosvo-, työmies- ja Hämähäkkimies-versiot. Nalle Puh oli ehdolla kaikille sopivaksi teemaksi. Kyllähän se vaan nyt on niin, että varmaan tyttölapsi haluaa todennäköisemmin pitää prinsessabileet kuin poikalapsi. Tiimaria syytettiin 50-lukulaisuudesta ja seksismistä, siellä vaan yritettiin auttaa käyttäjiä löytämään helpommin tarvitsemansa tuotteet. Jään odottelemaan sitä päivää, kun Kuopion Sokoksella ei ole erikseen osastoja miesten, naisten, tyttöjen ja poikien vaatteille vaan ne on kaikki samassa.

Viimeksi kun tarkistin, lapset ovat lapsia. Ei ne mieti mitään taustavaikutteita. Ne vaan ilmoittaa mistä ne tykkäävät. Minusta nähden penskoilla on kyllä ihan tarpeeksi aikaa päättää, mitä isona tekevät. Jos Irmeli haluaa vaaleanpunaisen mekon ja Pentti sinisen leluauton tai toisinpäin, niin mitä väliä.

Ihan helpointa olisi, jos evoluutio kehittäisi meistä kaksineuvoisia niin ei tarvitsisi miettiä enää tätäkään. Oltaisiin vehkeitä myöten samanlaisia. Se vissiin tässä on tavoite.
 
Olikohan tämä teksti tarpeeksi hajuton, mauton ja näkymätön?
 

18 kommenttia:

  1. Nyt on kyllä pakko olla eri mieltä. Kakarana katoin aina 911-sarjaa ja oisin halunnu olla sankari, oishan se ollu sillon kiva, että ois joku lapselle sanonu, että tytöstäkin voi tulla poliisi tai palomies. Mä olin siis varmaan kakara, jolla ei ollu mielikuvitusta sen vertaa, et oisin tajunnu edes aatella et naisetkin vois varmaan olla palomiehiä.

    Ei tullu tytöstä palomiestä, tuli jotain ihan muuta ja vieläkin kaivelee vähän..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta se on aika pitkälti vanhempien ja muiden lähipiirin tyyppien homma saada lapsi uskomaan, että voi tehdä mitä vaan. Ei se varmaan korjaannu sillä, jos palomiehiä aletaan kutsua palohenkilöiksi. Tai sitten minä en vuan ymmärrä tätäkään asiaa :)

      Poista
  2. Tavoite ei ole se, että kaikki olis samanlaisia. Tavoite on se, että yhteiskunta lakkais pitämästä täysin itsestäänselvyytenä, että tyttöjen täytyy tykätä vaaleanpunaisesta prinsessahömpästä ja poikien sinisestä tekniikkameiningistä. Tavoite on se, että jos lapset vois tykätä mistä ne tykkää ilman, että niille kurtistetaan kulmia jos ne ei yhtäkkiä ihan ookaan rakastuneita siihen, mihin niiden _odotetaan_ rakastuvan.
    Tavoite on se, että kaikki saa palkkaa samojen periaatteiden mukaan. Et kukaan ei saa vähemmän palkkaa samasta duunista vain sen takia, et se sattuu olemaan eri sukupuolta, kuin mihin kyseisessä ammatissa on totuttu.

    Ja valitettavasti ihmisen mieli toimii siten, että jos sä kuulet koko ikäs palo_mies_ niin et sä ihan heti prinsessaleikkeihin kasvatettuna likkana mieti, et hei, musta vois tulla palomies!

    Ymmärräthän sen? Ei pointti ole se, ettei olisi enää sukupuolia, päinvastoin: tavoite on se, että kaikkia sukupuolia pidettäis täsmälleen samanarvoisina. Ja tähän tavoitteeseen päästään sitä nopeammin, mitä vähemmän on tällaisia ennaltamäärättyjä sukupuolirooleja.

    Väännän vielä rautalangasta, ihan varmuuden vuoksi: ketään ei pakoteta sukupuolettomaksi. Kukaan ei ole hävittämässä äidin ja isän roolia tästä maailmasta. Mutta olis tosi kivaa, jos lapset sais kasvaa maailmassa, missä niillä on vapaus kiinnostua mistä vaan, ei pelkästään niistä leikeistä, leluista, vaatteista ja kirjoista, jotka on heille markkinoiden suunnalta kohdistettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, en voisi olla yhtään enempää samaa mieltä kanssasi, miten asioiden pitää olla. Mutta tämä kritiikki kohdistuu (minun mielestäni) erittäin irrallisiin ja teennäisiin tapoihin saavuttaa tavoite. Liian monissa asioissa suhtaudutaan siten, että asiat tulee annettuna jostain. Itsetunto ja luottamus omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin rakennetaan ihan jossain muualla kuin Tiimarissa.

      Poista
  3. No mä oon hakenut hävittäjälentäjäksi, poliisiksi, lanssiin... Mihinkään EN päässyt ja ihan olen satubaletissa käynyt, ollut heppatyttö, nyt naimisissa ja pari muksua. Tasa- arvo ja sen puolesta taistelu on eri asia kun mennä hakemaan ilmasotakouluun pinkit velourpöksyt jalassa KOSKA VOI;)

    VastaaPoista
  4. Jos suoraan sanon niin mitä tuo haittaa vaikka ammattinimikkeessä on mies tai nainen. Kaikkihan puhuu esim palomies, lanssipojat jne. Ite olen palomies ja tunnen että on loukkaus jos joku sanoo palohenkilö. Se on ammattinimike, ei sukupuoli. Jos sen katsoo loukkaukseski niin voi kysyä onko ihan liikaa nenään tunkenut herneitä.
    Palomies ja lanssipoika. (Fyysisesti nainen)

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Tuohon "äiti-isä" -osioon täytyy kommentoida, kun pari vuotta sitten luin erään perheen haastattelun. Heillä pyrittiin sukupuolineutraaliin kasvatukseen, eikä vanhempia kutsuttu äidiksi ja isäksi. Ehei. Heillä lapsia kasvattivat "kettu" ja "susi". Lapsi sai kuulemma itse selvittää kasvaessaan, että kumpi on kumpi. (En muista, kerrottiinko jutussa kumpi oli susi ja kumpi oli kettu, mutta mun kaavoihin kangistuneessa ajatuksenjuoksussani susi on -tietenkin!- isä ja kettu äiti.) Minkähänlaista on ko. perheen lapsosten elämä esim. päiväkodissa ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollainen menee jo naurettavuuksiin, kuten tuokin, ettei enää saa kutsua palomieheksi. Ymmärrän, että lapsille tarjotaan vaihtoehtoja, mutta se ei ole vaihtoehtojen tarjoamista, jos kaikesta tehdään sukupuolineutraalia. Minun mielestäni tytöt saa luvan olla tyttöjä vaikka sitten palomiehenäkin, ettei tarvitse poistaa pinkkiä valikoimista. Itse olen katkera kun en lapsena saanut leikkiä prinsessaa, oli vain näitä ns. neutraaleja leluja. Nyt sitten olen aikuisena rinsessa.

      Poista
  7. Kohta varmaan lapset pakotetaan pitämään vaatteet päällä 24/h 7 etteivät vaan saa tietää murskaavaa totuutta sukupuolestaan. "mullako olikin pippeli" huudot voisi sitten raikua kotona jossakin murrosiän vaiheessa.

    Sukupuoli on sukupuoli ja siitä on neutraalisuus kaukana. Aikuisten mielestä lapsia pitää kasvattaa niin ja näin mutta harvapa kysyy lapsilta että miten on, koetteko palomiehen miehenä vai pitäisikö sen olla kenties henkilö kun tuollaisille lapsille tuottaa suurta päänvaivaa miettiä että onko joku ihminen vai äiti vai mikä se on. Samoin kun on ihmisiä ja sitten on lapsia... :D niinkuin lapset eivät olisi ihmisiä.
    Ja siinä vaiheessa kun uraa aletaan kaivata niin eiköhän ne viimeisetki idiootit tajua että missä mennään, että voinko minä tyttönä vaikkapa ruveta poliisiksi :D " et tietenkään kulta, sulla ei oo letkua housuissa."

    VastaaPoista
  8. Tässä aiheessa mielenkiintoinen pointti on myös se, että tyttö poikien (" ") vaatteissa ja puuhissa, skeittimimmi tai fitnesspimu, on huomattavasti hyväksytympi ilmiö kuin poika balettitunnilla. Monien mielestä muija jakari kädessä on jopa erityisen pähee ja kuumottava, toisin kuin amiksen raksapuolelta lähihoitajaksi vaihtava Jani-Petteri.

    Monet nuoret tytöt yrittävät jopa korostaa sisäisiä, "miehisiä" ominaisuuksiaan ja leveillä niillä; "mä oon siis niinku niin rento tyyppi ja yks jätkistä, juon kaljaa aina ja romanttiset komediat on musta ihan läpäläpää, siis kuinka jotkut jaksaa meikkaa aina mä en ainakaan ku oon niin rento jäbä ja expendables oli vitu hyvä ja linkkaan facebookkiin vaan kovaa rokkimusaa" saadakseen hyväksyntää miehiltä, sekä pönkittääkseen itsetuntoaan kun kokevat sitten olevansa parempia kuin ikäluokkansa bimbot.

    VastaaPoista
  9. Joo hei, mitä sitä turhaan kiinnittää huomiota ja resursseja esim. huostaanoton ongelmiin tai perheväkivaltaan/perhesurmiin, kun on tällasiakin tosi tärkeitä asioita kuin sukupuolineutraalius.

    VastaaPoista
  10. Niin, jos ne lapset kuitenkin tykkää mistä tykkää ulkopuolisista riippumatta, niin just silloinhan ei tiimarilla pitäis olla mitään tarvetta jaotella tyttöjen ja poikien teemoja. Kertosivat saakeli nyt mulle vaan, että mitä niillä on tarjolla, ja sitten ihan kotona mietitään, että minkä niistä se lapsi haluais... Ei pitäis siis olla myöskään mitään tarvetta listailla tarjontaansa "tyttöjen" "poikien" ja "kaikille sopiviin" kategorioihin. Eikö helvetti kaikki nyt vaan sovi kaikille, mitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Kertosivat saakeli nyt mulle vaan, että mitä niillä on tarjolla, ja sitten ihan kotona mietitään, että minkä niistä se lapsi haluais..."
      eikös tässä nyt ollu tarkoitus jotta juhlakalu valitsee teeman, eikä nyt niiin kovasti neutraalisuuden sisäistänyt susi/kettu.

      t. Hoitaja-insinööri (fyysisesti susi)

      Poista
  11. Hei! Taiteilija JeongMee Yoon on ottanut pysäyttäviä valokuvia pienten tyttöjen ja poikien huoneista ja tavaroista. Huom, siis kuvat eivät ole lavastettuja, vaan henkilöt tavaroineen ovat oikeita. Kannattaa katsoa!

    http://www.jeongmeeyoon.com/aw_pinkblue.htm

    terv. Gillette

    VastaaPoista
  12. Kyllä mun poika vaan 5-vuotiaana sanoi, että "Minusta tulee isona KÄTILÖ!" No johtui hyvinkin siitä, että itse opiskelin tuolloin kyseistä alaa.

    Meitä oli ehtinyt syntyä perheeseen neljä tyttölasta ennen kuin syntyi se ensimmäinen veli. Myö isosiskot puettiin velipoika mekkoihin ja korkkareihin, käsivarrelle ripustettiin käsilaukku ja meikattiin mielestämme todella hienosti. Äiti oli sitä vastaan, että poika oppisi mitään pyssyleikkejä, joten semmoiset lelut eivät olleet meillä sallittuja. Jos lapsilla jotain piisaa niin mielikuvitusta: velihän teki itselleen pyssyn vaikka näkkileivästä, pam-pamm! Barbie-leikeissä veikka oli hyvä leikkikaveri, vaikka tosin taisin itse määrätä leikin kulun: "Nyt se tekisi näin... nyt se sanoisi näin..."

    VastaaPoista
  13. Meillä ei kaksi viikkoa sitten itänaapurista tullut hyvin suomea puhuva ja muutenkin ystävällinen nainen myynyt minulle lasten ulkoiluhousuja. Etsin 128-koon valmiiksi hiekan-ja-pölynvärisiä ensteksejä ja lastenvaateliikkeestä ne bongasinkin. Ensimmäiseksi oli kysymys, kumpi lapsi on.

    "Eieiei", sanoi nainen kiivaasti kuultuaan lapseni olevan poika, "ne on tyttöjen housut!"

    Jäin hölmönä suu auki, tyrkytti minulle mustia. Niissä näkyy katupöly liian pahana ja vedin beigeä punttiparia yhä lähemmäs itseäni.

    Kysyin naiselta, mikä ihme niistä teki tyttöjen omat ja miksei poika niitä voinut käyttää, niin avot: polvien kohdalle oli tehty tikkaukset ja ne olivat sydämen muotoiset! Siis ne OLI tyttöjen.

    Itsehän en edes huomannut koko tikkauksia, mutta tyttöjenhän ne, tietty..

    VastaaPoista
  14. Musta se on ihan loogista että poistetaan typerät tyttöjen ja poikien lelut-rajoitteet, ne ei ole edes kaikista käytännöllisin tapa lajitella. Esimerkiksi yhdessä kaupassa asiat oli jaettu esimerkiksi "rakentelu" "nuket ja tarvikkeet" "pukuleikit" "tiedettä ja mekaniikkaa" tyylisesti.

    Samoin palomiehen muuttaminen palohenkilöksi on oikein fiksua, ei siihen miehisyyttä tai näin cis-normatiivisesti ajateltuna penistä tarvita joten miksi sen täytyy olla MIES. :D

    Pienistä voitoista tasa-arvolle syntyy iso puro joka muuttaa ajattelutapaa hitaasti mutta silti. Tosi paljon edelleen on niitä vanhempia ja isovanhempia jotka toteavat lapselle "ei sinusta voi paloMIESTÄ tulla kun olet tyttö".

    VastaaPoista